Connect with us

Știri

Casa Verde Fotovoltaice 2024: Finanțarea de la stat crește la 30.000 de lei și include atât achiziția panourilor, cât și a bateriilor de stocare / Când încep înscrierile

Published

on

Românii care vor să devină prosumatori prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere de la 20.000 de lei cum era până acum, însă cu acești bani vor trebui să-și monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice. Înscrierea persoanelor fizice începe pe 27 septembrie.

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat joi ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice care, în acest an, are o finanțare-record de 2 miliarde de lei.

„Noutatea programului de anul acesta este legată de cuantumul sumei finanțate. Mărim de la 20.000 la 30.000 de lei finanțarea din partea AFM. O altă noutate este că vom finanța pentru prima dată acumulatori, unități de stocare a energiei electrice”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, într-o conferință de presă.

Astfel că oamenii vor putea consuma seara și noaptea electricitatea pe care o produc în timpul zilei și o stochează în baterii.

„Acest lucru înseamnă mai multă independentă energetică și facturi mai mici pentru românii beneficiari de astfel de program”, a mai spus ministrul.

Capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar.

Cofinanțarea din partea beneficiarilor va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei.

Înscrierea persoanelor fizice va începe pe 27 septembrie

La rândul său, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a arătat care este calendatul estimativ al programului.

  • „Programul din acest an va începe pe 6 septembrie cu sesiunea de acreditare a instalatorilor.
  • Vom acredita noi firme care vor să participe anul acesta. Fac mențiunea că firmele care au fost anul trecut acreditate de AFM și doresc să participe și în această sesiune rămân acreditate în continuare și doar firmele noi care doresc să se înscrie, pe data de 6 septembrie își pot depune dosarele pentru acreditare”.

Validarea instalatorilor se va încheia pe 1 noiembrie, când va fi publicată lista celor acreditați.

  • „În paralel vom demara înscrierea persoanelor fizice, care va începe pe 27 septembrie și se va desfășura până pe data de 9 octombrie.
  • După înscrieri, persoanele fizice vor începe să-și aleagă instalatorii dintre cei de pe lista publicată de AFM”.

„Anul acesta, din bugetul de 2 miliarde de lei, estimăm 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un total de 200.000 de familii care au beneficiat, în decurs de câțiva ani, de programul Casa Verde Fotovoltaice”, a mai spus responsabilul AFM.

Ce documente sunt necesare pentru înscrierea în programul Casa Vede Fotovoltaice

Înscrierea se va face ca până acum în aplicația AFM, pe regiuni, iar unitățile de cult vor avea la dispoziție o sesiune separată.

Advertisement

Anul acesta va fi doar o singură zi de înscrieri pentru fiecare regiune, nu trei ca până acum, având în vedere experiența de anul trecut când fondurile s-au epuizat din primele minute, a mai spus Neculaescu.

Documentele necesare pentru înscriere vor fi aceleași ca anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale din care să reiasă că persoana nu are datorii la bugetul consolidat și la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară.

Advertisement

Știri

Călărași: Doi jandarmi aflați în drum spre muncă au salvat un pui de lebădă din calea mașinilor într-o intersecție aglomerată

Published

on

Astăzi, doi jandarmi din Călărași au intervenit prompt pentru a salva un pui de lebădă care se afla în pericol pe o șosea intens circulată la ieșirea din municipiu. Plutonierii adjutanți șefi Ilie Ionel și Țuluca Vasile se îndreptau spre muncă atunci când au observat pasărea pe carosabil, în mijlocul unei intersecții aglomerate, și au acționat rapid pentru a o proteja. Lebăda încerca să traverseze șoseaua, punând în pericol atât propria siguranță, cât și traficul rutier din zonă.

Cei doi jandarmi au reușit să îndepărteze pasărea din zona periculoasă și să o elibereze în siguranță în mediul său natural. Gestul lor a fost apreciat, fiind un exemplu de simț civic și grijă față de viața animalelor și a participanților la trafic.

Jandarmeria Călărași a transmis mulțumiri colegilor pentru intervenția lor, subliniind preocuparea pentru siguranța cetățenilor și protejarea faunei locale.

„Pasărea punea în pericol atât siguranța sa, cât și a traficului rutier, iar colegii noștri au reușit să o ajute să iasă din zona periculoasă și să ajungă în siguranță în mediul său natural. Le mulțumim pentru simțul civic, preocuparea lor pentru protejarea participanților la trafic, dar și pentru grija față de  mica necuvântătoare!”, a scris Jandarmeria Călărași pe o rețea de socializare. 

Continue Reading

Știri

Mihai Toader contestă banda dedicată autobuzelor din Călărași: „Lucrarea asta de nouă milioane de euro nu face nici doi bani”. Ce spune Marius Dulce

Published

on

Mihai Toader, candidat independent la Camera Deputaților, anunță că a adus o plângere prealabilă împotriva lucrărilor ce vizează implementarea unei benzi dedicate autobuzelor pe Strada București din Călărași. Toader critică dur măsura, considerând-o inutilă și dăunătoare pentru locuitorii și comercianții din zonă. El susține că „lucrarea asta de nouă milioane de euro care nu face nici doi bani” nu aduce beneficii comunității și susține că puteau fi găsite soluții alternative. 

„Nu avem un sistem de transport în comun atât de dezvoltat, încât să ocupi o bandă numai cu autobuz. În plus, puteau să facă ceva benefic pentru cetățeni, să devieze traseul pe la 2 Moldoveni, nu să afecteze zona de la București până în Măgureni”, a declarat Toader. 

Acesta a anunțat că va strânge semnături în sprijinul plângerii sale și că nu va renunța până nu se va găsi o soluție mai bună pentru locuitorii din Călărași. „Nu știu ce o să răspundă domnul primar la plângerea asta prealabilă, dar eu sunt hotărât să adun semnături în sprijinul acesteia. Nu o să o las moartă, pentru că ei ar trebui să fie interesați să ne facă bine, nu rău!”, a încheiat Toader. 

În principalele puncte ale plângerii, Mihai Toader menționează îngrădirea accesului la proprietățile riveranilor, afectarea gravă a afacerilor locale, crearea de ambuteiaje și poluare, lipsa unei benzi pentru bicicliști, și lipsa consultării publice și a soluțiilor alternative. 

Mai mulți cetățeni par deranjați de noua bandă de autobuz introdusă, menționând în mare parte aceleași argumente pe care le aduce și Mihai Toader, însă alții apară inițiativa implementată de administrația locală a municipiului Călărași, condusă de primarul Marius Dulce. 

Un călărășean a scris că „Proiectul implică promovarea mijloacelor de transport în comun și a bicicletelor. De-asta s-a făcut și pista prin parc, zona din fața prefecturii a devenit pietonală, etc. Se pune accent pe o dezvoltare mai verde a infrastructurii. Pe axa asta au fost obținuți și banii, reducerea emisiilor de carbon. De-asta a apărut prioritizarea transportului în comun. Oricum, orașul este mic, nu e nevoie sa ne mișcăm doar cu mașinile”. 

Marius Dulce a abordat deja subiectul într-o intervenție radio la Voces Campi de zilele trecute, unde a explicat că noua bandă de autobuz este, într-adevăr, parte dintr-o inițiativă de regenerare urbană, care urmărește reducerea emisiilor de dioxid de carbon și diminuarea aglomeratiei rutiere la orele de vârf. „Ideea este ca să circulăm mai mult cu autobuzul și mai puțin cu mașinile noastre,” a subliniat primarul, menționând că în intervalele orare 7:45 – 8:30, și apoi după-amiaza, traficul devine problematic. 

Mai multe despre explicațiile oferite de Dulce pe subiect, pe Călărași Press. 

Mihai Toader candidează independent la Camera Deputaților în cadrul alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 1 decembrie 2024.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Noua benzinărie MOL din Călărași a fost inaugurată astăzi! Marius Dulce: „Am creat 14 locuri de muncă și o intrare mai frumoasă în oraș”

Published

on

O nouă benzinărie MOL a fost inaugurată astăzi, 12 septembrie 2024, în municipiul Călărași. Primarul , Marius Dulce, a participat la evenimentul de deschidere a stației de carburanți MOL, o investiție care contribuie la modernizarea infrastructurii locale și la crearea de locuri de muncă. Stația, parte dintr-o investiție totală de 300 de milioane de lei pe care Grupul MOL a realizat-o în România în ultimii trei ani, se numără printre cele mai recente proiecte ale companiei, alături de altele similare din Brăila și Oradea. Deschiderea acestei stații a creat 14 noi locuri de muncă în Călărași. La eveniment a fost prezent și CEO-ul MOL România, Gábor Mozga, care a prezentat serviciile oferite pe plan local. 

„Bine ați venit la Călărași! Așa cum ați văzut inițial, am avut o colaborare bună și am găsit soluții rapide. Am înțeles că termenul de construcție al stației era foarte scurt și am găsit cele mai bune soluții pentru a îndeplini această țintă. Creăm locuri de muncă, nu contează câte. Astăzi vorbim despre 14 noi locuri de muncă datorită acestei stații. E vorba despre o stație modernă care a făcut intrarea în oraș mai frumoasă. Era o zonă cam deplorabilă aici, iar pentru acest lucru vă mulțumim că ați ales această zonă”, a declarat Marius Dulce în cadrul evenimentului de inaugurare de astăzi. 

Primarul a atins în discursul său și tema prețurilor mari ale carburanților: „Și mai îmbucurător ar fi dacă prețurile la carburanți ar coborî, ca această calitate de care spuneți să fie la un preț mai mic – atunci lucrurile ar fi extraordinare”, a mai menționat acesta pe un ton sarcastic. 

CEO-ul MOL România despre Călărași 

Întrebat despre alegerea de a se extinde în Călărași, Gábor Mozga, CEO al MOL România,  a răspuns că este o zonă bună datorită rapidității cu care se dezvoltă:  „Călărași și întregul județ Călărași se dezvoltă foarte rapid. Știți, sudul României era partea din România unde prezența noastră nu era atât de puternică cum ne-am dorit. Deci, întregul oraș, întreaga regiune se dezvoltă foarte rapid. Desigur, căutăm activ acele oportunități unde putem crește. Călărași este un oraș de 60.000 de locuitori. Numărul mașinilor crește, numărul gospodăriilor crește, așa că am ales acest loc unde vedem oportunitatea de a crește și noi, alături de oraș și de țară”, a declarat acesta.

Mozga, citat de Ziarul Financiar,  a subliniat și importanța investițiilor făcute de companie în infrastrctura locală. „MOL România are o strategie de creştere organică, iar staţiile nou deschise joacă un rol important în consolidarea prezenţei noastre pe piaţa locală. Cu un design modern şi servicii variate în fiecare locaţie, aceste staţii reflectă angajamentul nostru de a deveni prima alegere pentru clienţi, ca retailer de bunuri de consum cu soluţii digitalizate şi ca furnizor integrat de servicii de mobilitate. Staţiile noastre de servicii sunt mai mult decât simple puncte de realimentare. Acestea sunt destinaţii practice unde clienţii pot găsi o gamă diversificată de servicii, se pot bucura de cafea şi produse gastro, având o experienţă de calitate în timpul oricărei vizite”. 

Cum arată noua benzinărie 

Noua stație MOL din Călărași oferă servicii diversificate, inclusiv o spălătorie auto manuală cu mai multe compartimente, care permite spălarea simultană a mai multor vehicule, inclusiv spălarea șasiului. În plus, benzinăria dispune de două  pompe multiprodus care furnizează carburanți de înaltă calitate precum MOL EVO și MOL EVO Plus, o pompă AdBlue și o zonă dedicată pentru GPL. ”Noi numim combustibilul nostru cel mai bun combustibil premium de calitate, care este disponibil pe piață în acest moment. Carburanții Evo și Evo Plus, combustibilii noștri premium, au acele capabilități care oferă o viață mai lungă a motorului, o funcționare mai lină și mai puține emisii de CO2”, mai arată Gábor Mozga. De asemenea, clienții pot beneficia de produse gastro, cafea 100% arabica din gama Fresh Corner, care pot fi savurate pe terasă sau la pachet.

Continue Reading

Cele mai vizualizate