Connect with us

Știri

Lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

Published

on

În ultimii ani și în special timpul pandemiei, natalitatea a scăzut dramatic în România, în principal pe fondul reducerii nivelului de trai al tinerilor familii și al emigrării masive a populației active. În anii 2019 și 2020 s-a înregistrat cel mai mic număr de copii născuți în România din ultimii 50 de ani, potrivit datelor publicate de INS. Efectele sunt de durată, cu implicații grave în asigurarea dezvoltării viitoare a României, cu atât mai mult cu cât reducerea natalității este însoțită de una dintre cele mai mari rate a mortalității infantile din Uniunea Europeană. Aceasta și pentru că milioane de tinere familii nu pot să apeleze la servicii medicale pentru sănătatea lor și a copiilor.

De 30 ani, România suferă un declin persistent al populației. Conform rapoartelor privind îmbătrânirea demografică„Rezultatele previziunii demografice oferite de Eurostat pentru România, indică o scădere semnificativă a populației, cu 5,6 milioane persoane mai puțin în 2070 comparativ cu anul 2019. În 2070 estimarea Comisiei Europene privind populația României este de 13,7 milioane persoane.România se află în topul țărilor UE în ceea ce privește impactul îmbătrânirii demografice asupra sustenabilității finanțelor publice. Proiecția actualizată a creșterii cheltuielilor strict legate de îmbătrânirea populației (cheltuieli cu pensii, educație, sănătate și îngrijire pe termen lung), indică, pentru România, o creștere de 6 puncte procentuale din PIB pentru perioada 2016-2070 (față de 2,1 puncte procentuale variație prognozată în cadrul exercițiului anterior). Media europeană fiind de 1,8 puncte procentuale în ambele runde”.
Îmbătrânirea demografică pune o presiune substanțială asupra ratei de creștere economică și a deficitului bugetului general consolidat pe termen mediu și lung. Contribuția forței de muncă la PIB-ul potențial va deveni negativă în urma îmbătrânirii accentuate a populației României. Rata de creștere a PIB potențial se va reduce în următorii 30 de ani din cauza problemelor economice legate de îmbătrânirea demografică.
Simulări realizate folosind modelarea macroeconomică arată că o creștere cu 10% a populației cu vârsta de peste 65 de ani conduce la o reducere cu 8% a ratei de creștere economică, are un impact negativ de 4% asupra veniturilor populației și o creștere cu 6% a cheltuielilor guvernamentale.
Toate acestea impun de urgență conceperea și implementarea unui Program național de stimulare a natalității. Dar astfel de strategii pe termen lung nu sunt de interes pentru guvernele de dreapta. Mai mult, din grija exagerată pentru austeritate și reducerea veniturilor populației, guvernul Orban a amânat acordarea stimulentului educațional pentru participarea la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
De aceea, prin această inițiativă legislativă, propunem un prim set de măsuri de stimulare a natalității, axat pe sprijinirea familiilor cu venituri reduse, respectiv:
1. Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.
2. Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.
3. Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.
Faţă de cele prezentate, am elaborat prezenta propunere legislativă pe care v-o supunem spre dezbatere și aprobare.

Inițiator:
Ion-Marcel Ciolacu, deputat PSD

https://www.psd.ro/proiecte/crestem-impreuna/

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

VIDEO. O mașină de poliţie a fost implicată într-un accident, în timpul unei urmăriri pe strada București

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Un nou accident de circulație a avut loc vineri noapte în municipiul Călărași, zona Parcul Florilor, pe strada București. Totul s-a întâmplat în timp ce două autospeciale de poliție se aflau în urmărirea unui șofer care ar fi evitat un filtru de poliție.

Două echipaje de poliție au pornit în urmărirea unui autoturism marca BMW X5 de culoare neagră. Urmărirea ar fi început încă din zona spitalului județean. Urmărirea s-a desfășurat pe strada Eroilor și pe Grivița, iar la intersecția cu Bulevardul Cuza Vodă, polițiștii au încercat să oprească mașina conform procedurilor, dar șoferul nu a oprit.

În timpul urmăririi, autospeciala de poliție MAI 37933 care se deplasa pe strada București către Tenaris, a acroșat un autoturism care circula regulamentar pe a doua bandă. Participantul la trafic ar fi frânat pentru a le permite celor două echipaje de poliție să-l depășească, însă autospeciala de poliție care se afla în spatele autoturismului nu a mai reușit să frâneze. Martorii spun că sistemul de frânare era supraîncălzit, iar din discuri ieșea fum.

În mașina poliției se aflau trei agenți, iar șoferul a suferit răni ușoare la membrele inferioare.

Advertisement

La fața locului au intervenit imediat mai multe autospeciale de poliție pentru a acorda asistență și a gestiona situația. Cu toate acestea, șoferul urmărit a reușit să scape în urma incidentului. Autoritățile continuă să ancheteze circumstanțele exacte ale accidentului și să îl identifice pe șoferul fugar.

Continue Reading

Știri

Accident în Roseți cauzat de un șofer neatent. Patru mașini au fost avariate

Published

on

Un accident rutier teribil a avut loc vineri, 19 aprilie, în comuna Roșeți din județul Călărași. În jurul orei 19:30, două autoturisme au intrat în coliziune, implicând și alte două vehicule staționate. Din fericire, nu se afla nicio persoană în mașinile oprite în fața unei locuințe.

Patru persoane au fost implicate în accident, iar un copil de cinci ani a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian” de către Serviciul de Ambulanță.

Din păcate, un alt copil în vârstă de trei ani a suferit un atac de panică. La locul incidentului au intervenit echipaje ale Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Călărași, inclusiv o autospecială pentru transport personal și victime multiple.

Polițiștii au demarat o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași, audiat la DNA Constanța

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, este convocat vineri la sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la sediile mai multor instituții din Călărași. Procurorii au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile sunt în desfășurare în mod general.

Pe 21 martie, procurorii anticorupție din Constanța au efectuat percheziții la diverse instituții din Călărași, inclusiv la sediul Consiliului Județean și la o unitate medicală. Aceștia au investigat presupuse infracțiuni de abuz în serviciu și au confiscat mai multe documente.

Luna trecută, pe 22 martie 2024, președintele CJ Călărași a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, în care pune accentul pe încrederea sa în justiție: “Am încredere în justiţie. (…) Cu şase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul şef al unei unităţi de parchet. (…) În 20 noiembrie 2023, am fost achitat în primă instanţă de către Tribunalul Bucureşti, care a precizat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În aceeaşi zi, pe 20 noiembrie, la câteva ore după ce am primit vestea achitării, am fost sunat de un reprezentant al unităţii de parchet care mă trimisese în judecată, reprezentant care mi-a adresat o invitaţie pentru o audiere la sediul instituţiei respective, într-un alt dosar penal (…). Acum două zile mi-am anunţat candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Ieri au fost percheziţii la Călăraşi. Într-un alt dosar”.

Totodată, Vasile Iliuță a transmis că este obligatoriu să clarificăm orice aspect care ar putea ridica întrebări în legătură cu activitatea. El a subliniat că atunci când există suspiciuni, este natural ca autoritățile să facă întrebări. Iliuță a adăugat că, după percheziții, a furnizat documentele necesare, așa cum a făcut întotdeauna în relația cu toate instituțiile statului.

Advertisement

 ”Niciodată nu trebuie să ne dispară încrederea în justiţie şi suntem datori mereu să clarificăm orice nuanţă care poate să pună un semn de întrebare asupra activităţii, şi atunci când există o suspiciune, nu trebuie să ne supărăm că cineva vine şi ne întreabă diferite lucruri” a scris președintele pe pagina de Facebook.

Reprezentanții DNA Constanța au confirmat că Vasile Iliuță este audiat la sediul instituției în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la instituțiile din Călărași. De asemenea, au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile se concentrează pe fapte, nu pe persoane.

Șeful DNA Constanța, Mihai Stanciu, a afirmat pentru AGERPRES că Vasile Iliuță este supus audierilor, nefiind implicat în nicio calitate în dosarul în care procurorii desfășoară investigații.

Continue Reading

Cele mai vizualizate