Connect with us

Știri

Noul Centru Vechi al Călărașiului. Lucrările de reabilitare, aproape finalizate

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Lucrările de reabilitare a zonei pietonale din inima municipiului Călărași sunt pe cale să fie încheiate, marcând o etapă importantă în transformarea orașului. Proiectul, cunoscut sub numele de „Reducererea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unor spații urbane pietonale multifuncționale în zona centrală a municipiului”, sau simplu, „Centrul Pietonal”, se apropie de finalizare, oferind o nouă față acestui loc emblematic.

Cu lucrările finalizate în proporție de 95%, noul Centru Vechi aduce cu sine o serie de îmbunătățiri majore. Platformele și aleile pietonale au fost modernizate, iar zona carosabilă a fost reabilitată pentru a oferi siguranță sporită pietonilor și șoferilor. Fântânile, elementele de ședere de tip deck-ul aduc un aer proaspăt și invită la relaxare, iar spațiile verzi îmbogățesc peisajul urban.

Centrul Vechi Călărași - 14 februarie 2022

foto Calarasipress.ro | Centrul Vechi Călărași | 14 februarie 2022

Zona de intervenție se întinde între strada Sloboziei și strada Dobrogei, inclusiv aleile de legătură cu Parcul Central, cuprinzând segmentele străzilor Sloboziei și Traian între diverse intersecții importante din oraș. Odată cu finalizarea proiectului, suprafața zonelor pietonale modernizate va crește semnificativ, oferind mai mult spațiu pentru recreere și socializare, în timp ce suprafața carosabilă reabilitată va îmbunătăți fluxul de trafic în zonă.

Centrul Vechi Călărași - 14 februarie 2022

Centrul Vechi Călărași – 14 februarie 2022

Deși mulți sperau că noul Centru Vechi va fi înfrumusețat cu terase și cafenele atrăgătoare, realitatea este că spațiile comerciale sunt deja ocupate de sedii ale partidelor politice, magazine și depozite. Un exemplu care stirbește frumusețea acestui proiect impunător este spațiul comercial din fața Muzeului Municipal, despre care mulți s-au întrebat dacă ar putea fi transformat într-o terasă sau cafenea, un loc de atracție în zonă.

Centrul Vechi Călărași - 14 februarie 2024

Centrul Vechi Călărași – 14 aprilie 2024

Totodată, ceva vreme în urmă, s-a pus problema spațiului comercial din fața Muzeului Municipal (în fața Clădirii Flora). Există un spațiu comercial despre care mulți s-au întrebat dacă nu a fost cineva interesat de acesta pentru a-l transforma într-o cafenea, terasă sau ceva atractiv pentru turiști sau oamenii care vor să-și petreacă timpul liber. Voci din rândul vecinilor din această zonă susțin că o poarte dintre locatarii  s-au opus atunci când a venit vorba ca cineva să deschidă o cafenea sau o terasă în această zonă.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Advertisement

O postare distribuită de Cătălin Cojocaru (@catalin.cjc_)

 

Știri

Necula Marian preia conducerea IPJ Călărași

Published

on

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași are un nou comandant. Comisarul șef Necula Marian, cu o vastă experiență în domeniul securității publice, preia frâiele instituției pentru următoarele șase luni.
Acesta vine de la Secția 4 de Poliție din Capitală, înlocuindu-l pe fostul comandant, Petronel Dumitrașcu.

Noul șef al IPJ Călărași, Necula Marian, aduce cu sine o serie de perspective noi și o experiență bogată în domeniul aplicării legii.

Cu o carieră solidă în spate, el vine la conducerea instituției într-un moment cheie pentru siguranța comunității din județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ministerul Muncii va organiza în iunie 4 cursuri gratuite de formare profesională pentru călărășeni. Află cum te poți angaja mai rapid

Published

on

sursă imagine: freepik

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza în luna iunie 2024, 139 programe de formare profesională pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului București, potrivit unui comunicat de presă. 

În județul nostru, 56 de persoane înscrise în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași pot beneficia de patru cursuri: îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, patiser și operator introducere validare și prelucrare date. 

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: 

 • referent resurse umane -160 de persoane; 
 • îngrijitor spații verzi – 140 persoane; 
 • lucrător comercial – 109 de persoane;
 • operator introducere validare și prelucrare date – 109 de persoane; 
 • instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane; 
 • instalator în domeniul sănătății și securității în muncă -74 de persoane; 
 • agent securitate – 70 de persoane; 
 • competențe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învațare și cunoaștere – 70 de persoane; 
 • îngrijitoare bătrîni la domiciliu – 70 de persoane; 
 • competențe de comunicare în limba româna – 65 de persoane. 

Judeţele în care, în luna iunie 2024, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Suceava (210 persoane), Dâmbovița (140 persoane), București (126 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”, precizează ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Premieră pentru elevi și profesori în anul școlar 2024. Ziua Învățătorului de pe 5 iunie este liberă și nu va fi recuperată

Published

on

sursă imagine: freepik

Elevii și profesorii vor avea o zi de vacanță miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, conform noului contract colectiv de muncă care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Este o premieră la nivel național și se datorează grevei profesorilor de anul trecut. Ziua nu trebuie recuperată, potrivit Edupedu. Până la vacanța de vară 2024 au mai rămas mai puțin de patru săptămâni. Elevii din ultimul an de liceu termină pe 7 iunie, cei la finalul ciclului gimnazial vor termina pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. 

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Potrivit Edupedu, ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă, mai precizează sursa. 

Advertisement

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

 • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
 • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

Sursă: Edupedu.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate