Connect with us

Știri

Ce trebuie să facă românii care stau la casă, înainte de venirea iernii! Iată ce măsuri trebuie să iei dacă nu vrei să fi amendat sau chiar să îți pierzi locuința

Published

on

Curățarea hornurilor nu reprezintă doar o măsură de siguranță recomandată, ci una esențială pentru protecția locuinței și a vieții. În România, un procent alarmant din incendiile domestice sunt cauzate de coșuri de fum necurățate, adesea neglijate de proprietarii de case.

De altfel, potrivit Digi24, cifre recente arată că peste 6.500 de locuințe au fost mistuite de flăcări anul trecut, iar o treime dintre aceste tragedii ar fi putut fi evitate printr-o simplă acțiune preventivă: curățarea coșurilor de fum.

Legislația românească, prin Ordinul Ministerului Afacerilor Interne (OMAI) 163/2007, impune curățarea anuală a hornurilor, iar cei care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi considerabile, între 500 și 1.000 de lei. Pe lângă sancțiunile financiare, pericolul real este reprezentat de riscul crescut de incendiu și intoxicații cu monoxid de carbon. Conform experților, depunerile de funingine pot deveni extrem de inflamabile, ceea ce face ca un simplu coș de fum neîntreținut să se transforme într-o bombă cu ceas.

„Este mare șansa să incendiați casa, intoxicație de monoxid de carbon. Orice depunere mai mare de 7-8 mm se autoaprinde”, a explicat un coșar autorizat, pentru sursa citată.

Advertisement

Sursă: Pexels

Un horn curat și bine întreținut nu doar că previne incendiile, dar și asigură un tiraj corespunzător, sporind eficiența sistemului de încălzire al locuinței. Specialiștii recomandă ca această operațiune să fie realizată imediat după sezonul rece sau înainte de începutul acestuia, astfel încât orice problemă identificată să fie soluționată înainte de următoarea utilizare intensă.

„Este mare șansa să incendiați casa, intoxicație de monoxid de carbon. Orice depunere mai mare de 7-8 mm se autoaprinde”, a mai spus coșarul.

Construirea și întreținerea corespunzătoare a hornului sunt esențiale pentru reducerea riscului de incendiu. Un horn bine realizat trebuie să includă un coș ceramic interior și un strat de izolație, atât în interior, cât și în exterior, pentru a preveni acumularea periculoasă de funingine. Condensul și „transpirația” hornului pot reduce semnificativ tirajul, semnalând că sistemul nu mai funcționează la parametrii optimi, ceea ce crește riscul de accidente domestice.

„Coșul de fum va transpira, va apărea și condensul și scade tirajul, semn că nu mai funcționează la parametri normali. Gudronul se formează din ce în ce mai des, coșul de fum se supraîncălzește și apare incendiul”, a explicat Nagy Jeno, director tehnic, pentru Digi24.

Advertisement