Connect with us

Știri

Dumitru Coarnă: „Spitalul Județean Călărași a fost transformat în pușcărie! Reacția conducerii SJU

Published

on

Deputatul Coarnă Dumitru rămâne în preferințele călărășenilor când vine vorba de probleme. Demnitarul a primit mai multe sesizări din partea a mai mulți cetățeni care au ajuns la disperare, revoltați de faptul că nu sunt lăsați să intre în Spitalul Județean de Urgență Călărași pentru a-și vizita rudele internate în unitatea medicală.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Coarnă și-a făcut apariția în fața Spitalului Județean de Urgență din Călărași pentru a clarifica nemulțumirile semnalate de oameni.

Deputatul Coarnă compară Spitalul din Călărași cu Penitenciarul Jilava

„Sunt abuzuri! Spitalul Județean Călărași a fost transformat în pușcărie. Guantanamo! Dacă mergi la Rahova sau la Jilava vizitatorii sunt tratați corect. La Spitalul din Călărași, cetățenii nu au voie să-și viziteze bolnavii. Un băiat care este aici la poarta are soția internată în spital. A născut noaptea trecută și au separat-o de copil. Nu a văzut copilul nici până acum ca nu are test P.C.R.!? Cum adică separi mama de copil când Legea nu obliga acest lucru, ” – scrie Ediția.ro

Reacția SJU Călărași după 6 zile

Având în vedere incidența cazurilor COVID-19 internate în cadrul unității noastre sanitare, pentru buna funcționare a activității și siguranța pacienților noștri precizăm următoarele:

 • Traseul pacienţilor pe circuitele COVID-19 și NON COVID-19 se efectuează cu respectarea triajului clinic şi epidemiologic, așa cum este prevăzut în Ordinul ministrului sănătății nr. 1334/2022. Astfel accesul tuturor pacienților, inclusiv al lăuzelor, pe circuitul non Covid se poate face doar cu test RT-PCR negativ pentru SARS CoV-2.
 • Totodată, raportat la prevederile Ordinului nr. 1.101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, unitatea noastră poate reglementa accesul vizitatorilor în vederea prevenirii apariției și răspândirii unor infecții asociate actului medical, cu scopul legitim al protejării sănătații pacienților internați.
 • Mai mult decât atât, precizăm că accesul aparținătorilor în unitate a fost permis în tot acest timp, cu respectarea unor reglementări care să asigure trasabilitatea persoanelor care au acces în incinta spitalului, precum și scăderea riscului infecțios atât pentru pacientul vizitat, cât și pentru ceilalți pacienți din salon, raportat la comorbiditățile și la sistemul imunitar al acestora. Astfel, accesul vizitatorilor în zonele de spitalizare se face cu completarea prealabilă a unei solicitări de vizită/formular acces vizitatori.
 • Intervalul orar stabilit pentru preluarea pachetelor asigură preluarea acestora fără a afecta desfășurarea activităților în cadrul secțiilor, și fără a temporiza retenția acestora în perioada zilei cu temperaturi crescute. Cu toate acestea sunt aduse pachete fără a se ține cont de acest interval orar stabilit, afișat atât la intrarea in spital, cât si pe site-ul instituției.

Toate aceste măsuri au caracter temporar, vizează în primul rând siguranța pacienților, și se modifică in funcție de dinamica evoluției cazurilor COVID -19.

Precizăm totodată că instigarea la acte de violență împotriva personalului medical se sancționează conform legii, unitatea noastră fiind îndreptățită să se adreseze organelor competente pentru apărarea integrității personalului medical și al patrimoniului unității.

 

Știri

Bugetul Municipiului Călărași a fost aprobat. Ce le transmite primarul Marius Dulce consilierilor locali

Published

on

Consilierii locali au aprobat, în ultima zi din Ianuarie, proiectul de hotărâre care definește bugetul municipiului Călărași pentru anul în curs.

Valoarea acestuia este de 193.000.000 de lei și este  împărțit în capitole de venituri și cheltuieli. Chiar dacă concubinajul politice dintre PNL și PSD a fost impus de conducerile centrale, a fost reluat “cu forța” la Călărași. Afirmația este susținută de acțiunea consilierilor PNL Călărași care au votat “împotriva” bugetului propriu au Municipiului Călărași.

Consiliera Mariana Luca (PNL) a justificat votul “împotrivă” prin faptul că i-ar fi cerut în nenumărate rânduri primarului să ofere justificare și documente pentru sumele stipulate în buget, lucru care nu s-a adeverit.

Edilul Marius Dulce s-a enervat și a lăsat de înțeles că se aștepta la această decizie din partea peneliștilor. El a precizat că și anul trecut au făcut la fel. “Pentru mine e clar: au venit cu un catalog de amendamente, le-am trecut, dar ei oricum nu voiau să voteze bugetul. Și anul trecut au făcut la fel. V-ați jucat cu amendamente și acum spuneți că nu votați”, a precizat primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, relatează CanalSUD.ro

Bugetul a fost adoptat cu 13 voturi favorabile, 7 împotrivă și o neparticipare.

“Marți după-amiază, în cadrul unei ședințe extraordinare a fost adoptat Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2023, un document important în baza căruia se vor realiza o serie de obiective de investiții, finanțate atât cu fonduri europene, guvernamentale și, desigur, locale. Estimat la 193.227.000 lei, bugetul include şi suma de 5.394.000 lei, reprezentând excedentul bugetar rezultat la finele anului trecut, sumă ce va fi utilizată pentru cofinanțarea proiectelor europene și pentru alte investiții publice de interes local.

Le mulțumesc celor 14 consilieri locali care au votat acest proiect, repet, important pentru dezvoltarea comunității noastre. Programul de investiții, pentru care am prevăzut peste 88,5 milioane de lei, conține proiectele cu finanțare europeană care trebuie finalizate până la finele acestui an. Este o responsabilitate enormă pe care ne-o asumăm. Vom face tot posibilul în ceea ce ne privește ca să ne atingem obiectivele. Municipiul are mare nevoie de resurse financiare europene pentru a continua procesul de modernizare.

În acest context s-a desfășurat tot marți, la sediul Primăriei și întâlnirea de lucru cu delegația ADR Sud Muntenia, condusă de doamna Mariana Vișan, director Organism Intermediar POR. Am analizat stadiul de implementare al fiecărui proiect și am încercat să identificăm și soluțiile imediate pentru rezolvarea problemelor întâmpinate. Apreciez deschiderea la dialog a partenerilor noștri și le mulțumesc și pe această cale pentru sprijin și colaborare.” scrie primarul din Călărași, Marius Dulce, într-o postare pe o rețea socială.

Continue Reading

INFO TRAFIC

Accident grav în Curcani. Au rămas încarcerați după ce au pierdut controlul într-o curbă

Published

on

Accident rutier grav în această noapte, orele 22:05, pe Drumul Național 4, în interiorul localității Curcani din județul Călărași, produs de un șofer care ar fi scăpat autoturismul de sub control din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum.

Martorii spun șoferul ar fi circulat cu viteza, iar la pătrunderea în curbă, a pierdut mașina de sub control și a părăsit partea carosabilă, ajungând cu autorismul într-un copac. 

În urma impactului, fiarele autoturismului au încarcerat șoferul și un pasager. A fost solicitat sprijinul prin 112 al pompierilor militari care au intervenit de urgență cu toate mijlocele tehnice necesare descarcerării victimelor.

Cei doi tineri au fost extrași din fiarele contorsionate, ambii au fost preluați și transportați de spitalul Bagdasar din Capitală.

La fața locului s-au prezentat polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași, care efectuează cercetări la fața locului în vederea stabilirii cauzelor exact care au condus la producerea evenimentului rutier.

Continue Reading

Știri

Afacere de partid: Mâncare alterată pentru elevii din Borcea, livrată de un producător local de lenjerie intimă. “Nici câinii nu mănâncă așa ceva”

Published

on

Situație fără precedent în comuna Borcea din județul Călărași, unde cei 800 de elevi, care beneficiază de programul „Masa caldă” au mâncat ciorbă gătită și livrată în data de 31 ianuarie 2023, dar care ar expira la începutul aceleiași luni, pe data de 01 ianuarie 2023. Practic, ar expira cu 30 de zile înainte de a fi preparată. Poftim? Imposibil, nu? Undeva, cineva, a greșit.

Mai mulți părinți deranjați de lipsa de atenție a autorităților asupra alimentelor care au ajuns pe masa copiilor și-au exprimat nemulțumirile pe rețelele de socializare, cerând explicații celor care ar trebui să fie responsabili de acest lucru, însă fără vreun rezultat. În comuna condusă de primarul liberal Nedelcu Pațurcă Theodor Aniel sunt mai multe unități de învățământ, însă, în doar două dintre acestea se desfășoară programul-pilot susținut de Ministerul Educației. Liceul Tehnologic Nr.1 Borcea are 533 de beneficiari, iar Școala Gimnazială Nr.2 din Borcea are 257 de beneficiari, un total de 790 de elevi care beneficiază de suportul alimentar.


Unii părinți se plâng de conținutul acestor mese oferite de stat și spun că preparatele din carne au aspect neplăcut, ba chiar suspectează că ar fi stricate.

„Porția de mâncare era compusă dintr-un orez cu o pulpiță de pui, aproape în putrefacție, nici câinele nu a mâncat.” povestește tatăl unui preșcolar.

JOACA DE-A BUCĂTARUL ÎNTRE FIRMELE PARTIDULUI

Nu este un secret pentru nimeni ce se întâmplă între oamenii politici și firmele de casă care fac de bani prin trafic de influență. În cazul de față, nimic nou sub soare, dar putem spune că achiziția pentru masa caldă a fost atribuită către societatea S.C. RUSTIC KATERING S.R.L. Pentru o perioadă, mâncarea a fost livrată de firma care a luat achiziția, apoi, după nici două zile de  la încheierea procedurilor de achiziție, hrana elevilor finanțată din banii publici era livrată de EURO CONF 2005 TEXTIL SRL, o societate comercială care are ca obiect de activitate fabricarea lenjeriei intime de corp. Care să fie legătura între chiloți și un sandwich? Zicem Doamne ferește! În data de 14 decembrie, mâncarea este etichetată sub un alt nume, Restaurant Taverna Moșului, însă fără să se specifice care este calitatea acestuia.

Cu o valoare de aproape 20.000 de euro [95.377,50 lei], contractul pentru masa caldă a celor aproximativ 800 de elevi și preșcolari, a fost realizat prin achiziție directă din SICAP la data de 09.12.2022, achiziția fiind atribuită, în mod direct, fără licitație publică, societătății S.C. RUSTIC KATERING S.R.L. S.R.L., cu sediul social în municipiul Călărași, pe str. Bucureşti, Nr. 137 (n.r. peste drum de fosta clădirea a Serviciului Român de Informații Călărași), care livrează mâncarea către școlile beneficiare are programului pilot până la data de 14 decembrie 2022, când o altă firmă, EURO CONF 2005 TEXTIL SRL, deschisă în anul 2005, care are ca obiect principal de activitate, conform CAEN 1413 – Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp). Datele obținute sunt din surse publice arată faptul că societatea care a câștigat contractul avea, în anul 2021 un număr de 3 angajați încadrați cu forme legale.

DESCRIERE:

PACHET ALIMENTAR PENTRU PRESCOLARI SI ELEVI SUB FORMA DE MASA CALDA (CATERING) / SANDWICH INSOTITE DE UN FRUCT. SERVICIILE SE VOR PRESTA CONFORM: – ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ NR. 105 DIN 2022 PRIVIND APROBAREA CONTINUĂRII PROGRAMULUI-PILOT DE ACORDARE A UNUI SUPORT ALIMENTAR PENTRU PREŞCOLARII ŞI ELEVII DIN 450 DE UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR DE STAT. – NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE A PREVEDERILOR ORDONANŢEI DE URGENŢĂ A GUVERNULUI NR. 105 DIN 2022 – CAIETUL DE SARCINI SE VA RIDICA DE LA SEDIUL PRIMARIEI BORCEA, JUDETUL CALARASI. – IN ZILELE DE MARTI SI JOI SE VA SERVI UN PACHET ALIMENTAR MASA CALDA (CATERING) INSOTIT DE UN FRUCT INTREG – IN ZILELE DE LUNI, MIERCURI SI VINERI SE VA SERVI UN PACHET ALIMENTAR SUB FORMA UNUI SANDWICH INSOTIT DE UN FRUCT INTREG 9 ZILE X 785 PACHETE ALIMENTARE = 7.065 PACHETE ALIMENTARE.

CONDITII DE LIVRARE:

ZILNIC ÎNTRE ORELE 10:30-12:00, LA SEDIUL : G.P.N. NR 1 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 425 LICEUL TEHNOLOGIC NR 1 NORCEA – CLASELE I-IV, CALEA CALARASI, NR. 482 GRADINITA CU PROGRAM NORMAL NR. 3 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 161 SCOALA GIMNAZ NR 3 BORCEA, CLASELE I-IV, CALEA CALARASI, NR. 158 SCOALA GIMNAZIALA NR 3 BORCEA, CLASELE V-VII, CALEA CALARASI, NR. 23 LICEUL TEHNOLOGIC NR 1 BORCEA, SCOLII, NR. 10B SCOALA. GIMNAZIALA NR. 2 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 570 G.P.N. NR 2, CALEA CALARASI, NR. 520.

Potrivit informațiilor, în anul 2020, cinci școli din județul Călărași au fost beneficiarele programului inițiat la nivelul Ministerului Educației.  Guvernul a aprobat, în data de 4 februarie 2020, prin ordonanță de urgență, programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, demers cunoscut sub numele de „Masa caldă.”

Pentru anul 2022, lucrurile se schimbă. În comparație cu anul școlar 2021 2022, bugetul alocat programului se majorează cu 50%. Dacă o masă caldă costa 10 lei în anul școlar mai sus menționat, în 2023, o masă caldă pentru un elev a crescut la valoarea de 15 lei/masă – beneficiar.

Peste 4.70 0de elevi din județul nostru primesc „Masa caldă”. Tot prin ordonanță de urgență, ministerul a aprobat lista celor 300 de unități unde vor ajunge porțiile de mâncare ce fac obiectul programului-pilot de acordare a unui spor alimentar pentru noul an școlar. 

În județul Călărași, „Masa caldă” a elevilor din anul școlar 2022 – 2023 arăta astfel:

 • Liceul Tehnologic ”Duiliu Zamfirescu” Dragalina-1.185 de beneficiari;
 • Școala Profesională ”Constantin George Călinescu” Grădiștea-410 beneficiari;
 • Școala Gimnazială Nr. 1 Ciocănești-308 beneficiari;
 • Școala Gimnazială ,,Iancu Rosetti” Roseți-648 beneficiari;
 • Școala Gimnazială Nr. 1 Ulmu–82 de beneficiari;
 • Școala Gimnazială nr.2 „Stancea” Spanţov-590 de beneficiari;
 • Liceul Tehnologic nr.1 Borcea–533 de beneficiari;
 • Școala Gimnazială nr.2 Borcea–257 de beneficiari;
 • Școala Gimnazială ”Dragoș Marin” Ștefan cel Mare–352 de beneficiari;
 • Școala Gimnazială Nr. 1 Modelu-337 de beneficiari.

Pentru că ministerul și autoritățile locale vor ca preşcolarii să fie sănătoși, se vor distribui doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu.

Oare se fac aceste verificări?

Am reușit să surprindem o autoutilitară folosită pentru transportul pachetelor care compun suportul alimentar. Credeți că sunt efectuate toate controalele sanitare? Dacă da, atunci de ce au ajuns pachetele cu etichete greșite pe masa copiilor? Dacă nu, cine trebuie să verifice alimentele înainte de a fi distribuite?

Filiera prin care se întâmplă toate aceste lucruri este dirijată, cu mici urme de îndoială, credem noi, de nimeni alta decât Roxana Natalia Pațurcă, inspectorul-general școlar al Inspectoratului Județean Călărași, nimeni alta, decât soția primarului Aniel Nedelcu și Pațurcă, fostă senatoare a Partidului Social Democrat Călărași în perioada 2016 – 2020, cea despre care gurile rele spun că îi place să confunde fața de masă cu cearșaful de acasă și funcția cu politica!

Am încercat să contactăm telefonic reprezentanții societăților comerciale implicat în această situație, însă până la difuzarea acestui material nu am reușit să obținem precizări.

Redacția noastră a sesizat Direcția de Sănătate Publică, cât și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor din Călărași.

Continue Reading

Cele mai accesate articole