in

Muzeul Dunării de Jos Călărași prezintă exponatul lunii ianuarie:

Muzeul Dunării de Jos Călărași prezintă exponatul lunii ianuarie –  o cruce de mână cu pistornic.

Piesa, cu numărul de inventar 32524, a fost achiziționată de Muzeul Dunării de Jos în anul 1991 de la doamna Călin Floarea din satul Rasa, comuna Grădiștea, din județul Călărași. Este o cruce realizată prin cioplire din lemn de fag, având o dublă funcționalitate, și anume cruce de mână pentru binecuvântare și pistornic. Dimensiunile acestui obiect cultural sunt: lungime = 29,5 cm; lățime = 11,5 cm și înălțimea de 1,3 centimetri.

Crucea este un simbol al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, fiind în același timp simbolul prin care Iisus Hristos s-a jertfit pentru omenire. Ea a fost declarată simbol al creștinătății în anul 325 era noastră, cu ocazia Conciliului de la Niceea.

La începuturi, semnul crucii se făcea cu degetul mare pe frunte. Ulterior, creștinii au început să utilizeze crucea mare (de la frunte, pe piept și la umeri), ca semn de apărare de rău. De obicei, aceasta este însoțită de invocarea Sfintei Treimi. Primul moment din viața unui creștin în care acesta ia contact cu semnul sfintei cruci este ritualul botezului.

Din suita celor 12 sărbători importante creștine, face parte și Boboteaza, botezul Domnului, sărbătoare ținută în fiecare an în a șasea zi a lunii ianuarie. Această sărbătoare are menirea de a ne reaminti cele petrecute în apele Iordanului când Iisus Hristos a primit botezul de la Sfântul Ioan.

În această zi, preoții fac o procesiune spre o apă pentru slujba sfințirii apelor. La sfârșitul acestei slujbe, în apa sfințită se aruncă o cruce mare de lemn, iar băieți tineri se aruncă în apă pentru a scoate crucea, chiar dacă este ger, pentru a avea parte de sănătate în anul respectiv.

Obiectul prezentat poate fi văzut pe toată durată lunii, acesta fiind expus la Secția Etnografie și Artă Populară a Muzeului Dunării de Jos.

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

PSD Călărași spijină familiile afectate de incendiul din Curcani

Sorin Vrăjitoru, secretar de stat în aparatul de lucru Grindeanu