Connect with us

Actualitate

După taxa de salariu pretinsă de un fost director AJOFM Călărasi condamnat cu suspendare pentru luare de mită, o salariată a încălcat grav Codul Administrativ

Published

on

Maria Boboc, jurist al AJOFM Călărași, trece printr-un coșmar după ce a sesizat (ANOFM) Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă cu privire la săvârșirea unor aspecte ce conturează fapte de incompatibilitate care au avut loc în urma numirii inspectorului de resurse umane, Arsenescu Mirela, pe funcția de director executiv al AJOFM Călărași după ce fostul director a fost condamnat penal pentru luare de mită.

Situația a început în anul 2021, după ce directorul liberal al AJOFM Călărași, Nicolae Chirana, a fost trimis în judecată, cu acord de recunoaştere, pentru luare de mită. Potrivit unor date din anchetă, Nicolae Chirana cerea inițial un comision de 10% din venitul salarial al viitorilor angajați, redus apoi la o sumă fixă: 100 de lei.

Nicolae Chirana cerea inițial un comision de 10% din venitul salarial al viitorilor angajați, redus apoi la o sumă fixă: 100 de lei. Fostul director a primit 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Începând cu luna mai 2021 pana la data de 1 Noiembrie 2021 Arsenescu Mirela a preluat conducerea instituției.

“În acest moment e relativ liniște și pace, dar în anul 2021 era un calvar să intri în instituție. Faptul în sine, ideea în sine, că trebuie să plec la servici, de seară mă marca și a doua zi nu mai aveam energie, pentru că era o atmosferă absolut mizerabilă, cel puțin pentru mine, provocată de directorul executiv de la momentul respectiv, în perioada mai – 1 noiembrie. Am fost chemată de directorul executiv, numit temporar la momentul respectiv, și am fost făcută mahalagioaică, mi s-a spus că-mi terorizez colegii. Am solicitat prezența colegilor, au venit doar patru, dintre care niciunul nu a recunoscut acest lucru. Atunci, conducerea de la momentul respectiv pur și simplu m-a dat afară din birou. E vorba despre doamna inspector superior resurse umane, Mirela Arsenescu.”a explicat Boboc Maria pentru Călărași PRESS.ro.

Advertisement

Cu alte cuvinte, jurista din AJOFM Călărași, Boboc Maria, explică incompatibilitatea pe care inspectorul superior de resurse umane, Arsenescu Mirela, o are în relația cu instituția unde a fost delegată prin Decizia numire a ANOFM de a exercita funcția de conducere pe o perioadă temporară. Funcția trebuia preluată de directorul adjunct din momentul câștigării concursului pentru postul vacant.

Vorbeați despre incompatibilitatea pe care aceasta o are la nivelul instituției pe care a condus-o la momentul pe care l-ați precizat?

“Începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii octombrie 2021 au semnat în dublă calitate, cel puțin în primele două luni, mai și iunie, a semnat în dublă calitate decizii de inspector resurse umane și director executiv al instituției, ceea ce este incompatibil. Eu am sesizat pe legea avertizorului public și NFP??? (2:07), am sesizat și ANI pentru incompatibilitate, pentru că era și consilier de etică la momentul respectiv. Nimeni nu mi-a dat nicio șansă, toată lumea pur și simplu m-a pasat, au pasat toate documentele, am aflat ulterior, la agenția noastră națională, la ANOFM pentru că între timp, tot pe legea avertizorului public, am făcut sesizare la Ministerul Muncii. Ministerul și-a declinat competența către noi, a venit președinta de la momentul respectiv, doamna Maria Mareș și cu inspectorul de resurse umane de la Agenția Națională, care m-au amenințat cu control și comisie de disciplină. Lucru care s-a întâmplat, și unul și celălalt. Am fost cercetată disciplinar în urma controlului de la ANOFM, iar doar în raportul echipei de control scrie clar ca măsură nr.1 – cercetarea administrativ disciplinară și a doamnei Arsenescu, nu doar a mea.” povestește Boboc Maria pentru Călărași PRESS.ro.

Ordinul 193/06.05.2021 a fost emis, decizie temporară prin care Arsenescu Mirela semnează în dublă calitate (inspector resurse umane și director executiv). Potrivit unor date interne, este vorba despre perioada 05.05.2021 – 14.07.2021.

În 14.07.2021 s-a emis cel de-al doilea Ordin de numire, deși la data de 14.07.2021 Nicolae Tudora câștigase, prin concurs, funcția de director adj. Prin Ordinul 292/19.07.2021, Arsenescu a ocupat funcția  până la 1 noiembrie 2021, moment în care a fost eliberată din funcția, atribuțiile fiind preluate de Nicolae Tudora prin Ordinul nr. 418/01.11.2021.

„În noiembrie 2021, 15-16 noiembrie, a venit echipa de control de la ANOFM, care a lăsat ca măsură cercetarea doamnei Arsenescu nr.1 și a mea nr.2. A mea s-a produs și am fost cercetată și sancționată disciplinar, conform legii, dar la doamna Arsenescu nici în data de astăzi nu s-a produs nicio cercetare.
Cercetarea disciplinară pe care ați avut-o dumneavoastră a fost realizată în baza unor documente pe care le-ați semnat. Eu le-am semnat în calitate de consilier juridic al instituției. Le primeam de la doamna Arsenescu, inspector resurse umane, eu le semnam ca și consilier juridic și le duceam în secretariat, urmând ca doamna director executiv temporar, Mirela Arsenescu, să le semneze și ca director executiv – dublă calitate.” a mai precizat juristul Boboc Maria.

Advertisement

Este legal să se întâmple așa ceva?

„Nu, pentru că însăși codul administrativ spune acest lucru, fapt pe care l-au spus și cei de la ANOFM, cu echipa de control a ANOFM-ului. Nu mu mai că a rămas doar la stadiul de discuții – nu au continuat cu cercetarea efectivă, așa au zis”

Cu alte cuvinte, nu s-a luat nicio măsură?

„Absolut niciuna împotriva ei, împotriva mea da. Deja la mine s-a radiat în acest moment, pentru că au trecut cele 6 luni de când s-a emis decizia de mustrare, dar la dumneaei, nu. Cu atât mai mult cât dumneaei a încălcat două articole de lege, nu unul. Deci, nu a predat lucrările și conform codului administrativ, într-un anumite interval de timp specificat în ordinul de numire, trebuie să predai lucrările. Acele lucrări nu au fost predate niciodată nici scriptic, nici faptic.” a completat salariata cercetată disciplinar.

De ce credeți că nu s-a rezolvat conflictul până în acest moment?

„Din cauza faptului că doamna Arsenescu, exact cât am stat cu dânsa în birou – 3 ani, din 23.04.2018 până în 23.04.2021, în permanență avea grijă să spună că ea și-a creat relații la București, la ANOFM, că aceste relații se creează în timp. Vorbea cu colegii de acolo la pertu, absolut cu toți, mai avea puțin și vorbea cu președinta și cu directorul de la resurse umane tot la fel, dar, mă rog, e problema dânsei, până la urmă. Există un termen în codul administrativ și în ce a mai apărut după, în Legea 53/2021, ar fi un termen de un an și 6 luni, numai că acest termen nu este de prescriere, este de constatare a abaterii. Practic, în orice moment ea trebuie cercetată.”

Advertisement

Potrivit unor date, situația ar fi fost tergiversată de sfera politică locală. Cazul a intrat și în atenția Direcției Naționale Anticorupție. 

„Doamna Arsenescu este fina de cununie a primarului de la Modelu, Gheorghe Dobre, membru marcant al Partidului Național Liberal de la Călărași.” a precizat un funcționar din cadrul AJOFM Călărași.

În replică, Arsenescu Mirela recunoaște: „Eu am desfășurat activitate de conducător, mai bine spus de director executiv, interimar, pe o perioadă în care fostul director ( n.r. Nicolae Chirana) era în concediu medical, ulterior trimis în cercetare (PENALĂ) pentru anumite lucruri. A fost condamnat și își ispășește pedeapsa. În ceea ce privește Avizul ANFM prin care am fost numită pentru a îndeplini acea funcție de director și atribuțiile funcției, a fost emis de Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă. Deci, ei au făcut solicitare la ANFP pentru acest lucru.”

Întebată despre existența avizului ANFP, Arsenescu insistă asupra existenței acestui document. 

„Fără avizul acela nu aș fi putut îndeplini funcția de director.”

Privind dubla calitatea sub care semna documente, Arsenescu Mirela recunoaște fără vreo reținere faptul că acest lucru s-a întâmplat.

Advertisement

„Este vorba despre o serie de documente emisă până la data de 14.07.2021, când au fost delegate atribuțiile de director.”

Dacă e să ne referim la situația în care documentele semnate în dublă calitate de Arsenescu care nu au ajuns la ANOFM și să o credem pe cuvânt pe aceasta, hârtiile s-au pierdut pe traseu, iar vina nu aparține nimănui.

„Nu știu să vă spun, eu am fost cercetată de o comisie trimisă de la ANOFM pentru aceste documente. Deci, acele documente au fost date forului tutelar, de acolo au rămas în rezolvare de către dânșii. Corpul de control al Ministerului Muncii a cerut documentele.” a precizat Arsenescu Mirela pentru CălărașiPRESS.ro.

Angajată în cadrul AJOFM Călărași din 1 aprilie 2021 pe postul de șef serviciu, ocupat prin transfer de la Casa de Asigurări de Sănătate, Nicolae Tudora a fost numită ulterior printr-o decizie emisă de ANOFM pe postul de director adjunct. Aceasta a precizat despre cazul care a ajuns pe masa Ministerului Muncii sub forma unui control.

„Începând cu luna februarie 2021, Arsenescu a ocupat acest post, la un moment dat, a trebuit să predea predea sarcinile și atribuțiile de inspector resurse umane, unui salariat din cadrul instituției. La momentul respectiv s-a făcut o sesizare către ANOFM care a trimis un corp de control din cadrul Ministerului Muncii, unde s-au constatat o serie de disfuncții pe această temă și s-au luat măsuri. Le-am pus la dispoziție de peste 600 de documente celor de la Ministerul Muncii și s-a remis o adresă către persoana care a efecgtuat acea sesizare. Despre activitatea colegilor și a activității desfășurate de noi pe cercetare disciplinară care s-a întâmplat și tot ce a fost, a fost, pot să spun, laudă la adresa colectivului, însă suferau că Ministerul Muncii va solicita un punct de vedere oficial Agenției Naținale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a clarifica ce s-a întâmplat.

Întrebată despre atribuțiile de serviciu care ar fi trebuit să fie delegate unui alt funcționar competent din AJOFM Călărași, directoarea Nicolae Tudora precizează că cel care ar fi primit prin în sarcina de serviciu nu se pricepea să întocmească documentele respective, iar Arsenescu Mirela ar fi acceptat acest lucru.

Advertisement

„(…)Colegul, probabil, neștiind să lucreze activitatea, în momentul în care l-a ajutat, tot colega mea l-a făcut și tot ea le-a semnat, în dubla calitate de inspector resurse umane și director executiv. Acest lucru este într-adevăr verificat și este cuprins într-un raport la noi, urmând ca doamna Arsenescu să fie cercetată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Un lucru este cert. Am să merg personal la Agenția Națională să spun acest lucru, cu toate că este deja cunoscut. Am mers personal cu documente oficiale. Trebuie să se închidă acest lucru. Anual, ANFP cere tuturor instituțiilor publice situația cercetărilor disciplinare. Noi, în anul 2021, am avut o singura cercetarea a unei colege, cealaltă a fost remisă către ANOFM.” a precizat Nicolae Tudora pentru CălărașiPRESS.ro.

Actualitate

Județul Călărași, în statistici. Natalitatea, mortalitatea şi sporul natural

Published

on

Evoluţia principalelor fenomene demografice, în luna ianuarie 2024, la nivelul judeţului Călăraşi

Natalitatea, mortalitatea şi sporul natural

Luna ianuarie 2024, comparativ  cu luna precedentă, a fost caracterizată de creşterea numărului născuţilor-vii, al deceselor generale, de scăderea numărului căsătoriilor, al divorţurilor şi de menţinerea la acelaşi nivel al numărului deceselor sub 1 an.

În luna ianuarie 2024 s-au născut  194 copii, cu 41 mai mulţi comparativ cu luna precedentă.

Numărul persoanelor care au decedat în  luna ianuarie 2024 a fost de 442, cu 58 decese mai multe faţă de luna anterioară.

Advertisement

Ca urmare a faptului că numărul născuţilor-vii a fost mai mic decât cel al deceselor, s-a înregistrat un spor natural negativ  de  -248 persoane în luna ianuarie 2024.

În luna ianuarie 2024 nu s-au înregistrat decese sub 1 an.

Comparativ cu luna  ianuarie  2023, în  luna ianuarie 2024 numărul născuţilor-vii s-a menţinut la acelaşi nivel.

Comparativ cu aceeaşi  perioadă  a  anului precedent, numărul  deceselor  generale a  crescut  cu  28.

Numărul deceselor sub 1 an a scăzut cu 1 faţǎ de aceeaşi perioadǎ a anului precedent.

Nupţialitate şi divorţialitate

Advertisement

În  luna ianuarie 2024, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 38 căsătorii, mai puţine cu 11 comparativ cu luna precedentă şi 1 divorţ, divorţurile fiind mai puţine cu 31 faţǎ de luna decembrie 2023.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în luna ianuarie 2024, s-au înregistrat cu 10 căsătorii mai puţine.

Numărul divorţurilor faţă de luna  ianuarie 2023 a fost mai mic cu 2.

Continue Reading

Actualitate

DORNA AGRI S.A. din Roseți angajează combainier

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

SC DORNA AGRI S.A. din Roseți, punct de lucru Balta Roseți, angajează în condițiile legii:

  • combainier agricol

Contact:

SC DORNA AGRI S.A.
Roseți, punct de lucru Balta Roseți
Tel: 0749.101.009

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Drept la replică. Reacția Primăriei Budești după acuzațiile aduse din partea cetățeanului care susține că a fost jignit de reprezentanții primăriei

Published

on

În vederea unei corecte informări a opiniei publice, dar și în virtutea dreptului la replică, legat de articolul apărut în spațiul public în data de 26.03.2024, având ca titlu ” Primarul Ilie Mihai din Budești, acuzat că a jignit un localnic din satul Gruiu. Momentul surprins de o filmare ”Băgați-aș……”, ținem să precizăm următoarele:

Miercuri, 27.03.2024, Primăria Budești, jud. Călărași a luat act de aspectele total nerealiste, scoase din context, cu privire la așa-zisul incident din localitatea Gruiu, jud. Călărași, publicate pe pagina de web ”calarasipress.ro.”

Înainte de toate, calificarea unei discuții în spațiul public, purtate pe fondul edificării unor construcții ca fiind abuz verbal și fizic, este de natură să aducă atingeri grave reputației conducerii Primăriei Budești. Amintim că articolul 257 din Codul civil protejează și reputația persoanei juridice în mod similar cu cea a persoanei fizice.

Elemente de genul veridicitate, acuratețe, obiectivitate, imparțialitate, corectitudine și responsabilitate publică ar trebui să guverneze și modul de lucru al spațiului public virtual în cauză, evitând astfel lezarea gravă a imaginii Primăriei Budești, precum și a reprezentanților acestora, Primarul și viceprimarul orașului Budești.

În al doilea rând, este regretabil faptul că articolul conține o serie de erori care puteau fi evitate în condițiile în care s-ar fi dat eficiență principiului audiatur et altera pars, (a se asculta și cealaltă parte) valabil și în activitatea jurnalistică.

Advertisement

Este evident că prezentarea articolului mai sus enunțat evidențiază o lipsă flagrantă de informare obiectivă, conturând astfel o situație de fapt ieșită din context.

Articolul pleacă de la o ipoteză gresită (limbaj trivial al Primarului orașului Budești, abuzuri verbale, etc), care distorsionează adevărul privind realitatea de fapt.

Astfel, facem precizarea că, reprezentanții Primăriei Budești, aflați în împreună cu Serviciul Control Disciplina în Construcții din cadrul aceleiași instituții se aflau în timpul serviciului, respectiv îndeplineau activitate de prevenție și combatere aflate sub incidența Legii 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor.

Dat fiind că, în timpul deplasării de lucru, se observase edificarea unui gard, aparent înafara legii, reprezentanții Primăriei Budești au solicitat informații referitoare la respectiva construcție, moment în care o persoană aflată în acel loc a început să aducă injurii Primarului orașului Budești. Un cetățean, aflat în apropiere, străin de conflict, a început să înjure persoana care filma și care folosea un limbaj trivial la adresa reprezentanților Primăriei Budești. Așadar, în fundalul filmării postate pe site-ul calarasipress.ro, se poate evidenția cu ușurință că, nu Primarul orașului Budești este cel care folosește cuvinte jignitoare, ci altă persoană aflată în apropiere și care a apreciat că acesta ar fi modul de combatere potrivit pentru incidentul în cauză.

Facem precizarea că Primăria orașului Budești dezavuează un astfel de comportament și îndeamnă pe toți cei care folosesc un astfel de limbaj, la calm și maturitate.

De asemenea, Primăria orașului Budești se delimitează categoric de acest tip de comportament, Primarul orașului Budești condamnând ferm orice act de violenţă verbală, indiferent de persoană. Orice gest reprobabil în societate trebuie sancționat potrivit legislației în materie.

Advertisement

În egală măsură, conducerea Primăriei Budești nu acceptă fie asociată cu violenţa de orice tip, cu atât mai puţin cu cea îndreptată împotriva concetățenilor orașului Budești, în condițiile în care Primarul orașului Budești este cunoscut ca fiind o persoană apropiată acestora.

În concluzie, având în vedere aceste erori de înțelegere a conflictului generat subiectiv, (probabil din considerente politice) de persoane rău voitoare, Primăria Budești vă solicită retragerea din mediul online a articolului tendențios, de natură a creea grave prejudicii acestei instituții și, nu în ultimul rând, cetățenilor orașului Budești.

De asemenea, invităm reprezentanții redacției calarasipress.ro la un dialog deschis pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acest neplăcut incident scos eminamente din context, care a  dus la creearea unei imagini negative a instituției, în mod nejustificat.

Cu stimă,                                                                                                       27.03.2024

Primăria orașului Budești

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate