Connect with us

Actualitate

Dragos Coman vorbește despre activitatea Poliției Locale Călărași

Published

on

Comunicat de Presă

Ţinând cont de faptul că în această perioadă activitatea instituţiilor ce au ca scop menţinerea ordinii şi liniştii publice, sunt in atenţia organismelor de presă locale şi a opiniei publice, dorim să facem câteva precizări ce au ca scop o corectă informare.

Plecând de la textul legii, principalele  instituţiile ce au atribuţii pe menţinerea ordinii si liniştii publice sunt Poliţia Locală prin L 155/2010, Art.6, Poliţia Română prin L 218/2002, Art.26, Jandarmeria Română prin L 550/2004 Cap.3, Art. 19.

Conform acestor prevederi legale vrem să risipim speculaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora, alte instituţii în afară de Poliţia Locală nu au atribuţii pe menţinerea ordinii si liniştii publice. Mai mult decât atât atragem atenţia asupra faptului că la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale există Planul de Ordine şi Siguranţă Publică pe anul 2017 care are ca scop acţiunea in sistem integrat a celor trei instituţii ce au obligaţii conform legii pe menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Legat de nivelele de poluare, inclusiv fonică, reamintim faptul, invederat de Legea 155/2010, că Poliţia Locală are atribuţia de a înştiinţa organele însărcinate de lege, fapt ce s-a şi produs prin înscrisuri oficiale.

Revenind la activitatea specifică Poliţiei Locale, vă vom prezenta câteva date statistice ce au ca scop scoaterea in atenţia opiniei publice a activităţii instituţiei, pentru o mai bună transparenţă şi informare.

În anul 2017 până la data de 01.08.2017, s-au aplicat un număr de 100 sancțiuni contravenționale numai pentru tulburarea ordinii și liniștii publice la Lg.61/1991, în diverse locații publice sau private, inclusiv la organizarea de petreceri private care au tulburat liniștea cetățenilor , aici facem referire și la nunți ale cetățenilor de etnie rromă (  fiind aplicate 35 sancțiuni contravenționale în valoare de 13.100 lei ,care au fost coroborate cu sancțiuni privind ocuparea domeniului public fără a deține acord de ocupare temporară emis de Primăria Călărași sau sancțiuni contravenționale pentru efectuarea de acte de comerț ) , față de 85 sancțiuni contravenționale aplicate până la 01.08.2016 pentru tulburarea ordinii și liniștii publice ( din care 20 sancțiuni contravenționale în valoare de 10.250 lei ,aplicate la nunțile cetățenilor de etnie rromă ) și 40 sancțiuni contravenționale aplicate până la 01.08.2015 pentru tulburarea ordinii și liniștii publice (din care 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 4000 lei aplicate la petrecerile private ale cetățenilor de etnie rromă) .

Făcând referire la situaţia generală a contravenţiilor aplicate in decursul celor 3 ani menţionaţi mai sus vă prezentăm următoarele date statistice:

Amenzi aplicate : 

– la 01.08.2017 – 1400 amenzi în valoare de 165.000 lei

– la 01.08.2016 – 1215 amenzi în valoare de 111.530 lei

– la 01.08.2015 – 906 amenzi în valoare de 74.277 lei

Ţinând cont de rapoartele publicate de alte instituţii ce au atribuţii pe zona de ordine şi siguranţă publică prin care se arată că infracţionalitatea la nivelul municipiului Călăraşi a scăzut cu un procent de 30%, iar activitatea Poliţiei Locale a crescut in intensitate cu un procent aproximativ de 70% faţă de anul 2015 ne îndreaptă către concluzia că, deşi mai sunt multe lucruri de perfectat, Poliţia Locală s-a implicat cu o mai mare determinare în a asigura călărăşenilor un climat de ordine si linişte publică în limita competenţelor legale, date de legile in vigoare.

Cu consideraţie,

Viceprimar al Municipiului Călăraşi

Coman Dragoş Florin

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Locuințele de lux ale Călărașiului: cum arată apartamentul de aproape 100.000 de euro

Published

on

Unora li s-ar putea părea scump, altora prețul corect. Piața imobiliară se conturează după câteva criterii generale, însă există și excepții. Nu mulți sunt cei care țin cont însă de ele. Își pun casele și apartamentele la vânzare după un preț aproximat, fie din “ochi”, fie raportat la prețul imobilelor din jur.

Cifrele arată că cea mai scumpă piață imobiliară ar fi în Cluj, acolo unde costul unei garsoniere ar putea ajunge fără probleme la 100.000 de euro.

Se ştie că piaţa imobiliară din Cluj-Napoca este cea mai scumpă din ţară. Oferte există pentru toate buzunarele. Cele mai scumpe apartamente cu o cameră din oraş sunt poziţionate central şi costă peste 100.000 de euro. De asemenea, sunt amenajate după profilul potenţialului cumpărător: regal în centru, office în zona de birouri. Lăsam Clujul în urmă și revenim în Călărași.

Un apartament de 86 mp, cu 3 camere, o sufragerie, două băi, două holuri, plasat la etajul 1 al blocului D20, construit în perioada 1975 – 1985, situat pe strada Cornișei la intersecția cu strada Crișana, a fost pus la vânzare cu 99.000 de mii de euro.

Anunțul a fost încărcat pe Olx.ro – https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-3camere-1-sufragerie-complet-mobilat-IDgICDm.html

Cum arata cel mai scump apartament din Călărași pus la vânzare 

Exemplele nu se opresc însă aici. Un alt apartament, mult mai mic ca suprafață utilă, însă mai scump cu peste 27.000 de euro peste cel prezentat mai sus, situat ultracentral pe strada Cornișei din municipiul Călărași, a fost pus la vânzare pe vânzare recent.

https://www.olx.ro/d/oferta/vand-apartament-decomandat-etaj-1-cu-vedere-la-parcul-dumbrava-IDgFZQm.html

În cealaltă extremă a listei se afla un apartament situat la etajul 10 al unui bloc din zona 10 Nivele, aflat într-o stare avansată de degradare, prețul acestuia fiind de 22.800 de euro

https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-2-camere-50mp-etaj-10-calarasi-IDg33tP.html

Continue Reading

Actualitate

Educație rutieră în școlile din Călărași

Published

on

În  data de 29 septembrie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității,  Serviciului Rutier și Biroului Rutier Oltenița din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, au desfășurat activități informativ-preventive pe tema educației rutiere.

Astfel, elevii Școlii Profesionale „Constantin George Călinescu” Grădiștea și cei ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Spanțov au putut să cunoască îndeaproape laboratorul mobil de educație rutieră.

Poliţiştii le-au prezentat elevilor regulile de circulaţie, precum și marcajele și indicatoarele rutiere pe care aceștia trebuie să le cunoască și să le respecte, în calitate de pietoni, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.

Micuţii au învăţat să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să se deplaseze doar pe trotuar și să traverseze strada doar pe trecerea pentru pietoni, fără a alerga.

Pentru o mai bună înţelegere şi însuşire a mesajului preventiv, explicaţiile au fost urmate de aplicaţii practice, exersând prin joc, cu ajutorul „covorului pietonal”, deplasarea corectă pe drumurile publice, traversarea și respectarea marcajelor și a indicatoarelor rutiere.

Aceste tipuri de activități ale polițiștilor vor continua şi în perioada următoare și au drept obiectiv formarea comportamentului rutier responsabil pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru prevenirea producerii accidentelor în rândul elevilor.

Continue Reading

Actualitate

Călărași: Femeie lovită pe trecerea de pietoni de o mașină de poliție

Published

on

Un teribil accident de circulație a avut loc, noaptea trecută, pe o stradă principală din municipiul Călărași, unde o autospecială de politie a acroșat o femeie care traversa strada.

Nefericitul eveniment rutier a avut loc în jurul orei 04:50, pe strada București, la nivelul trecerii pentru  pietoni din zona Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Nr. 10 din municipiul Călărași.

Autospeciala de poliție era condusă de un lucrător al Biroului de Investigații Criminale din cadrul IPJ, aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Se pare că, în timp ce se deplasa pe direcția 5 Călărași – Orizont, polițistul, într-un moment de neatenție, a acroșat-o pe femeia care traversa regulamentar strada.

Autospeciala de politie implicată în accident face parte din flota veche de autospeciale din dotarea IPJ Călărași. Potrivit unor date, anvelopele montate pe mașina sunt specifice sezonului rece.

La fața locului a fost solicitat sprijinul unui echipaj SAJ pentru a prelua victima rănită.

Polițistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Oamenii legii fac toate verificările pentru a afla cum s-a produs accidentul. Lucrătorul din poliție este cercetat pentru vătămare corporală din culpă.

Continue Reading

Cele mai accesate articole