Connect with us

Știri

IPJ Călărași va avea șef nou. Cine sunt cei 5 care concurează pentru râvnitul post

Published

on

Inspectoratul Județean de Poliție Călărași ar putea avea, în sfârșit, o conducere stabilă, care să nu fie numită, din pix, de la București, așa cum s-a tot obișnuit. Toți cei desemnați prin împuternicire să ocupe funcția temporară de conducere nu au petrecut foarte mult timp pe scaunul de inspector-sef, fiind înlocuiți de alții mai buni.

La final de an, pe data de 08 Decembrie 2022, se va susține un concurs pentru ocuparea funcţiei vacante de şef al inspectoratului de poliţie judeţean II la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călărași, prevăzută la poziţia 1 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.

Pentru IPJ Călărași există 5 nume grele care s-au arătat interesate să obțină postul.  Toate dosarele de înscrieri au fost depuse cu termen limită la 14.11.2022, ora 16:00.

Concursul va consta în susținerea unui interviu structurat pe subiecte profesionale, potrivit prevederilor art. 26 din Anexa nr. 3 la O.M.A.I nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale M.A.I., cu modificările și completările ulterioare, care se înregistrează audio și/sau video și se va desfășura la sediul Inspectoratului General al Poliției Române din municipiul Bucureşti, strada Mihai Vodă nr. 4 – 6, sector 5, în data de 08.12.2022, după următorul grafic:

  • instructajul candidaților: orele 14.00;
  • desfășurarea interviului pe subiecte profesionale: orele 14.15;
  • afișarea grilei de apreciere: la finalizarea interviului desfășurat cu ultimul candidat;
  • afișarea rezultatelor: după orele 16.00 (în raport de numărul candidaților).

Perioada limită de depunere a eventualelor contestații – în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor, respectiv 09.12.2022. Soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor la această activitate se va realiza în perioada 12.12-13.12.2022. Afișarea tabelului cu rezultatele finale se va realiza în perioada 09.12-13.12.2022, în funcție de existența/inexistența unor eventuale contestații.

Să sperăm că acest concurs va pune stop situațiilor care s-au vehiculat prin sediul IPJ Călărași privind implicarea politicului în activitatea poliției.

Cine sunt cei care s-au înscris la acest concurs

Postul de inspector-șef al IPJ Călărași întoarce multe capete, iar cei care au fost declarați „apți” după examinarea psihologică sunt în număr de cinci.

  • Gheorghe Marian – fostul șef al Serviciului de Permise și Înmatriculări auto Călărași, în prezent șef CRAP (Arest). Acesta este cercetat încă din 2016, la acel moment subcomisar de poliție. În prezența colonelului în rezervă Luchian Vasile și a agentului șef principal de poliție Bara Ilie, i-a oferit lui Iorga Marian 5.000 euro în imobilul aflat în proprietatea acestuia, în mun. Călărași, strada Rozelor, întrucât Iorga Marian încerca să-l determine să demisioneze din funcția de șef Birou Ordine Publică la Poliția mun. Călărași, ulterior acesta fiind numit șef al Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, asimilat biroului.

Gheorghe Marian i-a cumpărat o centrală termică în valoare de 3.800 lei de la o societatea comercială, lui Iorga Marian, care a fost montată la apartamentul acestuia din București, str. Novaci, nr. 10, bl. P 60, sc. 3, et. 3, ap.73, aspect cunoscut de colonelul în rezervă Dinu Marcel-Darie. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită, prev. de art. 289 al. (1) din Codul penal, și dare de mită, prev. de art. 290 al. (1) din Codul penal. [informații din Dosar nr. 122/P/2017  – unde fostul inspector-șef al IPJ Călărași, Marian Iorga este anchetat pentru mai multe fapte grave.] Marian Iorga a fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași în perioadele septembrie 2014 – 7 martie 2019 și 15 august 2019 – 30 aprilie 2020. Ulterior a fost împuternicit ca șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova.

Comisarul-hârciog era și pofticios: ca polițist-șef peste două județe, lua șpagă în bani, mașini, terenuri, vacanțe, ceasuri, lucernă, dar pretindea și relații sexuale cu subalternele

Comisarul șef de poliție IORGA MARIAN se folosea de prerogativele funcției în mod abuziv, promovând persoane de sex feminin în funcții superioare sau de conducere, în schimbul unor favoruri de natură sexuală (cum ar fi cazul numitei „Lera” din cadrul Serviciului Criminalistic, „Olimpia” din cadrul Compartimentului Relații Publice și medicul unității).

  • Deacu Emil – actual șef al Biroului Rutier Călărași. După ce a pierdut concursul din 08.11.2022 cu punctajul de 4,05 pe care la dat pentru ocuparea funcției de șef serviciu la Serviciul Rutier Călărași, Deacu s-a înscris pentru a susține examenul pentru conducerea IPJ Călărași. Așa cum am relatat și într-un alt material scris, Deacu a fost cercetat penal într-un dosar penal unde se prezentau mai multe fapte;
  • Dumitrașcu Petronel în prezent împuternicit să ocupă funcția de conducere a IPJ Călărași, după ce, începând cu 4 noiembrie 2022, Chirică Costel (adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași) s-a pensionat. Dumitrașcu a fost numit ca adjunct al IPJ Călărași la data de 16 martie 2018, numirea fiind dispusă prin Inspectoratul General al Poliției Române, valabilă 6 luni de zile. În anul 2019 acesta a fost împuternicit șef al IPJ Călărași, după ce Marian Iorga, fostul comandant s-a mutat într-o structură în cadrul IGPR. Dumitrașcu a fost în atenția presei locale atunci când a fost văzut la mai multe petreceri privare organizate de câteva fețe cunoscute ale politicii locale.
  • Petre Ștefan – în prezent Adjunct în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor;

Cei mai bun rămâne la sfârșit. Fostul șef Antidrog, demis după un interviu TV, pe listele de concurs pentru șefia Poliției Călărași. Ivan Georgel- Cristian a fost vedetă în această toamnă, după ce Antena 1 a difuzat un interviu video halucinant în care abia își găsea cuvintele în fața camerei de filmat. Ba mai mult, şeful Antidrog România a precizat că nu poate spune adevărul: „Nu pot să vă zic adevărul, mă fac aia zob.”

  • Ivan Georgel- Cristian – imp. Adjunct ANA (fost șef pana în septembrie, demis interviu Antena 1)  Vorba lui Dragoș Pătraru de la Starea Nației: „Poți să furi poliția cu totu’ dacă-i ăsta șef!”

Dacă n-a fost în stare să zică adevărul într-un interviu video despre activitatea desfășurată la Agenția Națională Antidrog, la Călărași cu siguranță va putea să facă treabă bună, mai ales că IPJ Călărași este un loc unde s-au împământenit tot felul de obiceiuri spre latura penală, bineînțeles.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

A fost prin hoțul care a furat banii din aparatul de cafea

Published

on

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au reținut un bărbat bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

În noaptea producerii faptelor, polițiștii locali au identificat doi minori care au fost luați drept principali suspecți, însă cercetările efectuate au stabilit că făptașul este, de fapt, un bărbat de 39 de ani din oraș, care a sustras cutia cu bani și s-a făcut nevăzut.

La data de 05 februarie a.c., persoane necunoscute au sustras caseta monetară dintr-un dozator de lapte, din municipiul Călărași, pe care ulterior, au abandonat-o la o distanță de aproximativ 300 de metri.

În urma investigațiilor efectuate, la data de 07 februarie a.c., polițiștii au identificat autorul, acesta fiind un bărbat, în vârstă de 39 de ani, din municipiul Călărași.

Față de persoana în cauză a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Continue Reading

Știri

Poliția Călărași, statisticile anului 2022: 15.579 de intervenții și 3.610 permise de conducere auto reținute

Published

on

Poliția Călărași, statisticile anului 2022: 15.579 de intervenții și 3.610 permise de conducere auto reținute

Activitatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în anul 2022, a avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, precum și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.

De asemenea, polițiștii au avut în atenție asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc și în anul 2023.

Urmărind permanent evoluţia situaţiei operative, necesitatea prevenirii şi combaterii fenomenelor infracţional  şi contravenţional, crearea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe teritoriul judeţului, menţinerea stării de legalitate în localităţile urbane şi rurale, în cursul anului 2022, s-au organizat 44 de razii,  240  de acţiuni cu efective lărgite și 1.205 controale.

Din totalul de 15.579 de intervenții, 5.328 au fost din mediul urban şi 10.251 în mediul rural.

În anul 2022, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfășurat acțiuni în domeniul combaterii evaziunii fiscale, prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse contrafăcute, precum și pentru prevenirea fraudelor în domeniul achizițiilor publice și în domeniul spălării banilor.

Au fost organizate și executate 134 de acțiuni pe linia combaterii evaziunii fiscale, prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse contrafăcute, precum și pentru prevenirea fraudelor în domeniul achizițiilor publice și în domeniul spălării banilor, fiind efectuate 215 percheziții domiciliare, puse în executare 28 de mandate de aducere și dispuse 17 măsuri preventive, iar valoarea prejudiciilor recuperate este de 6.138.380 de lei.

Totodată, au existat 156 de sesizări din oficiu în anul 2022, cu privire la săvârșirea de infracțiuni (contrabandă, punere în circulație produse contrafăcute, evaziune fiscală, spălarea banilor, alte domenii) și ridicate 1.400.920 țigarete.

În urma acțiunilor organizate, au fost aplicate în total 153 de amenzi contravenționale, în valoare de 435.800 de lei.

În anul 2022, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, toate infracțiunile de mare violență înregistrate au fost soluționate.

Polițiștii criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași s-au deplasat pentru cercetarea la faţa locului la 2.761 de evenimente, fiind descoperite şi ridicate 156 de urme, de diferite categorii.

Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 70 de persoane.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat 135 de controale la persoane fizice şi juridice și 30 de măsuri de anulare a dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții dispuse față de titulari.

De asemenea, au indisponibilizat 27 de arme de foc, 538 de bucăți muniție și 53.644 de litri deşeuri periculoase.

În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2022, au fost emise 142 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 39 în mediul urban şi 103 în mediul rural.

Ca structură antrenată special pentru a acţiona independent sau în colaborare cu alte forţe de menţinere a ordinii și siguranței publice, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriţi, efectivele Serviciului pentru Acţiuni Speciale au participat la 65 de percheziții domiciliare, 46 de mandate executate și 163 de misiuni de escortă a persoanelor arestate.

Pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, prevenirea victimizării minorilor, siguranţa în unităţile de învăţământ și a delincvenţei juvenile sunt preocupări primordiale în fiecare an şcolar.

Au fost efectuate 68 de activități de prevenire, însumând 3.480 de beneficiari.

În incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în anul 2022, la nivelul județului Călărași, au fost înregistrate 51 de fapte de natură penală.

Una dintre cele mai importante și eficiente resurse în cadrul unei instituții este cea umană, urmărindu-se astfel, pe parcursul întregului an, realizarea unui management responsabil și eficient, în scopul îndeplinirii unor obiective esențiale în cadrul instituției, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute fiind de 77,69.

Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a gradului de victimizare, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare planuri de măsuri, urmărindu-se combaterea cu fermitate a principalelor cauze generatoare ale accidentelor.

Serviciului Rutier a organizat şi coordonat 616 acțiuni, iar în cadrul activităților desfășurate

au fost constatate și sancționate 33.654 de abateri la regimul circulației, fiind reținute 3.610 permise de conducere auto și retrase până la remedierea deficiențelor constatate 1.136 certificate de înmatriculare.

Comparativ cu anul trecut, în perioada anul 2022, se înregistrează scăderi la toții indicatorii în cazul accidentelor grave 43 (-20), persoane decedate 24 (-1) și  persoane rănite grav 31  (-10).

În perioada de referință, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză, neacordarea priorității de trecere vehiculelor și conducere fără permis.

Tot ca rezultat al activitaţilor desfăşurate, au fost descoperite/sesizate 678 de fapte penale, dintre care 402 la regimul circulaţiei şi 276 de altă natură.

În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au descoperit în flagrant delict 55 de infracțiuni, au soluționat 264 de dosare penale și 515 petiții.

Pe parcursul anului 2022, au fost primite şi soluţionate 29.030 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice şi juridice.

Biroul Pregătire Profesională are ca principale atribuții coordonarea, monitorizarea și evaluarea pregătirii de specialitate și a celei din domeniul intervenției polițienești, respectiv pregătire tactică, pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării, în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare și al conducerii autovehiculelor de serviciu.

Au fost efectuate 128 de activități în domeniul tacticii polițienești și de pregătire fizică și autoapărare, precum și 41 de sesiuni de tragere. De asemenea, 228 de polițiști au participat la activitățile de conducere defensive.

Biroul pentru Protecția Animalelor este structura de specialitate cu competență în domeniul activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională și penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol.

În cursul anului 2022, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat 90 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale și au efectuat investigații în cadrul a 38 de dosare penale. Totodată, au fost aplicate 97 de sacțiuni contravenționale și întocmite 9 ordine de  plasare în adăpost a unor animale.

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care, acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.

În perioada supusă analizei, au fost sesizate 42 de infracţiuni  și a fost confiscată cantitatea de 172,84 m3 de material lemnos.

Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 105 sancțiuni contravenționale la O.U.G. 23/2008, în valoare de 1.850.000 de lei.

De asemenea, au fost executate, în sistem integrat, acţiuni şi controale, reușindu-se confiscarea a 822,35 kilograme de pește.

Au fost dispuse de către organele judiciare 342 de măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 284 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar şi 58 de măsuri de arest la domiciliu.

La data de 09.12.2022 a fost semnat contractul de lucrări de construcții  aferente proiectului de investiții Reabilitare termică și creșterea eficienței energetice a clădirii cu destinația sediu a Poliției Municipiului Oltenița, în cadrul Programului Operațional Regional (POR), iar lucrările au demarat la data de 27.12.2022, valoarea proiectului fiind de 9.243.076,96 lei.

De asemenea, a fost depusă cererea de finanțare în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), titlul proiectului fiind Renovarea energetică aprofundată a clădirii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

La data de 15.12.2022 a fost semnat contractul de finanțare, valoarea proiectului fiind de 12.278.395,25 lei.

În anul 2022, au fost efectuate lucrări de reparații și de întreținere la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, la Poliția Orașului Budești și la posturile de poliție  Borcea, Ciocănești, Cuza Vodă, Dichiseni, Dor Mărunt, Dorobanțu, Dragoș Vodă, Frăsinet, Grădiștea, Independența, Luica, Modelu, Ulmu, Valea Argovei.

Pentru anul 2023, creșterea siguranței cetățeanului se menține ca fiind obiectivul principal al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Acțiunile viitoare vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranța stradală și rutieră.

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.

 

 

Continue Reading

Știri

Recomandări pentru circulația în condiții de iarnă

Published

on

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Pe DN3A, pe sectorul de drum Lehliu Gară – Perișoru, se circulă în condiții de iarnă, cu viscol puternic la sol și ninsoare.

Se recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată condițiilor de carosabil.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să se circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Continue Reading

Cele mai accesate articole