Connect with us

Știri

Comuna Dor Mărunt din Călărași s-a înfrățit cu o localitate din Italia

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a primit vizita unei delegații din comuna Grassano din provincia Matera, regiunea Basilicata, Italia condusă de primarul Filippo Luberto împreună cu doamna Domenica Matera, viceprimar Teresa Sileo Maria, Vincenzo Denisi, consilier cultural Angela Daraio, Enrico Grassano, Laura Bucătariu consilier politică externe și Dartizio CarmeloTommaso.
Delegația a sosit la Călărași la invitația primarului comunei Dor Mărunt, Ion Iacomi. Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a făcut o scurtă prezentare a județului Călărași, a potențialului economic, turistic, cultural și agricol.

„Prezența dumneavoastră reconfirmă prietenia dintre poporul italian și poporul român care sunt popoare latine și sunt apropiate din punct vedere cultural și al tradițiilor. Avem contribuții și interese comune care ne leagă pentru a consolida relațiile noastre de prietenie.”
spune Vasile Iliuță.

În toamna anului trecut o delegație condusă de primarul comunei Dor Mărunt, Ion Iacomi a vizitat comuna Grassano din provincia Matera, Regiunea Basilicata, Italia. Invitația a fost lansată de către primarul Filippo Luberto dar și a comunității românești din Grasanno, reprezentată de doamna Laura Bucătariu (originară din comuna Dor Mărunt), consilier în cadrul Primăriei Grassano. Primarul comunei Dor Mărunt, Ion Iacomi împreună cu primarul localității Grasanno Filippo Luberto am pus bazele unei colaborări în domeniul cultural și educațional între localitățile Dor Mărunt și Grassano.
Delegația italiană s-a deplasat, însoțită de primarul Ion Iacomi în teritoriu unde a vizitat subordonate ale Consiliului Județean dar și ferme agricole. La finalul vizitei președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a oferit membrilor delegației placheta județului Călărași.

Știri

Călărași: Cotele alarmante ale Dunării pun în pericol sezonul estival

Published

on

Foto: Cosmin Șuțu / fb.com/PentruCalarasi

Nivelul crescut al Dunării pune în alertă localitățile riverane, în special pe cei care se bucură de plajele de pe malurile fluviului. În ultima perioadă, cotele Dunării au înregistrat valori îngrijorătoare, iar efectele acestui fenomen sunt impresionante. La data de 2 iunie, nivelul a atins cota de 479 cm, înregistrând o scădere de doar 2 cm față de ziua precedentă.

Una dintre zonele afectate de creșterea apelor Dunării este Călărași, unde Plaja Pod 4 Albatros, Plaja Tineretului și Plaja Mare au fost complet acoperite de apele Brațului Borcea. Această situație a compromis începutul sezonului estival din acest an, întrucât turiștii și localnicii nu au mai putut beneficia de aceste zone de relaxare.

Riscul de inundații este în continuare mare în această zonă. Într-o singură săptămână, cotele Dunării au crescut alarmant, de la o valoare de 370 cm la 482 cm pe data de 2 iunie. Specialiștii estimează că această tendință va continua, iar maximul atins va fi înregistrat duminică, 4 iunie, când se preconizează că nivelul ar putea ajunge la 493 cm.

Cu toate acestea, este important de menționat că faza de apărare încă nu a fost depășită, ceea ce înseamnă că măsurile de protecție împotriva inundațiilor sunt încă valabile. Cota de alarmare pentru inundații este de 600 cm.

Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași efectuează tratamente împotriva țânțarilor

Published

on

Primăria Municipiului Călărași (PMC) va efectua tratamente avio de combatere a larvelor de țânțari și dezinsecție terestră pentru înlăturarea țânțarilor pe domeniul public al orașului, în perioada 07-10 iunie.

Tratamentele avio se vor desfășura în intervalul orar 06:00 – 11:00, iar cel terestru între orele 21:00 și 05:00. În funcție de vreme, perioada poate fi prelungită – fapt ce va fi comunicat ulterior de către PMC.

Substanțele active care vor fi folosite sunt următoarele: Cipermetrin, Piperonil butoxid, Praletrin, Deltametrin, Esbiotrin și Bacillus Thuringiensis.

Primăria transmite că tratamentele vor fi desfășurate în condiții corespunzătoare, prin respectarea prevederilor legale de protecție a mediului și sănătății populației.

Continue Reading

Știri

O nouă tranșă de 250 de lei va fi încărcată pe cardurile sociale, de la 15 iunie

Published

on

Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate, de la 15 iunie, cu o nouă tranșă de 250 de lei, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Astfel, 600 de milioane de lei vor fi transferați pe cardurile sociale celor 2,4 milioane de beneficiari eligibili, a scris pe Facebook ministrul citat, conform Digi24.

În privința cardurilor educaționale pe care se încarcă cei 500 de lei pentru haine și rechizite, Marcel Boloș atenționează că au fost deja încărcate ultimele 50.000 de carduri restante. În acest sens, 400.000 de copii vulnerabili din România au primit ajutorul în acest an școlar. Ministrul mai spune că intenționează să crească acest ajutor la 750 de lei, începând cu anul viitor, potrivit Agerpres.

De asemenea, Boloș a menționat că voucherul de 2.000 de lei oferit în programul „Sprijin pentru nou-născuți” poate crește în următorii ani la 3.000 de lei, potrivit unor analize efectuate, și susține că va propune această măsură în Guvern.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410).

Continue Reading

Cele mai accesate articole