Connect with us

Știri

Crimă în Lehliu Gară. Cazul Volodymyr Komarov. Ucraineanul care și-a ucis mama, condamnat la 12 ani de închisoare

Published

on

judecatorie
foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Cazul șocant al ucraineanului criminal Volodymyr Komarov, mutat alături de familia sa în Lehliu Gară în primăvara anului 2022, a ajuns acum pe masa magistraților. Komarov este acuzat de omorul mamei sale și a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru moartea acesteia, care s-a petrecut acum un an și jumătate. Decesul a avut loc într-o manieră lentă și dureroasă.

La data de 19.07.2022, în jurul orei 12.36 organele de poliţie din cadrul I.P.J. Călărași au fost sesizate prin Serviciul Naţional Unic de Urgenţă 112 cu privire la faptul că o persoană de sex feminin, cetăţean ucrainean, a decedat în oraşul Lehliu Gară pe str. Pădurii. Ca urmare a deplasării la faţa locului s-a constatat că femeia a fost găsită decedată de fiul său, inculpatul Volodymyr Komarov, acesta afirmând că a găsit-o în jurul orei 09.00” –  se arată în rechizitoriul ancetatorilor.

Tragicul incident a avut loc în noaptea de 18 spre 19 iulie, în locuința în care cei doi locuiau. Komarov și-a atacat mama cu brutalitate în baie, aplicându-i lovituri repetate până când aceasta a căzut și și-a pierdut viața. După aceasta, Volodymyr Komarov a încercat să ascundă urmele de sânge din casă, însă anchetatorii au identificat suficiente probe cât să-i convingă asupra faptului că fiul victimei ar fi cel vinovat.

Advertisement

“Instanţa reţine că, potrivit aceloraşi declaraţii, în special cea a lui Volodymyr Komarov, victima avea o stare de sănătate fizică şi psihică degradată, iar problemele acesteia s-au accentuat în perioada aprilie – iulie 2022.

Astfel,  soția ucraineanului a arătat că soacra sa era bolnavă de cancer şi că ea şi soţul său se ocupau de îngrijirea acesteia (în declaraţia dată în faţa instanţei martora a arătat că „De obicei o îngrijeam împreună pe bătrână. Cu privire la spălat, de obicei mă ocupam eu, dar uneori se ocupa şi inculpatul de această activitate”). Martora a mai relatat că victima avea momente când fugea şi mergea singură prin curte, dar şi momente în care stătea inertă.” – se precizează în Hotărârea judecătorească a Tribunalului Călărași.

Bolnavă de cancer și alte afecțiuni medicale, cu câteva zile înainte de tragedie, femeia a făcut mai multe controale la un spital din Capitală. Cu aceste precizări a venit fiul victimei în fața anchetatorilor pentru a justifica grija acestuia pentru femeie.

La întrebările suplimentare ce i s-au pus cu ocazia audierii în faţa instanţei, inculpatul a afirmat că după ce a spălat-o pe victimă, s-a jucat la calculator, a mai băut o bere de 0.5 litri şi s-a culcat în jur de ora 23. A afirmat şi cu această ocazie că în timp ce se juca, a auzit că victima sforăia.

“Tot la întrebările ce i s-au pus de instanţă, inculpatul a recunoscut că în ziua de 18.07.2022 a consumat o cantitate importantă de băuturi alcoolice, rezultând din coroborarea declaraţiilor sale cu ale martorei (soția inculpatului) şi cu aspectele menţionate în procesul-verbal de cercetare a locului faptei privind recipienţii de băuturi alcoolice găsiţi în locuinţă că în ziua respectivă inculpatul a consumat 0,5 l de coniac şi 1,5 l bere.

Advertisement

Mai mult decât atât, din declaraţia dată în faţa organelor de urmărire penală de martora, soţia inculpatului, rezultă că acesta dormea şi era în stare de ebrietate în seara zilei de 18.07.2022, în jurul orei 22.00.

În timpul procesului, Komarov a negat vehement acuzațiile, pretinzând că mama sa a suferit leziuni în urma unor căzături repetate în baie. Sentința de 12 ani de închisoare pronunțată împotriva lui Komarov a fost pronunțată de Tribunalului Călăraşi și poate fi atacată în termenul legal.

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
  • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
  • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate