Connect with us

Știri

FOTO| Poșta Veche – emblemă sau ruină?!

Published

on

Un lucru îl știm sigur. Poșta Veche va fi reabilitată.  Proiect dat spre aprobare ieri de 115 miliarde lei vechi , primăria contribuie cu 2,3 miliarde lei vechi.

Clădirea a fost construită în timpul domniei regelui Carol I. Clădirea a funcționat ca poștă până în anul 1950, când a devenit Tribunal, apoi Casa Căsătoriilor.

Până în anul 1997, această clădire servea ca loc de birouri, sedii ale partidelor politice, casa socială, etc…

În anul 1997 aceasta a fost abandonată.  Cu toate acestea, pentru locuitorii orasului Calarasi, a fost recunoscuta in continuare – si este numita chiar si astazi – „Poșta Veche”– dupa functiunea pe care a avut-o la origine.

In ultimii ani au existat atat initiative de restaurare in vederea reutilizarii edificiului, cat si initiative de demolare. Parcela actuala a Postei Vechi are o suprafata de 482 mp si o forma dreptunghiulara, apropiata de patrat, fiind doar un fragment din parcela initiala.

Structura Postei Vechi este realizata din ziduri groase (55 – 65 cm) din caramida (format 27x14x5cm) si mortar de ciment. Nu exista elemente din beton armat. Planseele (in prezent grav deteriorate) erau realizate integral din lemn. Se observa in subsol, in incaperea S05, urmele unei bolti aplatizate de caramida, care sprijinea pe zidurile din axele E si F, ce se gasea sub planseul de lemn al parterului. Sustinerea zidariei deasupra golurilor este realizata de buiandrugii boltiti din caramida. Fundatiile sunt continue, realizate integral din caramida si coboara pe adancimea de 1 m sub cota de calcare din subsol.

Ce va fi în acel loc ?

Se aprobă proiectul cu titlul ,,DEZVOLTAREA PATRIMONIULUI CULTURAL PRIN RESTAURAREA MONUMENTULUI ISTORIC ,,POSTA VECHE” DIN MUNICIPIUL CALARASI” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 : „Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Propritatea de investiții 5.1.: „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”, Operatiunea/Obiectiv specific 5.1: „Impulsionarea dezvoltarii locale prin conservarea, protejarea si valorificarea patrimoniului cultural si a identitatii culturale, Nr. apelului de proiecte POR /2016/5/5.1;

Art.2. Se aprobă valoarea totală a proiectului cu titlul ,,DEZVOLTAREA PATRIMONIULUI CULTURAL PRIN RESTAURAREA MONUMENTULUI ISTORIC ,,POSTA VECHE” DIN MUNICIPIUL CALARASI”, în cuantum de 11.552163,47 lei (inclusiv TVA).

Art.3. Se aprobă contribuția proprie de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 231.043,27 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului cu titlul ,,DEZVOLTAREA PATRIMONIULUI CULTURAL PRIN RESTAURAREA MONUMENTULUI ISTORIC ,,POSTA VECHE” DIN MUNICIPIUL CALARASI”.

Să sperăm că vom putea ajunge să admirăm monumentul ce va fi reabilitat… pe șoselele ce le avem în acest moment, în Călărași…

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Mecanic reținut după ce a vândut mașina clientului

Published

on

Reținuți de polițiști pentru abuz de încredere, complicitate la abuz de încredere și uzul de fals

La data de 29 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciul de Investigații Criminale au fost sesizați prin plângere, de către un bărbat, cu privire la faptul că la începutul lunii noiembrie 2022 a încredințat autoturismul proprietate personală, unui mecanic, pentru a-i efectua unele reparații, ulterior, autoturismul a fost vândut altor persoane despre care nu are cunoștință, fiindu-i astfel cauzat un prejudiciu de 20.000 de euro.

          În fapt, la data de 03 noiembrie a.c., persoana vătămată a încredințat autoturismul, unui bărbat, de 36 de ani, din municipiul Constanța, de profesie mecanic, pentru efectuarea unor reparații.

Ulterior, bărbatul, de 36 de ani, a refuzat să îi înapoieze autoturismul, acesta fiind înstrăinat cu sprijinul unui tânăr de 27 de ani, împreună cu care a procedat la încheierea propriu-zisă a mai multor contracte de vânzare/cumpărare a autoturismului.

De asemenea, în activitatea lor infracțională au falsificat ștampilele mai multor primării, pentru a introduce autoturismul în circuitul legal, în vederea valorificării în afara țării.

În urma investigațiilor efectuate și activităților de cercetare penală desfășurate, autoturismul a fost localizat în județul Constanța, fiind ridicat și restituit persoanei vătămate.

        La data de 07.12.2022, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare două mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, iar în urma audierilor, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesția fiind cercetați pentru abuz de încredere, complicitate la abuz de încredere și uzul de fals.

Continue Reading

Știri

Autobuze electrice și stații încărcare rapidă pentru municipiul Călărași

Published

on

Astăzi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, dl. Cseke Attila, a semnat contractul de finanţare, prin componenta C10 – Fondul Local, Investiția I.1.1. Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante) din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru proiectul ”Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, depus de Primăria Municipiului Călăraşi.

Proiectul, care vizează operaționalizarea transportului public local la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Călărași, presupune investiții de modernizare a condițiilor de transport metropolitan și creșterea accesibilității acestuia, așa cum au fost acestea identificate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Zonei Urbane Funcționale Călărași, însemnând:

 • Autobuze electrice (10 m) dotate – 9 buc.
 • Stații de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice – 3 buc.
 • Stații de încărcare standard în autobaza de transport public – 9 buc.
 • Lucrări pentru amplasarea și instalarea stațiilor de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice
 • Lucrări pentru amplasarea și instalarea stațiilor de încărcare standard în autobaza de transport public
 • Lucrări de construcţii pentru branşarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice.

Activități de proiectare (pentru stațiile de încărcare vehicule electrice) – cheltuieli pentru documentaţii suport şi obținere avize, acorduri, autorizații.

Valoarea investiției „Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, a cheltuielilor legate de acest proiect şi a acordului de parteneriat aferent, încheiat cu UAT Cuza Vodă, este de 21.531.889,80 lei fără TVA / 25.622.948,86 lei cu TVA;

Valoarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice este de 5.784.172,50 lei fără TVA / 6.883.165,28 lei cu TVA;

Valoarea totală a proiectului este 27.316.062,30 lei fără TVA / 32.506.114,14 lei cu TVA.

Valoarea TVA, în cuatum de 4.091.059,06 lei, va fi asigurată de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile și/sau conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, aferente activităților Municipiului Călărași din proiect, dar care sunt absolut necesare pentru implementarea proiectului în condiții optime vor fi susținute din bugetul local al Municipiului Călărași (Lider de Parteneriat).

Continue Reading

Știri

Surse: Niciun candidat nu a promovat examenul de inspector-șef la IPJ Călărași

Published

on

Surprinzător sau nu, niciunul dintre cei cinci candidați înscriși pentru susținerea examenului privind ocuparea funcției de inspector-șef al IPJ Călărași nu a promovat concursul.  Potrivit unor surse demne de încredere din M.A.I., doi dintre candidați au obținut note de 3 și de 5, punctaj insuficient pentru promovarea acestui examen, minimul fiind de 7 puncte, iar restul de trei nu s-au prezentat.

Prezenți:

 • Dumitrașcu Petronel – 5,43;
 • Gheorghe Marian – 3,06;

Neprezentați:

 • Deacu Emil – neprezentat;
 • Petre Ștefan  -neprezentat;
 • Ivan Georgel- Cristian -neprezentat;

La conducerea Inspectoratului de Poliției Județean Călărași va rămâne Dumitrașcu Petronel.

 

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole