Connect with us

Administrație

De ce a atacat în instanță prefectul Valentin Barbu Hotărârea CJ privind împărțirea banilor către primării

Published

on

Am solicitat Instituției Prefectului Județul Călărași un punct de vedere pentru a afla care este motivul pentru care prefectul Valentin Barbu a arătat HCJ 3 din 31.01.2024. Redăm integral punctul de vedere transmis de biroul de presă al Prefecturii Călărași:


Instituția Prefectului Județul Călărași a atacat Hotărârea CJ nr.3/31.01.2024 întrucât s-au primit 24 de sesizări scrise din partea unor UAT. Toți primarii au proiecte și au nevoie de cofinanțare și apreciem că cetățenii localităților care primesc mai puțini bani suferă din cauza ambiției unora. 2024 este al patrulea an consecutiv când se întâmplă acest lucru. Se emite o hotărâre, se creează nemulțumiri, iar apoi se revocă. Practic, unii se joacă! Administrația pentru unii este o joacă.

O hotărâre a Curții de Apel pe speță similară dispune:

”Potrivit Art.92 alin (4) din Codul administrativ, președintele CJ ar fi trebuit să asigure respectarea prevederilor Constituției, punerea în aplicare a legilor, a decretelor Președintelui României, a hotărârilor și ordonanțelor Guvernului, a hotărârilor Consiliului Județean, precum și a altor acte normative, ori prin modul de repartizare a sumelor, în funcție de afiliația politică a primarilor, se realizează o veritabilă discriminare a cetățenilor pe criterii politice, fapt contrar atât art.16 alin.(1) din Constituția României, cât și prevederilor Codului Administrativ art.6, art.7, art.10, și art.11, principiile legalității, egalității, satisfacerii interesului public, precum și imparțiabilității. Puterea discreționară a autorității, având la bază marja de libertate de apreciere, în limitele competenței sale, nu este nelimitată. Aprecierea autorității, în virtutea puterii sale discreționare, nu poate fi arbitrară, ci în raport cu scopul oferit de lege. Motivarea actului administrativ este esențială și aceasta nu se poate rezuma la indicarea temeiului de drept și al documentației fără să fie relevate elemente concrete, obiective, care rezultă din această documentație, privind împrejurările care au determinat repartizarea sumelor între unitățile administrativ-teritoriale în modalitatea stabilită prin hotărârea în discuție.”

An de an, anumiți primari au cerut Instituției Prefectului o repartizate echitabilă. S-a procedat verificarea legalității hotărârilor de Consiliu Județean  prin prisma celor statuate de jurisprudență în materie și s-a recurs la atacarea hotărârilor care nu respectă legea.

Advertisement

De fiecare dată, instanțele de contencios-administrativ ne-au dat dreptate. O să vă convingeți de asta și anul acesta!

BIROUL DE PPESĂ

Administrație

Dispensarul din Fundeni a fost modernizat și a fost predat medicilor de familie

Published

on

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Primarul Gheorghiță Cărtușanu din comuna Fundeni reflectă asupra anului 2023 ca fiind un an de realizări semnificative pentru comunitatea pe care o conduce, evidențiind finalizarea mai multor proiecte de importanță vitală. Printre acestea, se remarcă modernizarea dispensarului local, un punct de interes major pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor.

”Am recompartimentat clădirile. Era o clădire veche, am modernizat-o și consolidat-o. Grupurile sanitare sunt în interior. Fiecare medic are acum un cabinet” – spune primarul Cărtușanu din Fundeni.

Prin eforturile depuse, clădirea veche a dispensarului a fost reconfigurată și modernizată integral, oferind acum condiții optime pentru serviciile medicale. Consolidarea structurii, reamenajarea spațiilor interioare și dotarea cu grupuri sanitare au reprezentat doar începutul. Fiecare medic beneficiază acum de spații de lucru  adecvate, iar adăugarea unui cabinet suplimentar pentru stomatolog a crescut capacitatea de asistență medicală. Aceste îmbunătățiri asigura servicii de calitate pentru comunitate.

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Gheorghiță Cărtușanu – primar comuna Fundeni –

Primarul anunță cu încredere că în acest an va fi finalizat un alt corp al dispensarului, adăugând și mai multe resurse pentru îngrijirea sănătății. În plus, el exprimă dorința de a numi instituția nu doar un simplu dispensar, ci o clinică, reflectând calitatea și nivelul serviciilor oferite.

“Sunt doi medici de familie. Noi am prins astăzi o zi mai lejeră, dar de fiecare dată când am vrut să iau medicamente, am vrut să vin la un mic control când nu mă simțeam bine, nu a existat să nu aibă 10-20 de oameni. Doamna doctor are pacienți și din alte localități. Vin după medicul bun. Eu nu mai vreau să-l numesc dispensar, ci clinică.”

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Gheorghiță Cărtușanu – primar comuna Fundeni –

Dispensarul funcționează cu doi medici de familie care asigură serviciile pentru cetățenii din localitate și nu numai.

Pe lângă modernizarea dispensarului, alte două proiecte majore finalizate în 2023 au fost reabilitarea școlii și a grădiniței din Fundeni, contribuind astfel la îmbunătățirea infrastructurii educaționale și a facilităților pentru tinerii din comunitate.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Călărașiul va fi verde: Marius Dulce a început plantarea copacilor și arbuștilor ornamentali

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe whatsapp

Marius Dulce anunță demararea curățeniei zonelor verzi și începe plantarea copacilor și arbuștilor ornamentali. Aceștia vor fi plantați în toate curțile interioare ale blocurilor, acolo unde au fost amenajate locuri de parcare și „unde imaginea s-a schimbat natural”, transmite primarul municipiului Călărași.

Nu pot să nu observ reacțiile câtorva cetățeni supărați că „turnăm betoane” în loc să plantăm mai mult verde. Betoanele au rostul lor, așa cum și copacii ne sunt vitali. Cum arătau zonele dintre blocuri înainte și cum arată acum?”, a mai scris Marius Dulce.

Acesta spune că plantarea și toaletarea copacilor va continua în concomitent cu curățenia de primăvară.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Comuna Grădiștea va avea o nouă sală de sport

Published

on

Comuna Grădiștea din județul Călărași se pregătește să-și întâmpine locuitorii și sportivii cu o nouă investiție recent demarată: o sală de sport impresionantă. Cu o capacitate de 102 locuri, această investiție este rezultatul eforturilor și implicării între Primăria Grădiștea și Compania Națională de Investiții (C.N.I).

Am finalizat proiectarea unei Săli de Sport de 102 locuri, în comuna Grădiștea și abia așteptăm să dăm startul lucrărilor, pentru ca elevii de aici să poată beneficia de o sală de sport la cel mai înalt nivel”, a anunțat firma care se ocupă de acest nou proiect.

Noua sală de sport va deveni epicentrul activităților sportive din localitate, oferind un mediu propice pentru antrenamente și competiții la cele mai înalte standarde. Handbalul, voleiul, baschetul și alte activități sportive vor găsi aici un teren de joc modern și bine echipat.

Beneficiarul investiției este Primăria Grădiștea, Jud. Călărași. Unitatea de implementare: Compania Națională de Investiții.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate