Connect with us

Știri

Noile reguli privind amplasarea radarelor: Șoferii pot evita amenzi nejustificate

Published

on

Potrivit unui proiect de lege, maşinile cu radar ale Poliţiei Rutiere vor trebui să stea numai în locuri vizibile. În caz contrar, şoferii vor fi scutiţi de amenda primită. Iniţiativa legislativă este, însă criticată de reprezentanţii poliţiştilor.

Potrivit proiectului adoptat tacit de Senat, dispozitivele de măsurare a vitezei maşinilor din circulaţie care nu sunt vizibile sau inscripționate cu însemnele Poliției nu mai pot fi utilizate. În timp ce unii şoferi răsuflă uşuraţi, alţii cred că asta nu va face decât să îi încurajeze mai departe pe şoferii vitezomani.

Potrivit proiectului, șoferii pot scăpa de amenzi dacă mașinile cu radar nu sunt poziționate vizibil și dacă acestea nu au însemnele distinctive ale Poliției Rutiere.

Reprezentanții polițiștilor critică proiectul.

”Avem nenumărate situații și în alte state în care aparatul radar este introdus în tomberoane, în care aparatul radar este mascat în diferite forme ca să nu fie vizibil sau avem situații în care autoturisme neinscripționate au în bara radiatorului aparatul radar și măsoară în mers, adică conducătorul auto nici măcar nu știe că are în spate un echipaj de Poliției în civil. În țările cu apă caldă, aceste forme sunt folosite în mod uzual. La noi, nici în momentul de față, nu avem polițiști în civil”, susține Cosmin Andreica, preşedinte, Sindicatul Europol.

Cele mai recente statistici arată că, în România, aproape o treime dintre accidentele rutiere au loc din cauza vitezei excesive.

”Singura metodă eficientă de supraveghere a traficului este cea în sistem mixt cu camere la vedere și camere ascunse. Numai așa putem fi eficienți, numai așa puteam crea acea percepție conducătorului auto că poate fi supravegheat oriunde, oricând și în situația în care va săvârși abateri, va putea fi sancționat”, a explicat Cătălin Codescu, preşedinte, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie.

Proiectul de lege este iniţiat de 18 deputaţi din toate grupurile parlamentare şi un deputat neafiliat. Raportul comun cu alte trei comisii de specialitate, adoptat cu amendamente, urmează să fie supus aprobării plenului Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.

Știri

Medalii de aur obținute de două sportive din Călărași la canotaj

Published

on

Sportivii talentați de la Clubul Sportiv Municipal Călărași (CSM Călărași) au reușit performanțe remarcabile la Campionatele Europene, aducând acasă medalii de aur. Bianca Ifteni și Adriana Ailincai Adam au strălucit pe scena competiției și au demonstrat că România poate fi printre primele țări din Europa și chiar din lume în canotaj.

Bianca Ifteni, o tânără promițătoare, a impresionat în proba de 4+ la Campionatul European de Canotaj U19 desfășurat în Franța pe 21 mai 2023. Ea a obținut o medalie de aur pentru România, reprezentând o dovadă a excelenței umane și a muncii susținute depuse de sportivi pentru a atinge performanțe remarcabile. Alături de partenerii săi de antrenamente și competiții, Bianca a învățat să depășească orice obstacol și să caute în mod constant soluții pentru a se perfecționa.

La rândul ei, Adriana Ailincai Adam, o sportivă experimentată și cunoscută, a cucerit aurul în proba W8+ la Campionatul European de Seniori desfășurat în Slovenia pe 27-28 mai 2023. Echipa românească a dominat competiția de la început până la final, subliniind forța și talentul sportivilor români.

Federația Română de Canotaj a transmis felicitări cu mândrie pentru performanțele obținute de aceste tinere campioane europene și pentru întreaga delegație a României participante la Campionatele Europene. De asemenea, le-a urat succes în pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Paris din anul următor, oferindu-le oportunitatea de a continua să reprezinte cu mândrie țara la nivel internațional.

Aceste rezultate impresionante obținute de sportivii călărășeni evidențiază calitatea pregătirii și talentul din cadrul Clubului Sportiv Municipal Călărași (CSM Călărași), precum și importanța susținerii și implicării instituțiilor și comunității în promovarea performanței sportive.

Continue Reading

Știri

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni

Published

on

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni
Pompierii din Călărași au fost solicitați în această dimineață să intervină în localitatea Grădiștea pentru a salva mai multe căprioare care au rămas blocate într-un canal de irigații. Operațiunea de salvare a durat aproximativ două ore și a fost finalizată cu succes în jurul orei 10:30.
Potrivit informațiilor preliminare, căprioarele au ajuns în canalul de irigații din care obișnuiau să se apropie pentru a bea apă. Din cauza pereților betonați cu unghi mare de înclinare, animalele rămân adesea blocate în albia acestuia.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipe de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, echipate cu echipament specializat pentru intervenții în astfel de situații. Cu ajutorul unor corzi și a tehnici adecvate, pompierii au reușit să se apropie de căprioare și să le salveze una câte una.
Localnicii au privit cu bucurie intervenția pompierilor, iar mulți s-au oferit să ofere asistență în această operațiune delicată. Odată ce căprioarele au fost eliberate din canal, acestea au fost supravegheate de specialiștii în mediu înainte de a fi lăsate în libertate.
Animalele păreau să fie într-o stare bună de sănătate și au fost observate când se îndepărtau de locul intervenției, revenind în habitatul lor natural.
Continue Reading

Știri

Alertă de cod galben în județul Călărași

Published

on

 Alertă de cod galben!  Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare în această dimineață, cu privire la condițiile meteorologice nefavorabile care se vor înregistra în jumătatea de est a județului Călărași.
Potrivit informațiilor transmise, se așteaptă instabilitate atmosferică, descărcări electrice, averse torențiale cu cantități de precipitații între 20-25 l/mp și, local, chiar 30-40 l/mp.
De asemenea, există riscul de căderi de grindină, iar vântul se va intensifica semnificativ, putând genera vijelii.
Avertizarea este valabilă începând cu data de 29 mai 2023, în intervalul orar 12:00-23:00.
Continue Reading

Cele mai accesate articole