Connect with us

Actualitate

Festivalul Internaţional de Folclor „HORA MARE” – 12 – 15 August 2017

Published

on

Comunicat de presă

Festivalul Internaţional de Folclor „HORA MARE”

ediţia a XXV-a, 12 – 15 August 2017

 

          Centrul Judeţean de Cultură și Creație Călăraşi susținut de Consiliul Județean Călărași, organizează în perioada 12 – 15 August 2017, cea de a XXV-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor “Hora Mare”.

          În cadrul acestei ediții, șase țări, printre care și România, își vor promova folclorul specific zonei de proveniență, prin programe spectaculoase de muzică și dansuri tradiționale, pregătite special pentru publicul călărășean.

          Țările care și-au confirmat participarea în cadrul festivalului sunt:

          – Italia cu Ansamblul ”Kellarious”

          – Slovacia cu Ansamblul ”Inovec”

          – Muntenegru cu Ansamblul ”Danilovgrad”

          – Bulgaria cu Ansamblul ”Nastroenie”

          – Serbia cu Ansamblul ”Krusik”

Ca în fiecare an, vor participa la paradă și vor urca pe scena Festivalului de Folclor ”Hora Mare”, cele mai reprezentative ansambluri din Județul Călărași, promovând astfel folclorul specific zonei ”Bărăganului”:

– “Bărăganul” – aparținând Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași;

– “Brâulețul Dunării“ – aparținând Comunei Grădiștea ;

– “Hora“ – aparținând Comunei Independența ;

– “Dorulețul“ – aparținând Comunei Vlad Țepeș ;

– “Grâușorul“ – aparținând Comunei Jegălia ;

– “Mlădițele“ – aparținând Comunei Dichiseni ;

– “Unirea“ – aparținând Comunei Unirea ;

-”Dor de dor” – aparținând Comunei Dor Mărunt ;

-“Dâlga” – aparținând Comunei Dâlga ;

– “Macii Bărăganului” – aparținând Comunei Ciocănești ;

– “Mugurelul”- aparținând Comunei Alexandru Odobescu;

– “Ghiocelul junior” – aparținând Palatului Copiilor Călărași ;

– “Roseți ” – aparținând Comunei Roseți ;

– “Cununița Grâului” – aparținând Comunei Modelu ;

– “Borcea” – aparținând Comunei Borcea ;

– “Spicul” – aparținând Comunei Dorobanțu ;

De asemenea, pentru participarea în cadrul festivalului, Ansamblul folcloric ”Bărăganul”, precum și Taraful Folcloric ”Bărăganul”, ale Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, pregătesc un program complex, plin de culoare, de dansuri și muzică tradițională autentică.

Programul Festivalului Internațional de Folclor ”Hora Mare”:

          12 August 2017 – ora 18:00 – Parada portului popular pe tronsonul Piața Big – scena parc Dumbrava

                                      – ora 19:00 – Deschiderea festivalului, parc Dumbrava

          13 – 14 August 2017 – ora 19:00 ansamblurile invitate precum și cele din județul Călărași vor susține un program de muzică și dansuri tradiționale

          15 August 2017 – program de dansuri la Sărbătoarea „Ziua Marinei”, Parcul Central

                                      – ora 19:00, în parcul Dumbrava, va avea loc festivitatea de încheiere și spectacol folcloric extraordinar, susținut de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului „ din Târgu Jiu și Ansamblul folcloric “Bărăganul” aparținând Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.

 

Manager interimar,

Isabella GROSU

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Locuințele de lux ale Călărașiului: cum arată apartamentul de aproape 100.000 de euro

Published

on

Unora li s-ar putea părea scump, altora prețul corect. Piața imobiliară se conturează după câteva criterii generale, însă există și excepții. Nu mulți sunt cei care țin cont însă de ele. Își pun casele și apartamentele la vânzare după un preț aproximat, fie din “ochi”, fie raportat la prețul imobilelor din jur.

Cifrele arată că cea mai scumpă piață imobiliară ar fi în Cluj, acolo unde costul unei garsoniere ar putea ajunge fără probleme la 100.000 de euro.

Se ştie că piaţa imobiliară din Cluj-Napoca este cea mai scumpă din ţară. Oferte există pentru toate buzunarele. Cele mai scumpe apartamente cu o cameră din oraş sunt poziţionate central şi costă peste 100.000 de euro. De asemenea, sunt amenajate după profilul potenţialului cumpărător: regal în centru, office în zona de birouri. Lăsam Clujul în urmă și revenim în Călărași.

Un apartament de 86 mp, cu 3 camere, o sufragerie, două băi, două holuri, plasat la etajul 1 al blocului D20, construit în perioada 1975 – 1985, situat pe strada Cornișei la intersecția cu strada Crișana, a fost pus la vânzare cu 99.000 de mii de euro.

Anunțul a fost încărcat pe Olx.ro – https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-3camere-1-sufragerie-complet-mobilat-IDgICDm.html

Cum arata cel mai scump apartament din Călărași pus la vânzare 

Exemplele nu se opresc însă aici. Un alt apartament, mult mai mic ca suprafață utilă, însă mai scump cu peste 27.000 de euro peste cel prezentat mai sus, situat ultracentral pe strada Cornișei din municipiul Călărași, a fost pus la vânzare pe vânzare recent.

https://www.olx.ro/d/oferta/vand-apartament-decomandat-etaj-1-cu-vedere-la-parcul-dumbrava-IDgFZQm.html

În cealaltă extremă a listei se afla un apartament situat la etajul 10 al unui bloc din zona 10 Nivele, aflat într-o stare avansată de degradare, prețul acestuia fiind de 22.800 de euro

https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-2-camere-50mp-etaj-10-calarasi-IDg33tP.html

Continue Reading

Actualitate

Educație rutieră în școlile din Călărași

Published

on

În  data de 29 septembrie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității,  Serviciului Rutier și Biroului Rutier Oltenița din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, au desfășurat activități informativ-preventive pe tema educației rutiere.

Astfel, elevii Școlii Profesionale „Constantin George Călinescu” Grădiștea și cei ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Spanțov au putut să cunoască îndeaproape laboratorul mobil de educație rutieră.

Poliţiştii le-au prezentat elevilor regulile de circulaţie, precum și marcajele și indicatoarele rutiere pe care aceștia trebuie să le cunoască și să le respecte, în calitate de pietoni, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.

Micuţii au învăţat să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să se deplaseze doar pe trotuar și să traverseze strada doar pe trecerea pentru pietoni, fără a alerga.

Pentru o mai bună înţelegere şi însuşire a mesajului preventiv, explicaţiile au fost urmate de aplicaţii practice, exersând prin joc, cu ajutorul „covorului pietonal”, deplasarea corectă pe drumurile publice, traversarea și respectarea marcajelor și a indicatoarelor rutiere.

Aceste tipuri de activități ale polițiștilor vor continua şi în perioada următoare și au drept obiectiv formarea comportamentului rutier responsabil pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru prevenirea producerii accidentelor în rândul elevilor.

Continue Reading

Actualitate

Călărași: Femeie lovită pe trecerea de pietoni de o mașină de poliție

Published

on

Un teribil accident de circulație a avut loc, noaptea trecută, pe o stradă principală din municipiul Călărași, unde o autospecială de politie a acroșat o femeie care traversa strada.

Nefericitul eveniment rutier a avut loc în jurul orei 04:50, pe strada București, la nivelul trecerii pentru  pietoni din zona Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Nr. 10 din municipiul Călărași.

Autospeciala de poliție era condusă de un lucrător al Biroului de Investigații Criminale din cadrul IPJ, aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Se pare că, în timp ce se deplasa pe direcția 5 Călărași – Orizont, polițistul, într-un moment de neatenție, a acroșat-o pe femeia care traversa regulamentar strada.

Autospeciala de politie implicată în accident face parte din flota veche de autospeciale din dotarea IPJ Călărași. Potrivit unor date, anvelopele montate pe mașina sunt specifice sezonului rece.

La fața locului a fost solicitat sprijinul unui echipaj SAJ pentru a prelua victima rănită.

Polițistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Oamenii legii fac toate verificările pentru a afla cum s-a produs accidentul. Lucrătorul din poliție este cercetat pentru vătămare corporală din culpă.

Continue Reading

Cele mai accesate articole