Connect with us

Știri

Municipiul Călărași este gazda celei de-a 15 sesiuni de formare din cadrul proiectului E-TIC

Published

on

În perioada 29 august – 1 septembrie 2021, Municipiul Călărași este gazda celei de-a 15 sesiuni de formare din cadrul proiectului E-TIC. Evenimentul face paarte din cele 41 de sesiuni județene organizate de către Asociaţia Municipiilor din România la nivel național și dedicate aleșilor locali, funcționarilor publici și consilierilor de etică, de la nivelul municipiilor. La sesiunea de formare  participă colegi din cadrul Primăriei Municipiului Călărași, Consiliului Local al Municipiului Călărași, Primăriei Municipiului Oltenița și Primăriei Municipiului Alexandria. Sesiunile de formare planificate prin proiectul E-TIC vizează o mai bună cunoaștere și aplicare a legislației specifice administrației publice pe subiecte de etică, transparență, situații de incompatibilități și conflicte de interese.
Cuvântul de deschidere și bun venit în municipiul nostru a fost adresat participanților de către dl. viceprimar al Municipiului Călărași, ing. Liviu COMAN, participant de altfel la sesiunea de formare. Doamna Mirela BUZARIN, șef serviciu Primărie Sector 6, Municipiul București, în calitate de formator instruit prin proiect susține prezentări pe subiecte legate de principiile de bună guvernare, transparență în administrația publică, prevederi ale Codului Administrativ, aspecte legate de consilierul de etică și rolul acestuia într-o administrație publică performantă.

Domnul Adrian MORARU, expert pe etică și transparență, membru al echipei de proiect AMR prezinta noțiuni specifice despre morală și integritate, aspecte legate de etică și conduită și exemple de dileme etice. Cursanții discută pe tematicile prezentate și pe baza unor situații întâlnite în activitatea desfășurată
în municipiile din care provin. Exercițiile practice se concentrează pe principii și norme de conduită, pe stabilirea valorilor personale și diferențierea lor față de valorile profesionale ale funcționarilor publici. În program vor fi dezbătute situații de incompatibilități și conflicte de interese și posibilități de îmbunătățire a transparenței la nivel local. La finalul sesiunii se vor realiza și prezenta planurile de acțiune și măsuri de prevenire în ceea ce privește etica, transparența, conflictul de interese și incompatibilitățile pentru fiecare municipiu participant.
Proiectul „ÎMBUNĂTĂȚIREA ACCESULUI ȘI CALITĂȚII SERVICIILOR PENTRU

 

CETĂȚENI – O ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ TRANSPARENTĂ ȘI RESPONSABILĂ,https://etic.ro/,” beneficiază de un grant oferit prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare
locală și se află în curs de implementare de către Asociația Comunelor din România, Asociația
Autorităților Locale și Regionale din Norvegia, KS și Asociația Municipiilor din România, în
perioada 1 octombrie 2019-30 septembrie 2022.
Totodată, vă rugăm să vizitați on-line Centrul de informare pentru administrația publică locală
„Etică, transparență și integritate”, https://centru.e-tic.ro/ , sprijinit în realizarea sa și de către
Primăria Municipiului Călărași.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Cionoiu: Fermierii beneficiază de o plată de 3.000 de euro/fermă

Published

on

  • Ministerul Agriculturii a făcut primele plăţi pentru programul „Tomata”. Daea îndeamnă fermierii să-şi verifice conturile
  • Primele sume spre beneficiarii programului ”Tomata” au plecat în 4 şi 5 august, judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi fiind primele care au trimis Ministerului Agriculturii deconturile în vederea onorării plăţilor pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.
  • „Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi să îşi verifice conturile. În datele de 4 şi 5 august, au plecat primele sume spre beneficiarii programului Tomata”, anunţă Ministerul Agriculturii.   Cele 4 judeţe au fost primele care au trimis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăţilor pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.
“Plățile către fermieri pentru programul TOMATA! În datele 4-5 august au plecat primele sume de bani pentru beneficiarii programului.
PSD și ministrul Agriculturii, Petre Daea susțin eforturile fermierilor care trebuie să facă față atât scumpirilor pentru combustibil și energiei cât și secetei care a afectat grav culturile din România. Legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași au deja banii în cont, iar săptămâna aceasta se vor face plățile către toți beneficiarii care au trimis dosarele și cererile de plată.
Aceste 4 județe au fost primele care au trimis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăților pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei. În acest an, fermierii beneficiază de o plată de 3.000 de euro/fermă pentru legumele cultivate în Ciclul I și 1.000 de euro pentru cele cultivate în Ciclul II, în spații protejate. Pentru Ciclul I, legumicultorii au termen până pe 30 august să depună la Direcțiile Agricole Județene dovada valorificării cantităților minime, în funcție de culturile pe care le-au avut pe minim 1.000 mp de solarii/sere.” – scrie senatorul Nicușor Cionoiu pe o rețea de socializare.

Continue Reading

Știri

Accident rutier în București, un pieton a fost acroșat mortal de un motor

Published

on

Accident rutier în București în această noapte, produs în jurul orei 20.50 la intersecția Bd. Timișoara cu Str. Romancierilor. Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112. 

Din primele date, conducătorul unei motociclete, care se deplasa pe Bd. Timișoara dinspre Str. Brașov către Str. Valea Oltului, când a ajuns la intersecția cu Str. Romancierilor, a surprins si accidentat  un pieton, care se angajase în traversarea părții carosabile. Din impact motocicleta a fost proiectată într-un autovehicul, care se afla parcat.

În urma accidentului rutier, a rezultat decesul pietonului și rănirea motociclistului care a fost transportat la spital in vederea acordării de îngrijiri medicale.

Traficul rutier este restricționat pe Bd. Timisoara dinspre Str. Romancierilor către Str. Valea Oltului.

Se efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.

Continue Reading

Știri

Borcea: Aniel Pațurcă: “Am reușit să facem eforturi și să nu mărim prețul la apă, chiar dacă majoritatea au făcut-o”

Published

on

Tot mai mulți primari din județul Călărași încep să acorde o atenție mai mare fenomenului generat de seceta pedologică. Efectele sunt vizibile în agricultură și afectează, printre altele, sistemul de apă curentă din propriile localități. Oamenii folosesc, în lipsa ploilor, apa din rețeaua publică pentru udatul grădinilor, lucru care, în mod evident îngreunează activitatea sistemului public de alimentare de apă.
“În această perioadă de secetă fără precedent în ultimii 70 ani în care nivelul Dunării a scăzut la o cotă alarmantă, chiar și pentru reactorul de la Cernavodă, îi mulțumim lui Dumnezeu că este alături de borceni. Reușim să mulțumim majoritatea oamenilor, furnizând apă potabilă 24 din 24 ore cu mici excepții punctuale. (întrerupere energie electrică, pompe defecte sau arse, incidente nedorite – de ex, spargerea conductei ca urmare a săpăturile la conducta de gaze).” anunță primarul Aniel Pațurcă într-o postare pe Facebook.
Primarul  Aniel Pațurcă a stopat activitatea RAJA, iar situația generată de scăderea cotelor alarmante ale Dunării, chiar lipsa ploilor,  nu au fost înregistrate probleme în localitate.
“Atenție! Am reușit să facem eforturi și să nu mărim prețul, chiar dacă majoritatea au făcut-o deja. Am demonstrat că se poate!
Am rămas uimit când am văzut acum la știri ce se întâmplă în țară și cum un primar era foarte revoltat pe cei care udă culturile și în comuna respectivă apa este dată 2 ore cu program și nu ajunge pentru băut sau uz casnic. La noi în comunitate nu a venit niciodată primarul să îi certe pe cei care consumă apa pe irigat, dar culmea ironiei și tupeului, cei care au solarii și vând roșii la piață, se plâng că nu au apă , doar că au ei ceva personal cu primarul comunei.” a mai punctat punctat primarul Aniel.
“Cum vă explicați? Unii oameni ne fac plângere pe la Sanepid, Mediu etc., doar să pierdem licența de funcționare a serviciului public de apă și poate vine RAJA, sau un alt operator regional de apă să ne preia.
Îi asigur pe cârcotași că apa este pe mâini bune și, cât voi fi eu, RAJA este deja istorie pentru Borcea. Cu islazul nu au reușit nimic din toate plângerile și scandalul creat artificial, iar acum se încearcă tot felul de lucruri urâte cu serviciul de Apă.”a scrie primarul din Borcea, Theodor Nedelcu Aniel Pațurcă, pe rețea de socializare.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro