Connect with us

Știri

FOTO| Poșta Veche – emblemă sau ruină?

Published

on

Un lucru îl știm sigur, Poșta Veche va fi reabilitată!  Proiectul a fost dat spre aprobare. Valoarea acestuia fiind de 115 miliarde lei vechi. Primăria Municipiului Călărași va contribui cu 2,3 miliarde lei vechi.

Clădirea a fost construită în timpul domniei regelui Carol I. Clădirea a funcționat ca poștă până în anul 1950, când a devenit Tribunal, apoi Casa Căsătoriilor.

Până în anul 1997, această clădire servea ca loc de birouri, sedii ale partidelor politice, casa socială, etc…

În anul 1997 aceasta a fost abandonată.  Cu toate acestea, pentru locuitorii orașului Calarasi, a fost recunoscuta in continuare – si este numita chiar si astazi – „Poșta Veche”– după funcțiunea pe care a avut-o la origine.

În ultimii ani au existat atât inițiative de restaurare in vederea reutilizării edificiului, cat si inițiative de demolare. Parcela actuala a Poștei Vechi are o suprafață de 482 mp si o forma dreptunghiulara, apropiata de pătrat, fiind doar un fragment din parcela inițiala.

Structura Poștei Vechi este realizata din ziduri groase (55 – 65 cm) din cărămidă (format 27x14x5cm) și mortar de ciment. Nu exista elemente din beton armat. Planșeele (în prezent grav deteriorate) erau realizate integral din lemn. Se observă în subsol, în încăperea S05, urmele unei bolti aplatizate de căramidă, care sprijinea pe zidurile din axele E și F, ce se găsea sub planșeul de lemn al parterului. Susținerea zidăriei deasupra golurilor este realizata de buiandrugii boltiți din cărămidă. Fundațiile sunt continue, realizate integral din cărămidă și coboară pe adâncimea de 1 m sub cota de calcare din subsol.

Ce va fi în acest loc?

Primăria Călărași dorește să transforme locația într-un patrimoniu cultural modern, axat pe valorificarea durabilă a patrimoniului cultural prin realizarea unui centru de activități recreative și educative.

Se aprobă proiectul cu titlul ,,DEZVOLTAREA PATRIMONIULUI CULTURAL PRIN RESTAURAREA MONUMENTULUI ISTORIC ,,POSTA VECHE” DIN MUNICIPIUL CALARASI” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 : „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecția şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Propritatea de investiții 5.1.: „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”, Operatiunea/Obiectiv specific 5.1: „Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea si valorificarea patrimoniului cultural si a identitatii culturale, Nr. apelului de proiecte POR /2016/5/5.1;

Art.2. Se aprobă valoarea totală a proiectului cu titlul ,,DEZVOLTAREA PATRIMONIULUI CULTURAL PRIN RESTAURAREA MONUMENTULUI ISTORIC ,,POSTA VECHE” DIN MUNICIPIUL CALARASI”, în cuantum de 11.552163,47 lei (inclusiv TVA).

Art.3. Se aprobă contribuția proprie de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 231.043,27 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului cu titlul ,,DEZVOLTAREA PATRIMONIULUI CULTURAL PRIN RESTAURAREA MONUMENTULUI ISTORIC ,,POSTA VECHE” DIN MUNICIPIUL CALARASI”.

Să sperăm că vom putea ajunge să admirăm monumentul ce va fi reabilitat… pe șoselele ce le avem în acest moment, în Călărași…

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Accident rutier în Călărași: Pieton grav rănit după ce a traversat neregulamentar strada

Published

on

Un accident rutier grav a avut loc marți, la ora 16:20, pe strada Florilor din municipiul Călărași, în urma căruia o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a suferit leziuni serioase după ce a fost acroșată de o conducătoare auto.

La fața locului, echipajele de prim-ajutor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei au intervenit de urgență pentru a acorda asistența medicală necesară victimei. Polițiștii prezenți la fața locului au început investigațiile pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la producerea acestui tragic accident rutier.

În urma coliziunii, femeia a suferit răni grave și a fost transportată de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Călărași, unde primește îngrijiri medicale. Situația ei rămâne sub observație medicală, iar autoritățile continuă să cerceteze evenimentul pentru a stabili toate detaliile care au dus la producerea acestui incident regretabil.

 

Continue Reading

Știri

Consilierii județeni, convocați în ședință ordinară. Vezi lista proiectelor

Published

on

Se convoacă Consiliul Județean Călăraşi în ședință ordinară, la data de 28 Septembrie 2023, ora 1200, în sala de şedinţe a acestuia din municipiul Călărași, str.1 Decembrie 1918, nr.1, cu următorul proiect al ordinii de zi:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Județului Călărași pe anul 2023;

2. Proiect de hotărâre privind încheierea unui Protocol de colaborare între Județul Călărași, prin Consiliul Județean Călărași, Centrul Județean de Cultură și Creație și Societatea Coslo Zinca SRL pentru instruirea personalului care va opera autovehiculul de tip amfibie achiziționat în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași-Silistra”;

3. Proiect de hotărâre privind exprimarea interesului de inițiere a elaborării unei strategii de dezvoltare teritorială integrată pentru ZONA ITI DUNĂREA TELEORMAN-GIURGIU-CĂLĂRAȘI și asocierea Județului Giurgiu cu județele Teleorman și Călărași, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale de pe raza celor trei județe, situate lângă Dunăre;

4. Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 84/2022 privind aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru aria de operare a Operatorului Regional în județele Călărași și Ialomița, în perioada 2014-2020”, a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului și a indicatorilor tehnico – economici pentru Judetul Călărași;

5. Proiect de hotărâre privind asumarea responsabilităţii organizării şi derulării procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achiziţia produselor şi a contractelor/acordurilor-cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative, aferente Programului pentru şcoli al României, în perioada anilor şcolari 2023-2027;

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de analiză şi acoperire a riscurilor al Județului Călărași – 2023;

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea completării contractului de închiriere a terenului înscris în Cartea Funciară nr. 30331 UAT Călărași, nr. 17333/15/2022, încheiat între Consiliul Judeţean Călăraşi şi JONNY PREST S.R.L.;

8. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Organigramei și a Statului de funcții ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi;

9. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 178/2022 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Judeţean Călăraşi ca membru în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională (CLDPS) Călărași, precum şi desemnarea unui membru supleant.

10. Diverse.

Continue Reading

Știri

Bătaie și haos în teren. Fotbaliștii echipelor AS Vâlcelele și Victoria Lehliu s-au bătut cu pumnii și picioarele

Published

on

bataie valcelele lehliu

Bătaie în toată regula între două echipe de fotbal din Călărași care s-au întâlnit inițial pentru a disputa un meci oficial în cadrul Campionatului Ligii a 4-a, dar care au ajuns să-și împartă pumni și picioare. Nici suporterii nu au stat departe de jucătorii puși pe scandal.

În minutul 60 al meciului dintre AS Spicul Vâlcelele și Victoria Lehliu, disputat pe data de 16 septembrie pe terenul din Lehliu Gară, un incident cel puțin neprevăzut a avut loc între cele două echipe care s-au întâlnit în cadrul etapei a 3-a din seria A. Meciul s-a încheiat cu scorul final de 0-4, dar și cu vânătăi pentru aproape toți cei din teren.

Deranjat de agresivitatea din teren a unui jucător, un fotbalist din echipa gazdă ar fi reacționat violent asupra altui jucător din tabăra adversă, băgându-i mâna în gât, moment în care, celălalt a ripostat pe măsură. În incident nu au fost implicați doar cei din teren. Atât rezervele cât și suporterii echipei gazdă au sărit în teren.

Meciul a fost oprit de arbitru la mijlocul terenului. Pe data de 26 septembrie, la mai bine de 10 zile de la incident, AJF va analiza această situație la nivelul unei comisii de disciplină care va decide măsurile ce urmează să fie luate.

„Băieții noștri au fost cu adevărat bătuți de spectatorii prezenți astăzi la meciul Victoria Lehliu-Spicul Vâlcelele din deplasare, desfășurat pe terenul din Răzvani. Aceștia au mers să joace fotbal și au fost atacați  nejustificat! Avem înregistrări video și fotografii cu ceea ce au pățit pe terenul gazdelor de la Victoria Lehliu. În minutul 60 al meciului Victoria Lehliu-Spicul Vâlcelele, la un atac inutil și inexplicabil de violent al jucătorului gazdă Marius Voinea, băieții noștri au fost efectiv atacați de suporterii gazde, care au fost prezenți la meci, fiind fugăriți și loviți fără discernământ și justificare, cu o violență fizică și verbală inexplicabilă, greu de descris în cuvinte. (…) este mesajul scris de echipa AS Vâlcelele.

Scandalul a fost sesizat prin 112, la fața locului fiind solicitată prezența forțelor de ordine pentru a restabililii ordinea și liniștea publică.

Continue Reading

Cele mai vizualizate