Connect with us

Știri

Gheorghe Stoian, consilier local PSD și profesor: „Fără să greșesc, prioritățile lui Marius Dulce au fost școala și oamenii care trudesc în jurul ei”

Published

on

Gheorghe Stoian este profesor de 24 de ani, iar de 11 este director al Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Călărași. Din octombrie 2020 este consilier local din partea Partidului Social Democrat (PSD), iar într-un videoclip postat pe pagina PSD Municipiul Călărași, acesta evidențiază dezvoltarea „evidentă” a sistemului de învățământ din mandatul primarului Marius Dulce, președinte al PSD în municipiu, în contextul alegerilor locale de pe 9 iunie. 

Consilierul local listează câteva proiecte de reabilitare și modernizare a clădirilor de învățământ implementate de Marius Dulce, printre care se numără și liceul în cadrul căruia este director.

  • „În mandatul domnului primar Marius Dulce au fost implementate proiectele europene deja contractate precum Reabilitarea termică a clădirii principale de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, a Grădiniței cu Program Prelungit ”Țara Copilăriei, a Școlii Gimnaziale ”Tudor Vladimirescu”. 
  • „De asemenea, tot pe fonduri europene, a fost reabilitat și extins Corpul B de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, au fost modernizate atelierele Liceului ”Danubius”, Corpul Nou de la Colegiul Agricol ”Sandu Aldea”. Trebuie punctat și construirea unui Centru pentru activități educative în cartierul Livadă, o zonă defavorizată din punct de vedere social și economic, unde era o nevoie majoră pentru acest tip de centru educațional”. 

Profesorul prezintă în continuare planurile de viitor ale edilului călărășean, menționând un proiect care „este o noutate pentru Călărași în ultimii cel puțin 40 de ani”. E vorba despre construirea unei noi creșe cu 70 de locuri, în contextul în care la acest moment funcționează o singură creșă, iar „cererile de înscriere depășesc cu mult capacitatea”, explică acesta. 

Un proiect de 6 milioane de euro urmează să fie implementat anul acesta, și anume dotarea tuturor unităților de învățământ cu mobilier nou, table inteligente, laboratoare de informatică și materiale sportive. 

Alte proiecte cu contracte de finanțare semnate, ce urmează să fie implementate în următorii doi ani sunt reabilitarea și eficientizarea termică a Colegiul Economic Călărași (Corpul de pe str. Grivița), a Școlii Gimnaziale ”Mihai Viteazul”, a  Școlii Gimnaziale “Nicolae Titulescu” și a  Liceului Tehnologic de Transporturi Auto. 

Advertisement

De asemenea, Primăria Municipiului Călărași a mai depus un proiect cu finanțare europeană pentru dotarea a 14 unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, ce va contribui în scăderea cheltuielilor la utilități, arată consilierul local. 

  • „Toate proiecte menționate, implementate sau care se vor implementa în perioada următoare au impact major pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare, a dotărilor cu materiale didactice și implicit vor ajuta la desfășurarea unui act educațional de calitate pentru copiii noștri.”, a încheiat profesorul Gheorghe Stoian. 
  • „În concluzie, pot afirma, fără să greșesc, că una dintre prioritățile d-lui primar Marius Dulce și a echipei care se ocupă cu implementarea proiectelor europene a fost școala și oamenii care trudesc în jurul ei”, a încheiat profesorul Gheorghe Stoian.

Advertisement

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
  • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
  • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate