Connect with us

Știri

În municipiul Călărași vor fi 22 de intersecții și treceri de pietoni semaforizate

Published

on

Primăria Municipiului Călărași a finalizat, în cursul zilei de joi, 27 decembrie 2018, încărcarea în MySMIS – aplicație online creată de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) pentru beneficiarii de fonduri europene, a proiectului ”Îmbunătățirea transportului public de călători în municipiul Călărași și creșterea performanțelor acestuia prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului și monitorizare video, bazat pe instrumente inovative și eficiente”

Proiectul este propus pentru finanțare din fonduri europene prin Programul Operațional Regional POR 2014 – 2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul Specific 4.1 – reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Valoarea totală investiției este de 18.307.980,24  lei inclusiv TVA (integral eligibilă) din care C+M este 3.148.414,76 de lei inclusiv TVA, așa cum reiese din Devizului General întocmit în conformitate cu HGR nr. 907/2016. Contribuția UAT Municipiul Călărași la finanțarea proiectului este de 2% din cheltuielile eligibile.

Necesitatea investiției este fundamentată într-o  serie de documente strategice. Proiectul este cuprins în Planul de acțiune al  Planului de Mobilitate Urbană Durabilă la categoria Managementul traficului (staționarea, siguranța în trafic, sisteme inteligente de transport, signalistică, protecția împotriva zgomotului/sonoră), dar și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Călărași pentru perioada 2014-2020, la capitolul Conectivitate, și vizează creșterea atractivității utilizării transportului public şi a siguranței utilizării modurilor nemotorizate de transport.

Obiectivele specifice avute în vedere de proiect sunt:

  • Modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare pentru 22 intersecţii și treceri de pietoni;
  • Implementarea unui sistem de management adaptiv al traficului rutier, care să includă cele 22 de locații (intersecții semaforizate și treceri de pietoni cu buton), având ca beneficii creșterea vitezei de deplasare a transportului public și în subsidiar a traficului auto, creșterea atractivității transportului public; creșterea cotei modale de utilizarea a transportului public în defavoarea utilizării vehiculelor personale; eficientizarea transportului public prin reducerea timpilor de călătorie, a consumului de combustibil precum și prin creșterea numărului de utilizatori; reducerea emisiilor GES
  • Creșterea siguranței cetățenilor în traficul rutier și în spațiul public, în general, prin dotarea intersecțiilor semaforizate, a trecerilor de pietoni cu buton, a unor stații de transport public și a altor zone identificate cu risc de infracţionalitate sau zone rutiere periculoase cu echipamente de supraveghere (camere video).
  • Creșterea siguranței cetățenilor și alarmarea instituțiilor abilitate în cazul pătrunderii în municipiu a unor vehicule aflate pe lista celor urmărite, prin instalarea unui sistem modern de recunoaștere și interpretare a numerelor de înmatriculare la intrările/ieșirile din oraș
  • Dezvoltarea unui sistem inovativ de detectie automata a incindentelor în trafic, a obiectelor suspecte / uitate în spațiul public
  • Crearea unui Centru de comandă și control unic, pentru coordonarea activităţilor de management trafic si supraveghere video care să răspundă cerinţelor viitoare de dezvoltare a Municipiului Călărași
  • Creşterea încrederii și satisfacţiei călătorilor pentru transportul în comun şi implicit creşterea numărului de persoane care utilizează mijloacele de transport în comun, prin comunicarea în timp real a duratei de așteptare în stație
  • Crearea infrastructurii de telecomunicații aferente sistemului inovativ implementat prin realizarea unei rețele de fibră optică proprie Primăriei

Intersecțiile care se modernizează prin instalarea de semaforizare (acolo unde este cazul), rețele de electroalimentare și reţele de date, camere video de supraveghere si senzori aferenți sunt:

 

  • 17 intersecții semaforizate: Prel. București-Panduri; Prel. București -Zăvoiului; Prel. București -Belșugului; Prel. București -Bd. N. Titulescu; Bd. N.Titulescu-Bd. Republicii; Prel. București -Bd. Cuza-Vodă; Grivița-Bd. Cuza-Vodă; Bd. Republicii-Bd. Cuza-Vodă; București -Eroilor; Grivița-Eroilor; Bd.Republicii-Eroilor; București -Sloboziei; Grivița-Sloboziei; Bd. Republicii-13 Decembrie-Sloboziei; București -Dobrogei; Grivița-Dobrogei; Republicii-Dobrogei
  • 5 treceri de pietoni cu buton: Prel. București – Știrbei-Vodă; Prel București-Crișana; Prel.București-Școala Mihai Viteazul; Grivița-13 Decembrie; Grivița-I.L. Caragiale.

Centrul de comandă și control va fi instalat într-o clădire proprietate publică, amplasată în Municipiul Călărași, strada Mușețelului nr 2A, unde Primăria Municipiului Călărași are în vedere amenajarea noului sediu al Direcției Poliția Locală.

 BIROUL DE PRESĂ

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Ecoaqua Călărași a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră a blocurilor N28 / N29

Published

on

Începând cu data de miercuri, 26 mai a.c., operatorul ECOAQUA S.A. CĂLĂRAȘI a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră aferentă blocurilor N28 – N29 din municipiul Călărași.

Vă reamintim că operatorul ECOAQUA demarează o campanie de informare

Operatorul ECOAQUA S.A. Călărași demarează o campanie de informare și de conștientizare către toți consumatorii cu privire la modul inconștient și nepăsător de aruncare a deșeurilor în rețeaua de canalizare.

Pe primele locuri printre cauzele care determină colmatarea/înfundarea sistemului de canalizare sunt 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. Din nefericire pentru noi, cât și pentru dumneavoastră, acest lucru duce la refularea sistemului de canalizare inclusiv în imobile.

Continue Reading

Știri

UPDATE/ GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN CONTRABANDĂ CU BIJUTERII DIN AUR, DESTRUCTURATĂ

Published

on

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro , 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Continue Reading

Știri

Cod galben: descărcări electrice și intensificări ale vântului, în județul Călărași

Published

on

COD GALBEN – Instabilitate atmosferica accentuata, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, 55-75 km/h, averse torentiale si izolat grindina, 15-20 l/mp, izolat 30 l/mp. Interval 26.05.2022 orele 13:00-20:00. ISU Calarasi

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro