Connect with us

Știri

„FLORI DE MAI” – Dezastru în cultura călărășeană

Published

on

Flori de Mai„- unul dintre cele mai populare festivaluri de muzică uşoară din România. Anul 2017 vine cu veşti triste pentru călărăşeni. Presa locală a luat atitudine faţă de acest eveniment care, până anul trecut era un motiv de mândrie și bucurie pentru călărașeni.

Iată că anul acesta, Festivalul „Flori de Mai” ajuns la ediţia cu numărul  XXIX, „s-a ofilit”.. Spunem acest lucru punând în evidenţă mai multe aspecte ce au influenţat modul în care se desfăşoară acest festival. Să le luăm pe rând…
Festivalul „Flori de Mai” era un eveniment cu care noi, călărăşenii ne puteam mândri prin faptul că acesta era ţinut chiar la noi în municipiu.  Oameni veniți din toate colțurile tării, doar pentru a putea lua parte la acest eveniment. Se adunau cu miile de oameni la acest festival, cândva ajuns la nivel internaţional, ce era difuzat și preluat de televiziunile din România.

TREI ZILE ŞI NIMIC

Calitatea acestui festival a început să scadă încă din ediţiile anterioare. Spre exemplu, în anii anteriori, festivalul naţional s-a ţinut în Sala Barbu Ştirbei, un loc potrivit pentru evenimente culturale de dimensiuni medii. Locaţia nu este potrivită pentru un eveniment de o astfel de anvergură. Tot aici trebuie să spunem faptul că sonorizarea din Sala Barbu Ştirbei lasă de dorit când vine vorba de recitaluri. Aici putem da exemple concrete, spectacolul „Nebun de Alb” – în care sonorizarea s-a ferit în a fi de calitate. La ce ne putem aştepta când trebuie să facem faţă unui eveniment de nivel naţional?!
Sunt lucruri pe care le bănuiam de ceva timp, acum s-au concretizat.
Să spunem câteva idei şi despre preţul biletelor ce se doresc a fi plătite pentru a putea lua parte la acest festival.
În prima și a doua seară, 10 lei pentru fiecare persoană ce va dori să între și să privească acest spectacol. În a treia zi a festivalului, preţul pe bilet va fi de 15 lei.
Până anii anteriori nu se pretindea absolut nicio taxă de intrare pentru „Flori de Mai”.

UN SPECTACOL DE AMPLOARE- DEVENIT DEZASTRU…

Advertisement

E drept, anul trecut şi poate anii anteriori s-a perceput un preţ simbolic pe bilet, respectiv 5 lei de persoană. Un lucru pe care nu ştiu dacă l-au sesizat persoanele ce au văzut afişele…
Este vorba de preţurile ce au fost trecute după printarea afişelor. Acestea au fost scrise de cineva, cu un marker. Încă nu se cunoaşte criteriul prin care s-a stabilit preţul biletului.

LA PRIMA PLOAIE, AFIȘELE S-AU DISTRUS…

După o ploaie de vară afişele s-au distrus. Lucru ce nu s a întâmplat în anii anteriori.

EVENIMENT FĂRĂ PROMOVARE…

Anul acesta Călăraşi News a fost prima publicaţie ce a promovat acest eveniment în mediul online. Nu am fost contactaţi de absolut nimeni. Am accesat site-ul CCJC pentru a vedea ce evenimente vor urma.
Ceea ce am găsit acolo ne-a făcut să ne punem câteva întrebări. Nimeni nu a pomenit nimic de acest festival, la doar câteva zile până să înceapă…
În anul 2017, CCJC nu a fost interesat să promoveze acest eveniment.
Am dat câteva telefoane să cerem explicaţii cu privire la această problemă. Răspunsul neoficial pe care l am primit din surse CCJC ne-a blocat.
„Nu mai exista fonduri pentru promovarea evenimentelor”. Uluitor faptul că s-a ajuns la acest nivel al acestui festival de nivel naţional.

Îmi pare rău că nu se mai doreşte promovarea acestor evenimente de o asemenea anvergură. Suntem într-un moment de declin în ceea ce priveşte implicarea instituţiilor din judeţ, începând de la Centrul de Creație și Cultura al Județului Călăraşi până la Consiliul Judeţean şi alte instituţii ce ar fi să trebuit să se implice în acest mare eveniment pentru Călărași.

Advertisement

Cătălin COJOCARU

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate