Connect with us

Știri

Elevii de la Colegiul Național „Barbu Știrbei” Călărași merg în etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți”

Published

on

sursă imagini: CNBS/Facebook

Liceeni de la Colegiul Național „Barbu Știrbei” Călărași au luat premiul I la Concursul de educație pentru Sănătate și Prim Ajutor „Sanitarii Pricepuți”, care s-a desfășurat astăzi, 31 martie 2024, în sala de sport a școlii „Tudor Vladimirescu” din municipiu. Odată cu obținerea primului loc, elevii s-au calificat automat la etapa națională a concursului din iulie. La etapa județeana au participat în total nouă unități de învățământ din Călărași. 

Echipajul Colegiului Național „Barbu Știrbei” a fost format din 6 elevi (Melie Bogdan, Ivașcu Florin, Stoica Andreea, Radu Bianca, Dumitru Hary și Gheorghe Carla), coordonați de doamna profesor Claudia Garabedian. 

Concursul îi încurajează pe elevii pasionați de domeniul medical să afle principiile de bază ale unei posibile viitoare cariere, să învețe tehnicile de bază în acordarea primului ajutor într-un mod profesionist, să învețe să folosească o trusă de prim ajutor și multe altele. 

La eveniment a fost prezentă și Roxana Pațurcă, Inspector General Școlar Călărași, care îi felicită pe participanți pentru inițiativă și curaj. 

Advertisement

„Sunt mândră să susțin elevii din județ care participă la acest concurs, felicitându-i pentru angajamentul lor de a fi cetățeni activi și pentru faptul că prioritizează educația sanitară, dobândind cunoștințe esențiale în acordarea primului ajutor. Aici e nevoie de solidaritate, de empatie și, mai ales, de abilitatea de a salva o viață, aplicând corect procedurile necesare. Îi felicit încă o dată pe toți participanții și le doresc mult succes la etapa națională, fiind convins că vor reveni cu rezultate excelente”, a spus aceasta pentru Canal Sud

La rândul ei, Aura Giurcă, directorul Crucii Roșii Călărași, îi felicită pe elevii înscriși, însă spue că i-ar fi plăcut să vadă mai multe echipe înscrise. La etapa județeană de anul trecut s-au întrecut 17 echipaje, față de nouă prezente anul acesta. 

Sanitarii Pricepuți este singurul program de educație pentru sănătate și prim ajutor pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal din România.

Acest program are la bază concursul „Sanitarii Pricepuți”, organizat din anul 1962 de către Crucea Roșie Română, eveniment care a atras până în prezent peste 181.000 elevi și profesori ca participanți.

Advertisement
Advertisement

Breaking News

King Julien, maimuța lemur sechestrată într-o clădire abandonată din Călărași, a ajuns din nou la Grădina Zoologică

Published

on

Un incident neobișnuit a avut loc recent în Complexul de Agrement ZOO Călărași, unde doi indivizi au reușit să pătrundă în habitatul maimuțelor de tip lemur și să sustragă un exemplar. Incidentul a avut loc în cursul zilei de joi, 13 iunie.

Conform primelor informații, furtul a fost comis de doi tineri din municipiul Călărași, care au reușit să pătrundă neobservați în zona lemurilor și să fure un exemplar prețios. Pe piața neagră, astfel de animale sunt extrem de valoroase, prețul unui lemur variind între 5.000 și 7.000 de euro.

După ce au realizat dispariția lemurului, angajații ZOO Călărași au anunțat imediat poliția. În urma unei intervenții rapide, polițiștii au reușit să identifice locația în care era ascunsă maimuța – o clădire abandonată din cartierul Livada al municipiului Călărași. Animalul a fost găsit legat la picioare și abandonat, dar, din fericire, într-o stare relativ bună de sănătate.

Investigațiile poliției au dus la identificarea unuia dintre autori, Curt Francesco Ionuț, un tânăr de 18 ani din municipiul Călărași. Acesta a fost asistat în comiterea infracțiunii de un alt tânăr. Ambii sunt acum cercetați de procurori pentru faptele lor.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

ANAF atrage atenția asupra unor mesaje false transmise în numele instituției

Published

on

Sursa: anaf.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează cu privire la o nouă serie de mesaje false trimise în numele instituției de pe o adresă de e-mail și îndeamnă contribuabilii vizați, în special persoanele juridice, să nu răspundă la aceste solicitări.

ANAF avertizează că o nouă campanie de mesaje false, trimise în numele instituției, este în desfășurare. În aceste mesaje, contribuabililor persoane juridice li se solicită “lista entităților externe care au de achitat către societate sume mai mari de 10.000 de euro.”

”Falsificatorii motivează că scopul acestei solicitări este de a asigura o mai bună gestionare a fluxurilor financiare internaţionale şi de a preveni potenţiale riscuri asociate neîncasării sumelor datorate. Precizăm că ANAF nu solicită astfel de informaţii şi nici nu intervine în relaţia comercială dintre persoanele juridice”, se precizează în comunicatul de presă.

De această dată, mesajele sunt transmise de la adresa de e-mail [email protected].

Advertisement

Reprezentanții ANAF subliniază că această adresă de e-mail NU aparține ANAF și solicită contribuabililor să nu răspundă acestor cereri. ”Atragem atenţia că această adresă de e-mail NU aparţine ANAF şi nu trebuie să daţi curs solicitărilor! Reamintim că serviciul Spaţiul Privat Virtual, pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, a fost creat şi dezvoltat tocmai pentru o comunicare securizată cu instituţia. De asemenea, contribuabilii pot obţine informaţii fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 031.40.39.160” au transmis reprezentanții ANAF.

 

Continue Reading

Actualitate

Operatorii STS au preluat peste 15.700 de apeluri în timpul furtunii de joi seară

Published

on

Operatorii STS ai Serviciului de Urgenţă 112 au preluat și procesat la nivel național peste 15.700 de apeluri de urgență, joi seara, între orele 19:00 și 2:00, în timpul fenomenelor meteorologice caracterizate prin intensificări puternice ale vântului, căderi de grindină și averse abundente.

În intervalul 23:00-01:00, la 112 București-Ilfov s-au înregistrat peste 4.200 de apeluri. În acele două ore, operatorii STS au preluat în medie aproximativ 22 de apeluri pe minut, cu creșteri de până la 77 de apeluri pe minut.

Cele mai multe apeluri au semnalat inundări de case, clădiri, străzi și intersecții, precum și prăbușiri de elemente de construcție și acoperișuri. Aceste apeluri au fost transferate către ISU-SMURD, Poliție și Ambulanță pentru intervenție. De asemenea, în multe cazuri, au fost înregistrate apeluri multiple la numărul 112 care semnalau aceeași urgență.

În timpul codului roșu, în jurul orei 23:30, volumul apelurilor pe 112 București-Ilfov a crescut semnificativ, depășind de peste 5 ori numărul normal. Aceasta a determinat o mobilizare rapidă și suplimentarea numărului de operatori atât în București, cât și în centrele județene de gestionare a apelurilor de urgență. În tot acest interval, operatorii STS au acordat prioritate urgențelor critice, respectând procedurile operaționale specifice.

Advertisement

Pentru a gestiona rapid și eficient apelurile la 112 în timpul avertizărilor de vreme extremă, STS a adăugat mai mulți operatori și a ajustat fluxurile de lucru între aceștia și dispecerii agențiilor specializate în intervenții, a transmis Biroul de Presă al STS.

Continue Reading

Cele mai vizualizate