in ,

Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi își prezintă activitatea din ultima perioadă

În această perioadă, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi a avut ca obiectiv consolidarea susţinerii publice şi a încrederii cetăţenilor în instituţie, prin promovarea optimă a serviciilor acestei instituţii, a rolului pe care îl îndeplineşte în societate,  precum şi a modului activ în care instituţia se implică în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, pentru siguranţa şi în folosul acestora.

Activitatea  inspectoratului a fost guvernată de principiile transparenţei şi echidistanţei, apreciindu-se că imaginea unei instituții trebuie să fie considerată ca făcând parte din patrimoniul acesteia.

Prin acţiunile şi măsurile întreprinse în domeniul ordinii publice s-a urmărit, în principal, planificarea, organizarea, coordonarea şi conducerea în mod unitar şi eficient a misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice, segmente majore ale misiunilor ce revin inspectoratului.

Eforturile structurilor de ordine şi siguranţă  publică s-au concentrat pentru asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfăşurări a misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat.

          Implicarea activă în gestionarea situaţiei operative şi  adaptarea misiunilor la factorii ce influenţează starea infracţională din zona de competenţă, precum şi intensificarea schimbului de date la nivelul factorilor de conducere din cadrul sistemului de ordine şi siguranţă publică a făcut posibilă prevenirea actelor de tulburare gravă a ordinii publice.

Totodată, prin schimbul de date s-au identificat vulnerabilităţile, riscurile şi ameninţările la adresa misiunilor de ordine şi siguranţă publică, a misiunilor de pază şi protecţie instituţională şi s-a asigurat fondul informativ necesar fundamentării deciziilor privind executarea misiunilor de către structurile operative ale unităţii.

Misiuni –  01.08.2018 – 31.10.2018

  • Planificarea și organizarea misiunilor de asigurare și/ sau restabilire a ordinii publice la nivelul județului Călărași

      La nivelul judeţului Călăraşi planificarea misiunilor de asigurare a ordinii publice revine Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi sau, după caz, Comandamentului operaţional*. Planificarea misiunilor de asigurare a ordinii publice s-a realizat în concepție integrată, urmărindu-se aplicarea în timp oportun a măsurilor ce vizează siguranța cetățenilor.

      În conformitate cu prevederile art 19, alin (1), lit. b, din Legea 550/2004, privind organizarea și funcționarea  Jandarmerie Române, cu modificările și completările ulterioare, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași ,,execută misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor, procesiunilor, acţiunilor de pichetare, acţiunilor promoţionale, comerciale, manifestărilor cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, precum şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane;”   

      Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor activităţi cu public numeros, în perioada de referinţă au fost executate 84 misiuni de asigurare a ordinii publice fiind angrenaţi 701 jandarmi.

      Pe categorii de misiuni situaţia se prezintă astfel: 22 misiuni de asigurare la manifestări sportive, fiind angrenaţi 164 jandarmi, 8 misiuni de asigurare la manifestări promoționale/comerciale, fiind angrenaţi 73 jandarmi, 15 misiuni la manifestări religioase/comemorative, fiind angrenaţi 131 jandarmi, 24 misiuni la manifestări cultural artistice, fiind angrenați 309 jandarmi,  1 misiune la o manifestare de protest, fiind angrenați 4 jandarmi, 13 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de examen cu un efectiv de 18 jandarmi și 1 misiune de asigurare a protecției transportului lucrărilor de examen, cu un efectiv de 2 jandarmi.

            În perioada 20.08 – 23.08.2018, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași a asigurat măsuri de ordine și siguranță publică în zona a două centre de examen – unități de învățământ, în care s-au susținut probele în cadrul celei de a doua sesiuni a Examenului Național de Bacalaureat.

            Măsurile de ordine și siguranță publică au fost adoptate pe itinerariile de transport a lucrărilor de la centrele de examen la centrele zonale de evaluare, respectiv de la centrele zonale de evaluare la centrele de contestații și retur, prin sistem releu interjudețean, inspectoratul fiind în măsură să intervină pentru soluționarea eventualelor situații deosebite.

  • Planificarea și organizarea misiunilor de asigurare a ordinii publice pe timpul competițiilor sportive

În conformitate cu prevederile Legii nr.4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare, în perioada august – octombrie, jandarmii călărășeni, în cooperare cu lucrători din celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor și Internelor, au asigurat măsurile de ordine publică și  siguranţa spectatorilor ce au  fost prezenţi la meciurile de fotbal ale echipei A.F.C. Dunărea 2005 Călărași, din Liga I, programate pe stadionul “Ion Comșa” din cadrul Complexului ,, Dunărea” Călărași, precum și la meciurile de fotbal din ligile inferioare(Liga a III-a), meciurile de fotbal în sală și la jocurile echipei de handbal AHC Dunărea Călărași 2014  ce au avut loc la sala polivalentă ,,Ion C.Neagu”.

  • Planificarea și organizarea misiunilor de menținere a ordinii publice

      Planificarea misiunilor de  menținere a ordinii publice, executate de structurile din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, se realizează în conformitate cu  prevederile O.m.a.i. nr. 60/2004 privind organizarea și executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice cu modificările și completările ulterioare.

      Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași a acționat zilnic cu o patrulă auto, atât în sprijinul efectivelor din cadrul dispozitivului de menţinere a ordinii publice, cât şi în misiuni de intervenţie în situaţiile ce sunt de competenţa unității noastre (intervenţii la apelul unic de urgenţă „112”, la alte solicitări telefonice, aplanarea unor conflicte, patrulări auto, rezerve de intervenţie la misiuni de asigurare a ordinii publice). Efectivele din cadrul patrulei auto au constituit şi patrule pedestre de ordine publică în zonă de siguranţă publică repartizată.

            Prezenţa activă în misiunile de menţinere a ordinii publice este evidenţiată de constituirea uni număr de 596 patrule mixte,  fiind organizate:

  • 361 patrule mixte în mediul urban; 
  • 235 patrule mixte în mediul rural.

  De asemenea, în perioada 18.09.2018-08.10.2018, efectivele unității noastre au fost implicate în misiuni de menținere și asigurare ordinii și liniștii publice în localitățile județului, pe întreaga perioadă de organizare a referendumului național pentru revizuirea Constituției.  

Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași, prin structurile sale, a menţinut şi asigurat ordinea publică în zona secţiilor de votare şi securitatea dosarelor întocmite de biroul electoral județean, pe timpul transportului acestora la Biroul Electoral Central, precum şi securitatea pe timpul transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

            Efective din cadrul unității noastre  au  asigurat paza sediului  Biroului Electoral de Circumscripție Județean Călărași  și unui  număr de 75 secţii de votare de pe raza județului Călărași.

  • Planificarea și organizarea misiunilor de cooperare cu alte instituţii                  

        Structurile operative din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi au executat în cooperare/ colaborare cu alte structuri un număr de 153 de misiuni, cu un efectiv de 340 jandarmi.     

         În perioada august – octombrie 2018, au fost executate un număr de 2 misiuni în sprijinul lucrătorilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi pentru desfăşurarea unor acte procedurale pe raza judeţului, la care au participat 20 de jandarmi.

            De asemenea, în perioada de referință, jandarmii călărășeni au asigurat măsurile de ordine publică cu ocazia activităților desfășurate de inspectorii DSVSA Călărași pentru combaterea pestei porcine africane în cele 74 de focare identificate pe raza județului Călărași.

  • Jandarmii în mijlocul elevilor la deschiderea noului an școlar

          Luni 10 septembrie, a avut loc deschiderea oficială a noului an școlar în toate instituțiile de învățământ.

          Cu această ocazie, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Călărași au participat la aceste activități, în cadrul cărora au dat citire mesajului transmis de inspectorul general al Jandarmeriei Române.

          Instituția Jandarmeriei dorește să-și aducă o însemnată contribuție la activitățile educativ- formative din unitățile de învățământ, în scopul formării unei noi generații de cetățeni demni, responsabili și capabili să ia cele mai corecte hotărâri în contextul extrem de complex al societății actuale.     

  • Sancțiuni contravenționale aplicate de jandarmii călărășeni pe timpul executării misiunilor

            În perioada de referință, jandarmii călărășeni, pentru neregulile constatate pe timpul executării misiunilor, au aplicat 228 sancțiuni contravenționale, în valoare de 66200 lei.

  • Infracțiuni constatate de jandarmii călărășeni pe timpul executării misiunilor

            În perioada august – octombrie 2018, jandarmii călărășeni au depistat pe raza județului Călărași, pe timpul executării misiunilor specifice, un număr de  24 persoane, bărbați, care dețineau substanțe interzise pentru consum propriu, fiindu-le întocmite actele necesare începerii urmăririi penale ,, pentru deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept”, fapte prevăzute la  art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 ( infracțiuni sesizate – 24, suspecți – 24 din care , în funcţie de vârstă:

16 ani: 1 persoană

17 ani: 3 persoane

18 ani: 3 persoane

22 – 38 ani: 17 persoane).

             Cei mai mulți dintre cei depistați sunt tineri iar frecvența cu care aceștia sunt depistați, la 2-3 zile identificăm noi consumatori sau posesori de substanțe interzise, ne-a determinat să intensificăm patrularea în zonele cunoscute ca și puncte de comercializare sau consum de astfel de substanțe pe raza municipiului Călărași.

            De asemenea, în data de  18.10.2018, în jurul orei 21.00, o patrulă de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași compusă din : Plt.maj. Doicin Ionuț, Plt.maj.Stan Ionuț, Plt.adj. Alecu Iulian și Sg.maj. Dicea Mihai, aflându-se în executarea atribuțiilor de serviciu pe raza municipiului Călărași, în zona ,,5 Călărași”, Strada București, a fost sesizată de un copil că în fața unui magazin un bărbat, aflat în stare avansată de ebrietate, amenință trecătorii cu un cuțit, creând panică în rândul oamenilor din zonă. Oamenii legii l-au imobilizat și l-au condus pe acesta la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași,  în cauză fiind întocmite actele necesare începerii urmăririi penale potrivit prevederilor art.61 CPP pentru infracțiunea de ultraj, prevăzută la art.257 CP, și pentru infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice, prevăzută la art.371 CP, și înaintate pentru continuarea cercetărilor lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

            În data de 25.10.2018, în jurul orelor 19.00, o patrulă de jandarmi, fiind în executarea atribuţiilor de serviciu, a depistat în apropiere de pădurea Valea Roşie, com. Mitreni, jud. Călăraşi, un atelaj hipo încărcat cu material lemnos, în acesta aflându-se şi doi bărbați. În atelajul hipo a fost găsit un fierăstrău (joagăr) metalic având lungimea de 110 cm. şi cantitatea de 1,450 mc. masă lemnoasă (specia stejar), în valoare de 1433,92 lei conform fişei de calcul eliberată de Ocolul Silvic Mitreni, bărbații neputând dovedi proveniența materialului lemnos . Cantitatea de material lemnos tăiată din pădurea Valea Roşie a fost predată lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Mitreni.        

            În cauză au fost întocmite actele necesare începerii urmăririi penale potrivit prevederilor art.61 CPP pentru infracțiunea de ,,tăierea de arbori fără drept din fondul forestier” prevăzută la art. 107 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008( Codul silvic).

            În data de 29.10.2018, jandarmii călărășeni au întocmit actele necesare începerii urmăririi penale proprietarului unui câine din rasa Amstaff pentru ,, neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”, faptă prevăzută la art.12 alin.1 din O.U.G. nr.55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, deoarece câinele, fără botniță și lesă, în jurul orei 18.15, a mușcat în zona șoldului o fetiță de 8 ani  pe raza comunei Șoldanu.

🔴 Live 1 – Conferința de presă -Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași – 01.11.2018

Publicată de Călărași News – www.calarasipress.ro pe Joi, 1 Noiembrie 2018

🔴 Live 2 – Conferința de presă -Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași – 01.11.2018

Publicată de Călărași News – www.calarasipress.ro pe Joi, 1 Noiembrie 2018

0 0 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Impact între o maşină şi o căruţă pe DN3B în comuna Roseți

VIDEO. Ei sunt cei trei jandarmi care au imobilizat bărbatul ce a amenințat trecătorii de pe stradă cu un cuțit