Connect with us

Știri

Dosar penal deschis în Perișoru după ce localnicii au protestat împotriva distrugerii singurului parc din comună. Primarul ar fi vrut să construiască un teren de sport

Published

on

Sursă foto: Canal Sud

Mai mulți cetățeni din comuna Perișoru s-au împotrivit distrugerii parcului central și unicul, după ce primarul s-a apucat să construiască un teren de sport multifuncțional chiar în locul acestuia. Protestul spontan a avut loc marți, 21 mai 2024, după ce câțiva arbuști au fost îndepărtați din parc. Mai multe persoane nemulțumite s-au strâns în centrul localității pentru a bloca lucrările. Unul dintre protestatari a cerut inclusiv intervenția poliției, care a deschis un dosar penal. Vizat ar fi chiar primarul PSD Cătălin Bucur, candidat la alegerile locale de pe 9 iunie. 

Un protest spontan a avut loc în centrul comunei Perișoru, după ce mai mulți locuitori s-au opus distrugerii parcului central. Primarul ar fi plănuit să construiască în locul acestuia un teren de sport multifuncțional. 

Potrivit unor surse neoficiale, cetățenii spun că proiectul ar fi fost demarat de primar doar de dragul campaniei electorale, acesta fiind candidatul Partidului Social Democrat pentru un nou mandat. Aceeași sursă precizează că locuitorii ar fi de acord cu construcția acestui teren de sport multifuncțional, însă în altă zonă și fără distrugerea singurului parc din Perișoru. 

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, după ce locuitorii au chemat poliția în timpul protestului cu intenția de a opri lucrările. Urmează ca polițiștii să stabilească dacă acțiunea primăriei a avut sau nu baze legale. 

Advertisement

„La data de 21 mai a.c., ora 11.21, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Dragalina au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat, de 38 de ani, din comuna Perișoru, județul Călărași, cu privire la faptul că angajați ai unei instituții distrug parcul. În fapt, în jurul orei 08.30, angajații unei instituții ar fi defrișat mai mulți arbori din parcul central al comunei, pentru amenajarea unui teren de tenis. În cauză se fac cercetări pentru stabilirea situației de fapt, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, transmite Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași, citat de Canal Sud

În spațiul public au ieșit anumite informații care precizează, conform datelor pe care le deținem în acest moment, că vizat ar fi chiar primarul comunei, Cătălin Bucur. Cu toate astea, Primăria Perișoru precizează, într-o reacție pe care a avut-o pe pagina de Facebook, că în prezent nu există nicio dovadă în acest sens. Iată întreg mesajul:

  • „Ca urmare a postării publice din data de 22.05.2024 pe platforma Facebook, vă precizăm că, pe raza com.Perișoru, NU se desfașoară lucrări în lipsa documentelor legale care să stea la baza acestora. Referitor la legalitatea lucrărilor, facem mențiunea în mod expres, că EXISTĂ și deținem ÎNTREAGA DOCUMENTAȚIE referitoare la începerea și derularea lucrărilor”.
  • „Cu privire la aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de dispozițiile art.256 Cod penal, aducem la cunoștință, că până în prezent, NU există nici o dovadă în acest sens. Referitor la organizarea unui protest în vederea stopării lucrărilor, se poate afirma că intervenția organelor de poliție și jandarmerie s-a soldat grație unor persoane care prezintă interes, raportat la perioada actuală, după cum bine se cunoaște. Mai facem precizarea că datele referitoare la contractarea de servicii sunt date de interes public și pot fi solicitate pe cale legală”

Primarul Cătălin Bucur a transmis pentru Canal Sud că nu intenționează să distrugă parcul, ci este vorba doar despre îndepărtarea unor arbuști pentru a face loc terenului de sport. În prezent, constructorul a suspendat lucrările până la finalizarea anchetei polițiștilor.

Advertisement

Actualitate

Un medicament folosit de mulți români dispare din farmacii. Ce anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Published

on

Începând cu data de 31 iulie 2024, medicamentul Ozempic în toate cele trei concentrații – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg – sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut, nu va mai fi disponibil în România din motive comerciale, conform anunțului făcut de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Ozempic a devenit cunoscut nu doar pentru beneficiile sale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru care a fost inițial creat, ci și în urma unui trend global în care oamenii îl utilizează pentru a pierde în greutate. Utilizarea acestui medicament de către persoanele care nu suferă de diabet zaharat poate avea efecte adverse severe, inclusiv reacții alergice și riscul de declanșare a unor forme de cancer.

„Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, transmit reprezentanții ANMDMR.

Ozempic este produs de Novo Nordisk, o companie farmaceutică, și conține semaglutidă ca ingredient activ. Acesta imită efectul hormonului GLP-1 pentru a stimula secreția de insulină. În plus, hormonul GLP-1 are și efecte de suprimare a apetitului, ceea ce poate duce la pierderea în greutate ca unul dintre efectele secundare ale tratamentului cu Ozempic.

Advertisement

De asemenea, DAPP a anunțat că începând cu data de 1 august 2024, semaglutida va fi disponibilă în formă de comprimate orale pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, sub recomandarea medicului. Producătorul a asigurat că va furniza cantități suficiente pentru a acoperi necesarul complet al pacienților care folosesc în prezent tratamentul injectabil cu această moleculă sau care primesc recomandarea de a trece la tratamentul sub formă de comprimate orale.

„În urma discuțiilor, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, precizează ANMDMR.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Elevii care deranjează orele ar putea ajunge în sălile de detenție. Noile reguli au fost puse în dezbatere publică

Published

on

Elevii indisciplinați din România ar putea fi trimiși în săli de detenție înființate direct în școli. Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Statut al Elevului 2024, care propune introducerea acestor săli de detenție pentru elevii care perturbă orele de curs.

Ministerul Educației a lansat miercuri în consultare publică două proiecte: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului, conform edu.ro.

În cadrul Statutului elevului, principalele reglementări și modificări includ menținerea interdicției pentru elevi de a folosi telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs, cu excepția utilizării acestora în scop educativ și cu acordul cadrului didactic.

Articolul 15 stipulează că nerespectarea acestor prevederi poate duce la confiscarea echipamentului de către personalul unității de învățământ. Echipamentul va fi restituit la finalul orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, părinților sau tutorilor legali ai elevilor minori, sau elevilor majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Advertisement

Încă o măsură este reprezentată de reținerea elevilor indisciplinați într-o sală special amenajată, sub supravegherea unui profesor, unde vor fi angajați în activități educative precum lectură suplimentară sau completarea de fișe de lucru. Conform proiectului, profesorii vor avea puterea de a trimite elevii indisciplinați în această sală pe durata orei pe care au perturbat-o.

Încă nu s-a clarificat dacă elevii reținuți în aceste săli vor fi considerați absenți la ora respectivă.

În plus, sunt introduse sancțiuni cum ar fi observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau permanentă a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară într-o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea elevului pe o perioadă limitată conform legislației, notificarea prealabilă privind exmatricularea și exmatricularea efectivă.

În cadrul Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, principalele modificări vizează continuarea procesului de digitalizare și utilizarea extinsă a instrumentelor digitale. Se menține posibilitatea suspendării cursurilor cu prezență fizică în situații excepționale, cu clarificarea introducerii activității în format online sau hibrid.
De asemenea, se permite desfășurarea ședințelor consiliului de administrație/consiliului profesoral în format hibrid sau online.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Cod galben de caniculă în mai multe județe din țară. Temperaturile ajung până la 34 de grade Celsius

Published

on

Joi, în București și în 14 județe din sudul țării, se vor înregistra temperaturi de până la 34 de grade, iar meteorologii au emis o avertizare de cod galben de disconfort termic ridicat. Totodată, ploile torențiale și vijeliile vor afecta mare parte din țară începând de joi după-amiază.

În regiunile vizate, temperaturile maxime vor fi în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) în jur de 80 de unități, anunță meteorologii.

Avertizarea de cod galben se aplică municipiului București și județelor Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Olt, Prahova, Tulcea și Teleorman.

Vijelii și ploi torențiale în capitală și în alte 34 de județe

Advertisement

Meteorologii au emis, de asemenea, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă de joi, de la ora 17:00, până vineri la ora 6:00, pentru București și alte 34 de județe.

Conform ANM, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei, se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (cu rafale de 55-70 km/h), precum și grindină.

În perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp și, izolat, pot depăși 40 l/mp.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate