Connect with us

Știri

Cum arată noul corp de spital din Călărași și când va fi gata

Published

on

Astăzi, 3 mai 2023, conducerea Consiliului Județean a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Județean de Urgență din Călărași, pentru a analiza stadiul lucrărilor la noul corp de spital. Președintele Vasile Iliuță a fost însoțit de administratorul public Bogdan Mihai și echipa care a contribuit la realizarea proiectului.

Potrivit președintelui Vasile Iliuță, investiția în noul corp de spital se ridică la aproximativ 4 milioane € și a început acum patru ani. Finanțarea a fost realizată prin Compania Națională de investiții în parteneriat cu Ministerul Lucrărilor publice, iar dacă lucrurile decurg conform graficului, proiectul ar putea fi încheiat în decembrie 2024. La acea dată, unitatea medicală va fi complet dotată cu aparatură de ultimă generație.

Administratorul public Bogdan Mihai a precizat că noul corp de spital nu va fi folosit pentru a muta zona administrativă, ci se va pune accent pe pacienți, zona administrativă urmând să fie relocată. De asemenea, el a menționat că au fost realizate schimbări majore în sistemul medical din județul Călărași, după experiența pandemiei Covid-19, care a scos la suprafață deficiențe severe, pe care noul corp de spital le-a corectat, realizându-se astfel un corp de legătură între cele două componente ale spitalului.

Bogdan Mihai a mai precizat că asupra unității medicale a fost identificat un corp pe care inițial l-au identificat pentru demolare. Prin fonduri europene, acest corp va fi consolidat, iar unitatea medicală va fi considerată ca un mic spital regional.

„Lucrările la noul corp de spital se derulează în grafic. Sunt atent, în permanență, la tot ceea ce are loc pe șantier ca să ne putem respecta promisiunea unei unități spitalicești conformă din toate punctele de vedere.” – scrie Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași pe o rețea de socializare.
Până în acest moment stadiul obiectivului în procente se prezintă astfel:
REZISTENȚĂ:
Etapa I (corp spital): 100%
Etapa II :
– corp centrală termică: 100%
– corp legătură cu spital existent: s-a executat radierul și elementele verticale demisol și armarea plăcii peste demisol. După obținerea autorizației de construire pentru modificare de temă se va trece la edificarea corpului de legătură până la nivelul etajului 4.
ARHITECTURĂ:
– Compartimentările cu zidărie – 100%
– Compartimentările cu gips carton -95%
– Tencuiala ciment – 90%
– Glet de încărcare : executat pe parter și etajele 1÷3
– Tâmplărie exterioară – 35%
INSTALATII ELECTRICE (CURENȚI TARI+CURENȚI SLABI) – 45%
INSTALAȚII DE VENTILAȚIE CLIMATIZARE – 55%
INSTALAȚII SANITARE – 65%
Valoarea totală inițială aprobată prin HG nr. 765/2019 este de 99.312.023,09 lei, din care:
CNI – 96.227.002,76 LEI
UAT Călărași ( Obiectul 2) – 3.085.020,33 lei
Termenul de finalizare este decembrie 2024.
Sănătatea rămâne prioritatea mea!

Anveloparea Spitalului Județean Călărași – proiect demarat de Consiliul Judetean Calarasi

Un alt proiect important menționat de administratorul public este anveloparea unității medicale care deservește întreg județul Călărași și nu numai. Proiectul are o valoare de 2 milioane de euro și se află într-un stadiu avansat. Termenul limită pentru finalizarea acestei lucrări este 31 decembrie 2023.

Proiectul „Creșterea eficienței energetice la corpurile A,B,C și D  la Spitalul de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași”-  Finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020

Obiectivul proiectului: Creșterea eficienței energetice prin reducerea consumului total de energie primară.

Până la acest moment:

– se realizează anveloparea corpurilor A,B,C si D cu vată minerală bazaltică și plăci de BOND pe structură metalică

– termohidroizolarea teraselor corpurilor C si D (terasele corpurilor A și B au fost realizate în cadrul altor proiecte) – FINALIZAT

– montarea de panouri fotovoltaice pe terasa corpului C (FINALIZAT) cât și pe parcările care se vor realiza prin proiect

– realizarea instalației de climatizare cu pompe de căldură

– realizarea tâmplăriei exterioare conform proiectului

Continuăm și săptămâna aceasta cu stadiul lucrărilor la:

Proiectul „CORP NOU DE SPITAL DS+P+5E  la Spitalul Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian

Stadiul la zi:

REZISTENȚĂ:

Etapa I (corp spital): 100%

Etapa II : – corp centrală termică: 100%

– corp legătură cu spital existent: s-a executat radierul și

elementele verticale demisol și armarea plăcii peste demisol.

După obținerea Autorizației de construire pentru modificare de temă se va trece la edificarea corpului de legătură până la nivelul etajului 4.

În ceea ce privește arhitectura la acest moment lucrările la :

– Compartimentările cu zidărie – 100%

– Compartimentările cu gips carton -95%

– Tencuiala ciment – 90%

– Glet de încărcare : executat pe parter și etajele 1÷3

– Tâmplărie exterioară – 35%

Instalații electrice  (curenți tari +curenți slabi) – 45%

Instalații de  climatizare – 55%

Instalații sanitare– 65%

Valoarea totala inițială a proiectului aprobata prin HG nr. 765/2019 – 99.312.023,09 lei, din care:

CNI – 96.227.002,76 LEI

UAT Călărași ( Obiectul 2) – 3.085.020,33 lei

Termen de finalizare : decembrie 2024

„Am verificat astăzi stadiul lucrărilor desfășurate în această perioadă la Spitalul Județean de Urgență Dr Pompei Samarian . Consider că verificările în teren sunt foarte importante pentru a se asigura calitatea lucrărilor și respectarea termenelor de execuție, astfel că îmi fac foarte des simțită prezența printre constructori!” – președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță

Știri

Ambuteiaj de kilometri întregi la Stația de Taxare din Fetești în prima zi de Rusalii

Published

on

Sursa foto: Info Trafic & Radare în Călărași

Astăzi, în prima zi de Rusalii, s-a format un ambuteiaj de proporții la Stația de Taxare din Fetești, pe Autostrada A2, după eliminarea taxei de pod începând cu 1 iunie. Aglomerația la stația de taxare a  înregistrat cozi de mașini care se întindeau pe kilometri întregi, afectând șoferii care și-au dorit să-și petreacă această minivacanța pe litoralul Mării Negre.

Poliția Română a emis o recomandare către conducătorii auto, îndemnându-i să-și planifice cu mare atenție traseul de întoarcere și să fie pregătiți pentru un trafic intens pe Autostrada A2. Numărul mare de turiști care se află în stațiunile de pe litoralul Mării Negre în ultimele zile ar putea duce, de asemenea, la o creștere semnificativă a traficului, ceea ce a generat această situație de blocaj rutier și pe sensul Constanța – București. 

Pentru a face față acestei probleme, autoritățile au luat măsuri imediate.

Mâine, 5 iunie, în intervalul orar cuprins între 12:00 și 22:00, polițiștii rutieri și administratorul drumului public vor devia circulația pe sensul de mers București – Constanța, Autostrada A2, prin nodul rutier Drajna. Această măsură va fi aplicată în funcție de valorile de trafic înregistrate.

De asemenea, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului de la Fetești, traficul este deviat către calea 1 pe tronsonul kilometric 142 – 148, iar circulația se desfășoară pe câte o bandă pe sens. Pentru a fluidiza traficul și a evita aglomerația în această zonă, polițiștii vor opri circulația pe sensul către litoral în anumite intervale orare, astfel încât cei care circulă spre Capitală să poată utiliza două benzi.

Astfel, conducătorii auto care intenționează să plece dinspre București spre Constanța sunt sfătuiți să ia în considerare aceste modificări de trafic și să utilizeze rute alternative:

DN 2A Constanța – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – București;

• A2 – Fetești sau Drajna – DN 3A – Lehliu-Gară – DN 3 – Fundulea – București;

• DN 3 Constanța – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Călărași – DN 21 Călărași – Drajna – A2 Drajna – București (sau din municipiul Călărași – DN 3 – Lehliu-Gară – Fundulea – București).

Continue Reading

Știri

Un tânăr de 30 din Unirea s-a răsturnat cu mașina pe DN3 în dreptul localității Dichiseni

Published

on

În dimineața zilei de 4 iunie, în jurul orei 06:00 dimineața, un accident rutier a avut loc în comuna Dichiseni, pe DN3. Un tânăr în vârstă de 30 de ani, domiciliat în Unirea, în timp ce se deplasa pe un sector de drum, a pierdut controlul volanului în dreptul comunei Dichiseni și a ajuns cu mașina în afara părții carosabile.

Șoferul a îndepărtat autoturismul de lângă partea carosabilă cu ajutorul unui tractor, apoi a plecat. 

Din fericire, în urma accidentului, șoferul nu a suferit răni, fiind nevoie doar de îngrijiri medicale minore.

De asemenea, pentru a elimina suspiciunile cu privire la consumul de alcool, șoferul a fost supus testului cu aparatul etilotest, rezultatul acestuia fiind negativ.

Șoferul a fost sancționat de polițiștii rutieri în conformitate cu OUG 195/2002.

Continue Reading

Știri

Ciprian Andrei Olteanu – primarul tânăr care aduce schimbări în comuna Unirea

Published

on

Primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să aducă o serie de schimbări notabile care au transformat complet perspectiva localității. Fiind cel mai tânăr primar din județ, Ciprian Olteanu aduce un avantaj considerabil prin energia sa, puterea de muncă și eficiența în rezolvarea problemelor administrative.

Ciprian Olteanu este un fermier de succes în zona Bărăganului și implicarea sa în administrația publică locală reprezintă un semn clar de angajament. Educația, sănătatea și dezvoltarea sunt cele trei aspecte asupra cărora edilul se concentrează cu prioritate.

Unul dintre succesele primarului Olteanu constă în obținerea de fonduri guvernamentale și europene pentru infrastructura rutieră din comună. Prin intermediul organizației nonguvernamentale BookLand România, comunitatea a beneficiat de sprijin considerabil Școala Gimnazială nr. 1 Unirea a primit, sub forma unor donații, un rezervor de gaz care asigură căldura în sălile de clasă prin centrala termică montată.

Un alt proiect de succes inițiat de primarul Ciprian Olteanu este construirea unei noi școli generale în comuna Unirea, realizată prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADR Sud Muntenia). Acest demers reprezintă o investiție semnificativă în educație și va oferi un mediu modern și adecvat pentru elevi, contribuind astfel la viitorul educațional al comunității.

În plus, administrația locală condusă de Ciprian Olteanu a înțeles importanța transportului elevilor și a luat măsuri pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate acestui scop. Comunele Unirea, Dichiseni și Jegălia s-au asociat într-un proiect comun pentru a accesa fonduri și a oferi elevilor mijloace de transport în comun.

Alte realizări notabile includ îmbunătățirea iluminatului stradal, reabilitarea drumurilor de pământ și crearea unor locații dedicate activităților sportive. Aceste măsuri au devenit normale în comuna condusă de un primar tânăr și energic.

În ceea ce privește educația, Primăria Unirea a depus un proiect important prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această inițiativă are ca scop dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Călărași cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Alocarea de peste 1 miliard de euro pentru educație în cadrul PNRR reprezintă o oportunitate unică pentru

România de a îmbunătăți sistemul de învățământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța acestor investiții pentru crearea unui mediu de învățare propice dezvoltării educaționale a fiecărui copil din țară.

Astfel, primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să obțină fonduri și să implementeze proiecte care au transformat radical localitatea. Implicarea sa activă și pasiunea pentru dezvoltarea comunității sunt elemente cheie în reușitele înregistrate. Prin investiții în infrastructură, educație și sănătate, acest tânăr primar își propune să creeze un viitor mai bun pentru comuna Unirea și locuitorii săi.

Continue Reading

Cele mai accesate articole