Connect with us

Știri

Dumitru Cristina, directoarea Școlii din Jegălia care a înțeles importanța sprijinul pentru elevi. “Facem echipă pentru educație” Ajutorul vine și din partea autorităților locale

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Motorul dezvoltării unei comunități este o școală dezvoltată. Una dintre școlile dezvoltate se află și în comuna Jegălia, școală coordonată de doamna director, Dumitru Cornelia-Cristina.

Instituţia de învăţământ nu se poate dezvolta şi, de asemenea, nu poate oferi servicii educaţionale de calitate, fără menţinerea şi implicarea hotărâtă a autorităţilor locale în rezolvarea problemelor cu care se confruntă şcoala, astfel că a fost necesar și benefic parteneriatul dintre şcoală şi autoritățile locale, prin implicarea primarului Vasile Aurel.

Pentru că felul în care şcoala şi autorităţile locale colaborează are o influenţă importantă asupra calităţii serviciilor educaţionale oferite de către unitatea de învăţământ, au fost realizate multe proiecte comune, născute din necesitatea de a crea condiţii viabile de dezvoltare personală a elevilor acestei comunități și pentru a asigura un învățământ de calitate.

Advertisement

Și cum lucrurile bune se fac în echipă, acest parteneriat dintre cele două instituții, la cârma cărora se află doi oameni cu mentalitate deschisă, este bazat pe identificarea intereselor comune şi pe acordarea de sprijin reciproc. Astfel, o serie de proiecte s-au derulat în Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia, atât proiecte europene, prin implicarea dlui primar Vasile Aurel: proiecte de reabilitare, modernizare și dotare, prin care unitatea de învățământ a fost dotată cu încălzire centrală, grupuri sanitare, sală de sport, teren de sport cu gazon sintetic, echipamente IT de ultimă generație pentru cabinetul de informatică și pentru fiecare sală de clasă, cât și proiecte educaționale, unde copiii sunt principalii ,,actori”. Sunt create toate condițiile optime pentru un proces educativ modern, această evoluție frumoasă fiind realizată în ultimii ani prin bună colaborare și implicare.

Unele proiecte inițiate, la nivel de comunitate, de primarul Aurel Vasile și directoarea Cristina Dumitru, au fost gândite să contribuie la completarea procesului de învăţare, la dezvoltarea înclinațiilor şi aptitudinilor şcolarilor, la organizarea raţională şi plăcută a timpului lor liber. Astfel, la nivel de comună, copiii au oportunitatea de a face sport prin programul de lupte libere sau fotbal, unii participă cu plăcere la cursurile de dansuri populare, în cadrul Ansamblului ,,Grâușorul”. Alți copii și-au dezvoltat o pasiune pentru muzica de fanfară și pentru instrumente și au devenit membri în Fanfara  Jegălia. Cel mai nou atelier este cel de teatru, prin proiectul “Teatru la sat”, unde s-au încris atât copii de la clasele primare, cât și de la gimnaziu și unde sunt instruiți de actrița Vero Căliman, cunoscută sub numele de ,,fetița Zurli”.

Toate aceste activități au fost puse în scenă, la diverse concursuri județene, naționale sau proiecte școlare inițiate de cadre didactice ale școlii.

În completarea activităților extrașcolare, copiii s-au bucurat de oportunități de învățare și socializare chiar și în perioada vacanței de vară, creând astfel un mediu în care copiii au putut explora, învăța și se distra într-un mod echilibrat, alături de cadrele didactice, prin proiectul PNRAS – Tabăra de vară la școală dar și numeroasele activități cu scop umanitar sau ecologic desfășurate de copiii școlii sub îndrumarea cadrelor didactice și cu susținerea părinților.

“Ne străduim să oferim ce este mai bun copiilor acestei comunități și să îi încurajăm să se dezvolte într-un mediu plin de dragoste și susținere. De aceea este nevoie de echipă. Avem o echipă mare care se bazează pe relația școală-familie-comunitate și care are ca preocupare copilul.

Advertisement

Orice inițiativă care a rămas în sufletele copiilor noștri  ne motivează să continuăm să creăm astfel de experiențe minunate. Școala este a doua casă a acestor copii în formare. În acestă casă, ei trebuie să pășească cu bucurie și încredere. La Jegălia găsiți o comunitate implicată, unde toți suntem partenerii activi în echipa școală – părinți – Primărie – Biserică și facem față oricăror provocări mai apar.”,  spune doamna director Cristina Dumitru.

Advertisement

Știri

Necula Marian preia conducerea IPJ Călărași

Published

on

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași are un nou comandant. Comisarul șef Necula Marian, cu o vastă experiență în domeniul securității publice, preia frâiele instituției pentru următoarele șase luni.
Acesta vine de la Secția 4 de Poliție din Capitală, înlocuindu-l pe fostul comandant, Petronel Dumitrașcu.

Noul șef al IPJ Călărași, Necula Marian, aduce cu sine o serie de perspective noi și o experiență bogată în domeniul aplicării legii.

Cu o carieră solidă în spate, el vine la conducerea instituției într-un moment cheie pentru siguranța comunității din județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ministerul Muncii va organiza în iunie 4 cursuri gratuite de formare profesională pentru călărășeni. Află cum te poți angaja mai rapid

Published

on

sursă imagine: freepik

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza în luna iunie 2024, 139 programe de formare profesională pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului București, potrivit unui comunicat de presă. 

În județul nostru, 56 de persoane înscrise în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași pot beneficia de patru cursuri: îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, patiser și operator introducere validare și prelucrare date. 

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: 

 • referent resurse umane -160 de persoane; 
 • îngrijitor spații verzi – 140 persoane; 
 • lucrător comercial – 109 de persoane;
 • operator introducere validare și prelucrare date – 109 de persoane; 
 • instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane; 
 • instalator în domeniul sănătății și securității în muncă -74 de persoane; 
 • agent securitate – 70 de persoane; 
 • competențe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învațare și cunoaștere – 70 de persoane; 
 • îngrijitoare bătrîni la domiciliu – 70 de persoane; 
 • competențe de comunicare în limba româna – 65 de persoane. 

Judeţele în care, în luna iunie 2024, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Suceava (210 persoane), Dâmbovița (140 persoane), București (126 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”, precizează ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Premieră pentru elevi și profesori în anul școlar 2024. Ziua Învățătorului de pe 5 iunie este liberă și nu va fi recuperată

Published

on

sursă imagine: freepik

Elevii și profesorii vor avea o zi de vacanță miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, conform noului contract colectiv de muncă care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Este o premieră la nivel național și se datorează grevei profesorilor de anul trecut. Ziua nu trebuie recuperată, potrivit Edupedu. Până la vacanța de vară 2024 au mai rămas mai puțin de patru săptămâni. Elevii din ultimul an de liceu termină pe 7 iunie, cei la finalul ciclului gimnazial vor termina pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. 

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Potrivit Edupedu, ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă, mai precizează sursa. 

Advertisement

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

 • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
 • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

Sursă: Edupedu.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate