Connect with us

Administrație

Elevii călărășeni solicită subvenționarea transportului local în comun!

Published

on

Astăzi, 10 august a.c., Asociația Elevilor din Călărași a trimis Primăriei Municipiului Călărași o adresă prin care solicită respectarea art. 84, alin. (1) și (2), din Legea educației naționale nr. 1/2011, conform căruia ”Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.”, respectiv ”Elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutela beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute la alin. (1), pe tot parcursul anului calendaristic.”

În aceste zile, se negociază termenii noului contract privind aprobarea documentației de gestiune delegată, prin concesiune, a Serviciului de Transport Public Local de călători în municipiul Călărași. Fiind bine-cunoscut faptul că, din Hotărârea Consiliului Local nr. 26/12.03.2015 privind aprobarea documentaţiei de gestiune delegată, prin concesiune, a Serviciului de Transport Public Local de călători în municipiul Călăraşi, din anexele care fac parte integrantă, din informațiile puse la dispoziție pe site-ul S.C. ALI TRANS COM S.R.L., dar și din răspunsurile elevilor din cadrul Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivelul școlilor călărășene, nu rezulta respectarea articolului sus-menționat, reprezentanții elevilor din județ au decis să realizeze demersurile necesare, astfel încât drepturile principalilor beneficiari ai educației să fie respectate.

”În urmă cu aproximativ 3 săptămâni, solicitam Primăriei Municipiului Călărași lămuriri în ceea ce privește acordarea sau, mai bine zis, neacordarea reducerii de 50% la transportul local în comun elevilor din municipiu. Bineînțeles, răspunsul a fost evaziv și nu a lămurit în niciun fel inconvenientul, deși noi cunoșteam foarte bine situația. Din 2015, de când a fost semnat contractul de gestiune delegată, prin concesiune, a serviciului de transport public în comun, Legea educației naționale nu a fost respectată. De această dată, ne dorim ca lucrurile să se schimbe în mod radical și elevilor să le fie respectate drepturile, exact așa cum prevede legislația în vigoare. Asociația Elevilor din Călărași speră ca Primăria să conștientizeze greșelile din trecut și să-și asume, cu responsabilitate, ameliorarea lor. Noi ne dorim să avem o colaborare bună cu reprezentanții administrației locale, însă acest lucru se poate petrece doar dacă drepturile beneficiarilor primari ai sistemului de învățământ sunt întru totul respectate. Dacă nu, există și altfel de măsuri ce se pot aplica pentru ca inconvenientele să fie eradicate.”, a declarat Alexandra-Ioana Tuță, președintele asociației.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Consiliul Local al municipiului Călăraşi se convoacă în şedinţa ordinară, joi, 27 iunie

Published

on

Consiliul Local al municipiului Călăraşi se convoacă în şedinţa ordinară, joi, 27.06.2024, ora 16.30 în sala de şedinţe a Consiliului Local Călăraşi și prin mijloace electronice, respectiv aplicaţia whatsapp/SMS, cu următoarea ordine de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind înfiinţarea Direcţiei Municipale de Servicii Publice a Municipiului Călăraşi.
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare pentru Direcţia Municipală de Servicii Publice Călăraşi.
  3. Proiect de hotărâre privind modificarea organigramei, a statului de funcţii, completarea H.C.L. nr. 106/25.07.2017 cu coeficienţii de salarizare pentru funcţiile contractuale de inspector de specialitate IA şi muncitor IV şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Căminului pentru Persoane Vârstnice ,,Sf. Antim Ivireanul” Călăraşi.
  4. Proiect de hotărâre privind constituirea Comisiei Comunitare Consultative a unităţii administrativ teritoriale pentru activitatea de prevenire a separării copilului de familie şi aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Comunitar Consultativ.
  5. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Călăraşi a imobilului teren cu suprafaţa de 11118 mp, situat în municipiul Călăraşi, strada Bogdan Petriceicu Haşdeu, nr. 1.
  6. Proiect de hotărâre privind aprobarea vânzării, cu drept de preemţiune, către S.C. Queen Food S.R.L., a unui imobil teren proprietatea privată a municipiului Călăraşi, situat în strada Belşugului, nr. 41, în suprafaţă de 350 mp, carte funciară nr. 27089, număr cadastral nr. 27089.
  7. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călăraşi pe anul 2024.

Primar,

Dulce Marius Grigore

Advertisement
Continue Reading

Administrație

Amelia Giurcan cere prezență fizică obligatorie a consilierilor județeni la ședințe. Colegii din sală nu au fost de acord

Published

on

Ședința de joi a Consiliului Județean Călărași a fost marcată de o dispută aprinsă între consilierii județeni și conducerea instituției, în urma unui amendament propus de consiliera județeană USR, Amelia Giurcan. Aceasta a solicitat prezența fizică obligatorie a tuturor consilierilor județeni la ședințele consiliului, o cerere care a stârnit reacții.

Amendamentul propus de Giurcan a fost o reacție la decizia anterioară a consiliului, care permitea participarea și votarea consilierilor prin mijloace electronice, precum mesaje sau grupuri de WhatsApp. Consiliera a argumentat că participarea fizică la ședințe este esențială pentru a asigura transparența și responsabilitatea în luarea deciziilor care afectează dezvoltarea județului.

“Este inacceptabil ca acești oameni plătiți din bani publici să nu poată aloca cel puțin două ore pe lună pentru a participa la aceste discuții importante,” a declarat Amelia Giurcan. “Prezența fizică este necesară pentru o dezbatere reală și pentru luarea unor decizii informate și responsabile. Dacă niciun consilier nu va fi prezent în sala, nu va exista dezbatere publică?”

În replică, secretarul general al Consiliului Județean, Aurel Paraschiv, a explicat consilierei ca Hotărârea nu are caracter permanent, iar prezența online a consilierilor care vin din diferite colțuri ale județului pentru această ședință le oferă o alternativă. În final, propunerea Ameliei Giurcan a fost respinsă de consilierii județeni.

Advertisement

Cu toate acestea, Giurcan și-a menținut poziția, subliniind că flexibilitatea oferită de mijloacele electronice nu trebuie să devină o normă care să înlocuiască prezența fizică și implicarea directă a consilierilor în dezbateri.

“Care mai este rolul acestui Consiliu Județean? Care mai este dacă noi, consilierii județeni nu avem timp, să venim două ore pe lună… care mai este rolul?” a spus consiliera USR.

Continue Reading

Administrație

Au fost făcute aviotratamente la Călărași. Inițiativa primarului Marius Dulce este apreciată de către cetățeni

Published

on

By

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat, recent, pe Facebook, desfășurarea aviotratamentelor împotriva țânțarilor, o inițiativă ce a stârnit reacții pozitive din partea cetățenilor. Însoțit de câteva fotografii spectaculoase surprinse de la înălțime, din avionul implicat în aceste operațiuni, mesajul primarului subliniază eforturile administrației locale de a menține orașul liber de insecte dăunătoare.

La momentul actual, întregul oraș beneficiază de aviotratamente pentru combaterea țânțarilor. Programul de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, inițiat în luna martie, se desfășoară conform unui grafic bine stabilit, care se modifică doar în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile. Acest plan riguros demonstrează angajamentul administrației locale de a asigura un mediu sănătos pentru toți locuitorii.

Cetățenii din Călărași au aplaudat inițiativa primarului Marius Dulce, exprimându-și mulțumirea prin comentarii și sute de like-uri la postarea lui de pe Facebook. Comentariile reflectă un sentiment general de recunoștință și apreciere pentru eforturile depuse în combaterea insectelor dăunătoare: „Felicitări!/ Excelent”. Mulți locuitori consideră că aceste măsuri sunt esențiale pentru confortul și sănătatea comunității, mai ales în contextul verii, când țânțarii pot reprezenta o problemă majoră.

Edilul a informat, de asemenea, că tratamentele au continuat cu operațiuni terestre pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și paraziților. Produsele utilizate în aceste tratamente sunt avizate de Ministerul Sănătății, prin Comisia Națională de Biocide, asigurând astfel conformitatea cu standardele de siguranță și eficacitate.

Advertisement

Inițiativa primarului Marius Dulce de a implementa aviotratamente pentru combaterea țânțarilor, la Călărași, reflectă un angajament ferm față de sănătatea și bunăstarea comunității. Reacțiile pozitive ale cetățenilor subliniază importanța acestor măsuri și demonstrează sprijinul larg al comunității pentru astfel de acțiuni proactive. Pe măsură ce programul continuă, locuitorii din Călărași pot fi siguri că sănătatea și confortul lor sunt priorități esențiale pentru administrația locală.

„La această oră, toate zonele municipiului Călărași beneficiază de aviotratament pentru combaterea țânțarilor (larve și adulți). Programul de deratizare, dezinsecție și dezinfecție l-am început în luna martie și îl derulăm conform unui grafic bine stabilit, care se modifică numai dacă vremea nu ne este favorabilă.

Continuăm astăzi (n.r. 3 iunie) și mâine seară (n.r. 4 iunie) cu tratament terestru pentru combaterea țânțarilor, a căpușelor și a paraziților. Produsele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății, prin Comisia Națională de Biocide”, a transmis edilul luni, 3 iunie, pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate