Connect with us

Știri

Cantina de ajutor social asigură hrană pentru 92 de călărășeni

Published

on

Cantina de Ajutor Social a Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Călărași, asigură, la acest moment, masa caldă și hrana rece pentru un număr de 92 de beneficiari, din care: 63 de minori, 4 pensionari, 6 persoane care au împlinit vârsta de pensionare și sunt lipsite de venituri, 8 persoane încadrate în grad de handicap, 2 persoane invalide sau bolnave cronic, o persoană care temporar nu realizează venituri și care beneficiază de servirea mesei la cantină pe o perioadă de 90 de zile pe an, 6 persoane care beneficiază de ajutor social și alte 2 persoane care beneficiază, în regim de urgență, de hrană pentru cel mult șapte zile.
Cantina pregătește masa caldă, de luni până vineri, în intervalul orar 07:30-11:30 și distribuie două mese de persoană, în aceeași perioadă, adică prânzul și cina, între orele 11:30 și 13:30. Vineri se distribuie asistaților social hrana rece pentru zilele de sâmbătă și duminică, aceasta constând în pâine, conserve de carne, legume și fructe, mezeluri, desert, în limita alocației de hrană, în valoare de 22 de lei per asistat per zi, conform Legii nr. 143 din 23.05.2022.
Meniul din săptămâna 15-21 mai 2023 cuprinde supă de fasole, paste cu sos și ciuperci, ciorbă cu carne de porc, mazăre cu carne de porc, ciorbă cu carne de pui, fasole scăzută, ciorbă de perișoare, orez sârbesc, supă de pui cu găluște și ghiveci de legume cu carne de porc. Când vorbim de hrana rece, fiecare asistat social primește, spre exemplu, pentru weekend, următoarele: pulpe de pui (1 kg), salam rustic (200 g), făină (1 kg), telemea de vacă (298 g), ciuperci (314 g-1 cutie), conservă de macrou (200 g-1 cutie), măsline (500 g), conservă de pate (200 g-1 cutie), compot de fructe (720 g-1 borcan), eugenii și napolitane.
În prezent, 7 familii (10 beneficiari) realizează venituri care se situează peste nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social. Aceste familii achită o contribuție de 30% din venitul per persoană, fără a depăși costul meselor servite.
Totodată, pentru 18 persoane care din motive medico-sociale, rezultate din ancheta socială, nu se pot deplasa la sediul cantinei, se asigură distribuirea gratuită a hranei la domiciliu cu autoutilitara din dotare a Cantinei de Ajutor Social.
Procurarea de alimente necesare pregătirii hranei se face în baza unui referat de necesitate, conform meniurilor săptămânale prestabilite, acestea fiind întocmite de bucătar, semnate de șeful de serviciu, vizate de medicul de unitate și aprobate de directorul executiv.
După stabilirea numărului de asistați din ziua respectivă, se efectuează eliberarea produselor alimentare, în baza listei zilnice de alimente pentru masa din ziua în curs, în funcție de meniul prestabilit.
Înscrierea se face în baza unei cereri scrise de către solicitant, care trebuie înregistrată la sediul Direcției de Asistență Socială, la care se atașează actele doveditoare privind membrii și veniturile familiei și orice alt act necesar, urmând apoi ancheta socială la domiciliu. În funcție de starea materială și socială a familiei, comisia de anchetă socială stabilește numărul persoanelor care beneficiază de servirea mesei la cantină, data înscrierii, perioada în care poate beneficia de aceste servicii, cuantumul contribuției financiare (după caz) și un membru major al familiei apte de muncă (după caz) va avea obligația să presteze, lunar, orele de muncă stabilite prin Planul de acțiuni și lucrări de interes local, aprobat prin H.C.L.nr.40 din 24.02.2022 (40 de ore pe lună). Ancheta se semnează de către solicitant, comisia de anchetă, șeful de serviciu și directorul executiv al Direcției de Asistență Socială. Ulterior, aceasta este aprobată de către primarul municipiului Călărași, în baza căreia se va încheia un contract pentru acordarea de servicii sociale.
Evidența prezenței la masă se ține în baza cartelei primite la începutul fiecărei luni, de unde decupează bonul aferent zilei respective. La sfârșitul programului de lucru, bucătarul transmite gestionarului numărul de beneficiari care nu s-au prezentat pentru a ridica hrana.

Știri

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni

Published

on

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni
Pompierii din Călărași au fost solicitați în această dimineață să intervină în localitatea Grădiștea pentru a salva mai multe căprioare care au rămas blocate într-un canal de irigații. Operațiunea de salvare a durat aproximativ două ore și a fost finalizată cu succes în jurul orei 10:30.
Potrivit informațiilor preliminare, căprioarele au ajuns în canalul de irigații din care obișnuiau să se apropie pentru a bea apă. Din cauza pereților betonați cu unghi mare de înclinare, animalele rămân adesea blocate în albia acestuia.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipe de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, echipate cu echipament specializat pentru intervenții în astfel de situații. Cu ajutorul unor corzi și a tehnici adecvate, pompierii au reușit să se apropie de căprioare și să le salveze una câte una.
Localnicii au privit cu bucurie intervenția pompierilor, iar mulți s-au oferit să ofere asistență în această operațiune delicată. Odată ce căprioarele au fost eliberate din canal, acestea au fost supravegheate de specialiștii în mediu înainte de a fi lăsate în libertate.
Animalele păreau să fie într-o stare bună de sănătate și au fost observate când se îndepărtau de locul intervenției, revenind în habitatul lor natural.
Continue Reading

Știri

Alertă de cod galben în județul Călărași

Published

on

 Alertă de cod galben!  Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare în această dimineață, cu privire la condițiile meteorologice nefavorabile care se vor înregistra în jumătatea de est a județului Călărași.
Potrivit informațiilor transmise, se așteaptă instabilitate atmosferică, descărcări electrice, averse torențiale cu cantități de precipitații între 20-25 l/mp și, local, chiar 30-40 l/mp.
De asemenea, există riscul de căderi de grindină, iar vântul se va intensifica semnificativ, putând genera vijelii.
Avertizarea este valabilă începând cu data de 29 mai 2023, în intervalul orar 12:00-23:00.
Continue Reading

Știri

Jocuri de societate – varianta europeană versus varianta americană

Published

on

Jocurile de societate sunt incredibil de distractive și, de asemenea, vin cu o mare varietate de stiluri, caracteristici și beneficii. Uneori apar confuzii atunci când persoanele descoperă că există jocuri în stil european și jocuri în stil american. În comunitățile de jocuri de societate, pot fi identificați adesea oameni care jonglează cu termenii „european” și „american” pentru a descrie stilul unui joc. Cu toate acestea, acești termeni nu sunt cu adevărat utili, decât dacă un jucător înțelege la ce anume să se aștepte. Totul poate fi clarificat, iar următoarele rânduri ajută în acest sens.

Jocurile de societate europene, numite și eurogames, au devenit foarte populare în anii ’90, în special cu Settlers of Catan. Sunt concepute pentru a fi distractive, dar și strategice și provocatoare. Cele mai multe dintre acestea folosesc o mecanică strânsă și un sistem care este autonom. Ideea este că sunt foarte ușor de învățat pentru jucători. Acesta este motivul pentru care sunt eliminate din start aruncările de zaruri și orice element de câștig cu zaruri nu este atât de important pentru jocurile în sine. Un alt lucru important de remarcat despre jocurile de societate europene este că sunt foarte concentrate pe aspecte precum economia – de multe ori, parte a strategiei de joc presupune să te asiguri că obții un venit bun sau că ți-ai creat un imperiu satisfăcător. Având în vedere acest lucru, interacțiunea este destul de limitată, conexiunile fiind de o importanță majoră atunci când tranzacționezi sau achiziționezi articole de la alții. Eficiența este importantă în acest caz, așa că acțiunea nu este tocmai principala modalitate de a câștiga.

Diferențele între stiluri trec dincolo de jocurile de și ajung să fie observate și în jocul de ruletă, fie când acesta este jucat direct la locație, fie când este accesat online, iar principala diferență se referă la numărul de zerouri – căsuțele verzi. În timp ce versiunea europeană prezintă doar unul dintre ele, cea americană are două. Acestea fiind spuse, cu o căsuță verde pe minus în ruleta europeană, jucătorul este mai aproape de situația în care mingea aterizează în locul pe care au pariat.

Revenind la eurogames, acestea au tot felul de componente abstracte și nu se concentrează pe utilizarea miniaturii. În general, atunci când joci jocuri de societate în stil european, îți dorești să ai reguli simple și coerente. Temele stau la dispoziție pentru a adăuga mai mult context, dar nu sunt foarte importante. În schimb, strategia reprezintă punctul central și pot exista unele variații în funcție de joc.

Spre deosebire de jocurile de societate în stil european, jocurile de societate în stil american sunt despre crearea unei teme și cufundarea jucătorilor în acea lume. Zombii și spațiul cosmic sunt teme foarte comune. În plus, și aceste jocuri au reguli care permit diferite opțiuni de a juca. Dar se concentrează mai puțin pe strategie, chiar dacă și ea, de asemenea, variază de la un joc la altul. Jocurile de societate în stil american au lupte acerbe, care pot implica și zaruri personalizate. De asemenea, este posibil ca jucătorii să aibă scenarii tactice și chiar puteri unice de la un joc la altul. Acestea fiind spuse, un joc ameritrash (așa cum mai este numit un joc de societate în stil american) are și un regulament, iar cărțile în sine au detalii despre personaje și acțiuni. Unele jocuri de societate în stil american au miniaturi personalizate. În general, aceste jocuri sunt foarte colorate, iar integrarea miniaturilor poate face în mod activ experiența și mai interesantă. Poveștile sunt spuse pe măsură ce joci, dar pot fi repetate în funcție de joc. Aceste jocuri tind, de asemenea, să aibă reguli opționale, iar varietatea este apreciată mult în acest caz.

Atât jocurile de societate, cât și cele de masă în stil american, cât și cele în stil european sunt grozave, totul se reduce la ceea ce te interesează cu adevărat. Eurogames sunt mai mult despre strategie, în timp ce jocurile ameritrash sunt foarte atmosferice și mai mult despre temă. În cele din urmă, toate sunt distractive, important este să-l găsești pe cel care îți este pe plac mai mult.

Continue Reading

Cele mai accesate articole