Connect with us

Știri

Cupa Speranței vine la Sala Polivalentă din Călărași pentru a sprijini trei copii cu probleme grave de sănătate. Când poți participa la turneul caritabil de fotbal și cum poți dona

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Un turneu caritabil de fotbal va avea loc la Sala Polivalentă „I.C. Neagu” din municipiul Călărași, în perioada 20-28 aprilie 2024. Evenimentul își propune să sprijine trei copii din oraș care se confruntă cu probleme grave de sănătate. E vorba de două fetițe de 7 și 9 ani, diagnosticate cu autism, respectiv cancer, și de un băiețel de 8 ani ce suferă de leucemie. În cadrul turneului va avea loc și campania umanitară „Cuierul Umanității” – o strângere de donații pentru cei nevoiași, unde puteți aduce haine, jucării sau alimente neperisabile. 

Tănase David-Alexandru (8 ani), diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută, în remisiune 

Familia este compusă din părinţi şi doi copii, în vârstă de 8 ani, respectiv 3 ani şi locuieşte într-o singură cameră într-o casă în care mai locuiesc şi alte rude. Odată cu aflarea diagnosticului, bugetul familiei s-a redus destul de mult, fiindcă tatăl a fost nevoit să renunţe la serviciu pentru a merge cu David la control sau pentru internare.  Mama e nevoită să rămână acasă cu fratele mai mic. Tatăl lucrează acum ocazional.

În fiecare lună David trebuie dus la Spitalul Fundeni pentru control şi tratament. Familia plătește 500 lei unui vecin pentru transportul cu maşina; cheltuieli cu suplimente şi alte medicamente, dar şi hrana lui David care trebuie să ţină un regim alimentar dat de un nutriţionist.

Advertisement

Strugaru Irina Ecaterina (7 ani), diagnosticată cu autism infantil 

Familia este compusă din părinţi şi un copil şi locuiesc într-un apartament cu chirie. Tatăl lucrează în domeniul construcţiilor, iar mama este asistentul personal al Irinei. Veniturile familiei nu acoperă toate cheltuielile necesare pentru îngrijirea Irinei, care constau în suplimente şi terapie specifică diagnosticului. Irina este și alergică la gluten, ceea ce face ca alimentele pentru regimul ei să fie mai scumpe. 

Buzatu Sofia Emilia (9 ani), diagnosticată cu neuroblastom 

Neuroblastoma este o formă de cancer care se dezvoltă în țesutul nervos și este considerată ca cea mai frecventă tumoră neuroendocrină embrionară la copii. 

Familia este compusă din părinţi şi doi copii în vârstă de 15 ani, respectiv 9 ani. Fetiţa a suferit două intervenţii chirurgicale pentru excizia formaţiunilor tumorale, iar acum urmează tratament cu citostatic şi alte suplimente, creme. În fiecare lună merge la Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti pentru control. Pe lângă aceste controale, fetiţa trebuie să efectueze şi alte analize medicale, investigaţii costisitoare pentru părinţi.

Dacă vreţi să fiţi alături de aceşti copii, sunteţi aşteptaţi la acest turneu dedicat lor, unde puteţi face donaţii la fața locului sau direct în contul RO71 BREL 0005 5396 3272 0100.

Organizatorii evenimentului sunt publicaţia Realitatea din Călărași şi Primăria Municipiului Călărași. 

Advertisement

 

Advertisement

Știri

Necula Marian preia conducerea IPJ Călărași

Published

on

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași are un nou comandant. Comisarul șef Necula Marian, cu o vastă experiență în domeniul securității publice, preia frâiele instituției pentru următoarele șase luni.
Acesta vine de la Secția 4 de Poliție din Capitală, înlocuindu-l pe fostul comandant, Petronel Dumitrașcu.

Noul șef al IPJ Călărași, Necula Marian, aduce cu sine o serie de perspective noi și o experiență bogată în domeniul aplicării legii.

Cu o carieră solidă în spate, el vine la conducerea instituției într-un moment cheie pentru siguranța comunității din județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ministerul Muncii va organiza în iunie 4 cursuri gratuite de formare profesională pentru călărășeni. Află cum te poți angaja mai rapid

Published

on

sursă imagine: freepik

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza în luna iunie 2024, 139 programe de formare profesională pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului București, potrivit unui comunicat de presă. 

În județul nostru, 56 de persoane înscrise în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași pot beneficia de patru cursuri: îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, patiser și operator introducere validare și prelucrare date. 

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: 

 • referent resurse umane -160 de persoane; 
 • îngrijitor spații verzi – 140 persoane; 
 • lucrător comercial – 109 de persoane;
 • operator introducere validare și prelucrare date – 109 de persoane; 
 • instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane; 
 • instalator în domeniul sănătății și securității în muncă -74 de persoane; 
 • agent securitate – 70 de persoane; 
 • competențe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învațare și cunoaștere – 70 de persoane; 
 • îngrijitoare bătrîni la domiciliu – 70 de persoane; 
 • competențe de comunicare în limba româna – 65 de persoane. 

Judeţele în care, în luna iunie 2024, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Suceava (210 persoane), Dâmbovița (140 persoane), București (126 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”, precizează ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Premieră pentru elevi și profesori în anul școlar 2024. Ziua Învățătorului de pe 5 iunie este liberă și nu va fi recuperată

Published

on

sursă imagine: freepik

Elevii și profesorii vor avea o zi de vacanță miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, conform noului contract colectiv de muncă care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Este o premieră la nivel național și se datorează grevei profesorilor de anul trecut. Ziua nu trebuie recuperată, potrivit Edupedu. Până la vacanța de vară 2024 au mai rămas mai puțin de patru săptămâni. Elevii din ultimul an de liceu termină pe 7 iunie, cei la finalul ciclului gimnazial vor termina pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. 

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Potrivit Edupedu, ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă, mai precizează sursa. 

Advertisement

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

 • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
 • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

Sursă: Edupedu.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate