Connect with us

Știri

VIDEO | Premii de o mie de euro oferite de CJ Călărași pentru elevii olimpici

Published

on

În data de 11 mai 2023, sediul organizației județene a Partidului Social Democrat din Călărași a găzduit o nouă conferință de presă, în cadrul căreia liderul formațiunii politice, Vasile Iliuță, alături de primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, și administratorul public al județului Călărași, Bogdan Mihai, au prezentat cele mai importante aspecte ale activității fiecăruia.

Unul dintre subiectele de mare interes abordate în cadrul conferinței de presă a fost acela al susținerii tinerilor care obțin performanțe la olimpiadele naționale. Potrivit administratorului județului Călărași, Bogdan Mihai, sistemul educațional din România este unul învechit, iar pentru a încuraja performanța, este necesar ca tinerii să primească stimulente financiare mai consistente.

Astfel, Consiliul Județean Călărași va acorda premii de câte 1.000 de euro elevilor olimpici din județ. Această măsură va veni în sprijinul celor care obțin cele mai bune rezultate la concursuri și va fi un semnal pozitiv pentru toți tinerii care își doresc să se implice în activități care să le dezvolte competențele.

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași: Ca urmare a analizei pe care am făcut-o la nivelul învățământului din jud. Călărași, am dat dispoziție administratorului public să preia, pe lângă spitalele pe care le are în subordine prin dispoziția președintelui Consiliului Județean, să preia și învățământul jud. Călărași. Aici nu numai învățământul din municipiul Călărași, ci de învățământul din județ.

Mihai Bogdan, administrator public al CJ Călărași: Primul lucru pe care l-am făcut în analiza primară a fost cum stimulăm performanța. Împreună cu președintele am găsit o soluție, prima care mi-a venit, și am zis: dacă avem niște olimpici, medaliați la nivel național, hai să renunțăm la cadourile alea de 200-300 de lei și să dăm niște premii pe care chiar să le simtă. Am găsit o variantă să le dăm 1000 de euro celor care obțin premiul întâi la nivel național, copiilor olimpici. Mi se pare o primă etapă de a recunoaște și de a termina cu ideea de a le da cărticele, liniuțe etc.
Vom premia premiile 1, 2 și 3. După cum știți, acum se dau câte zece premii 1, premiul 1 va fi cea mai mare medie, locul doi – a doua medie și așa mai departe. Adică noi premiem mediile. Sunt situații în care o clasă întreagă este premiată.

Despre un proiect de burse pentru elevii merituoși: Aici o să ajungem. Vedem la următorul exercițiu bugetar ce resurse avem și care este legislația care ne va permite. Vrem să stimulăm din toate punctele de vedere acest proces de învățământ care, trebuie să recunoaștem, este într-o letargie. Avem același sistem oarecum învechit. Asta e realitatea. Eu am făcut o realitate primară cum am făcut și în domeniul sănătății. Trebuie să producem un șoc și dorința de a schimba, de a participa la concursuri, de a fi recunoscuți.

Știri

Ambuteiaj de kilometri întregi la Stația de Taxare din Fetești în prima zi de Rusalii

Published

on

Sursa foto: Info Trafic & Radare în Călărași

Astăzi, în prima zi de Rusalii, s-a format un ambuteiaj de proporții la Stația de Taxare din Fetești, pe Autostrada A2, după eliminarea taxei de pod începând cu 1 iunie. Aglomerația la stația de taxare a  înregistrat cozi de mașini care se întindeau pe kilometri întregi, afectând șoferii care și-au dorit să-și petreacă această minivacanța pe litoralul Mării Negre.

Poliția Română a emis o recomandare către conducătorii auto, îndemnându-i să-și planifice cu mare atenție traseul de întoarcere și să fie pregătiți pentru un trafic intens pe Autostrada A2. Numărul mare de turiști care se află în stațiunile de pe litoralul Mării Negre în ultimele zile ar putea duce, de asemenea, la o creștere semnificativă a traficului, ceea ce a generat această situație de blocaj rutier și pe sensul Constanța – București. 

Pentru a face față acestei probleme, autoritățile au luat măsuri imediate.

Mâine, 5 iunie, în intervalul orar cuprins între 12:00 și 22:00, polițiștii rutieri și administratorul drumului public vor devia circulația pe sensul de mers București – Constanța, Autostrada A2, prin nodul rutier Drajna. Această măsură va fi aplicată în funcție de valorile de trafic înregistrate.

De asemenea, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului de la Fetești, traficul este deviat către calea 1 pe tronsonul kilometric 142 – 148, iar circulația se desfășoară pe câte o bandă pe sens. Pentru a fluidiza traficul și a evita aglomerația în această zonă, polițiștii vor opri circulația pe sensul către litoral în anumite intervale orare, astfel încât cei care circulă spre Capitală să poată utiliza două benzi.

Astfel, conducătorii auto care intenționează să plece dinspre București spre Constanța sunt sfătuiți să ia în considerare aceste modificări de trafic și să utilizeze rute alternative:

DN 2A Constanța – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – București;

• A2 – Fetești sau Drajna – DN 3A – Lehliu-Gară – DN 3 – Fundulea – București;

• DN 3 Constanța – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Călărași – DN 21 Călărași – Drajna – A2 Drajna – București (sau din municipiul Călărași – DN 3 – Lehliu-Gară – Fundulea – București).

Continue Reading

Știri

Un tânăr de 30 din Unirea s-a răsturnat cu mașina pe DN3 în dreptul localității Dichiseni

Published

on

În dimineața zilei de 4 iunie, în jurul orei 06:00 dimineața, un accident rutier a avut loc în comuna Dichiseni, pe DN3. Un tânăr în vârstă de 30 de ani, domiciliat în Unirea, în timp ce se deplasa pe un sector de drum, a pierdut controlul volanului în dreptul comunei Dichiseni și a ajuns cu mașina în afara părții carosabile.

Șoferul a îndepărtat autoturismul de lângă partea carosabilă cu ajutorul unui tractor, apoi a plecat. 

Din fericire, în urma accidentului, șoferul nu a suferit răni, fiind nevoie doar de îngrijiri medicale minore.

De asemenea, pentru a elimina suspiciunile cu privire la consumul de alcool, șoferul a fost supus testului cu aparatul etilotest, rezultatul acestuia fiind negativ.

Șoferul a fost sancționat de polițiștii rutieri în conformitate cu OUG 195/2002.

Continue Reading

Știri

Ciprian Andrei Olteanu – primarul tânăr care aduce schimbări în comuna Unirea

Published

on

Primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să aducă o serie de schimbări notabile care au transformat complet perspectiva localității. Fiind cel mai tânăr primar din județ, Ciprian Olteanu aduce un avantaj considerabil prin energia sa, puterea de muncă și eficiența în rezolvarea problemelor administrative.

Ciprian Olteanu este un fermier de succes în zona Bărăganului și implicarea sa în administrația publică locală reprezintă un semn clar de angajament. Educația, sănătatea și dezvoltarea sunt cele trei aspecte asupra cărora edilul se concentrează cu prioritate.

Unul dintre succesele primarului Olteanu constă în obținerea de fonduri guvernamentale și europene pentru infrastructura rutieră din comună. Prin intermediul organizației nonguvernamentale BookLand România, comunitatea a beneficiat de sprijin considerabil Școala Gimnazială nr. 1 Unirea a primit, sub forma unor donații, un rezervor de gaz care asigură căldura în sălile de clasă prin centrala termică montată.

Un alt proiect de succes inițiat de primarul Ciprian Olteanu este construirea unei noi școli generale în comuna Unirea, realizată prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADR Sud Muntenia). Acest demers reprezintă o investiție semnificativă în educație și va oferi un mediu modern și adecvat pentru elevi, contribuind astfel la viitorul educațional al comunității.

În plus, administrația locală condusă de Ciprian Olteanu a înțeles importanța transportului elevilor și a luat măsuri pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate acestui scop. Comunele Unirea, Dichiseni și Jegălia s-au asociat într-un proiect comun pentru a accesa fonduri și a oferi elevilor mijloace de transport în comun.

Alte realizări notabile includ îmbunătățirea iluminatului stradal, reabilitarea drumurilor de pământ și crearea unor locații dedicate activităților sportive. Aceste măsuri au devenit normale în comuna condusă de un primar tânăr și energic.

În ceea ce privește educația, Primăria Unirea a depus un proiect important prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această inițiativă are ca scop dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Călărași cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Alocarea de peste 1 miliard de euro pentru educație în cadrul PNRR reprezintă o oportunitate unică pentru

România de a îmbunătăți sistemul de învățământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța acestor investiții pentru crearea unui mediu de învățare propice dezvoltării educaționale a fiecărui copil din țară.

Astfel, primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să obțină fonduri și să implementeze proiecte care au transformat radical localitatea. Implicarea sa activă și pasiunea pentru dezvoltarea comunității sunt elemente cheie în reușitele înregistrate. Prin investiții în infrastructură, educație și sănătate, acest tânăr primar își propune să creeze un viitor mai bun pentru comuna Unirea și locuitorii săi.

Continue Reading

Cele mai accesate articole