Connect with us

Știri

Cantina de ajutor social asigură hrană pentru 92 de călărășeni

Published

on

Cantina de Ajutor Social a Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Călărași, asigură, la acest moment, masa caldă și hrana rece pentru un număr de 92 de beneficiari, din care: 63 de minori, 4 pensionari, 6 persoane care au împlinit vârsta de pensionare și sunt lipsite de venituri, 8 persoane încadrate în grad de handicap, 2 persoane invalide sau bolnave cronic, o persoană care temporar nu realizează venituri și care beneficiază de servirea mesei la cantină pe o perioadă de 90 de zile pe an, 6 persoane care beneficiază de ajutor social și alte 2 persoane care beneficiază, în regim de urgență, de hrană pentru cel mult șapte zile.
Cantina pregătește masa caldă, de luni până vineri, în intervalul orar 07:30-11:30 și distribuie două mese de persoană, în aceeași perioadă, adică prânzul și cina, între orele 11:30 și 13:30. Vineri se distribuie asistaților social hrana rece pentru zilele de sâmbătă și duminică, aceasta constând în pâine, conserve de carne, legume și fructe, mezeluri, desert, în limita alocației de hrană, în valoare de 22 de lei per asistat per zi, conform Legii nr. 143 din 23.05.2022.
Meniul din săptămâna 15-21 mai 2023 cuprinde supă de fasole, paste cu sos și ciuperci, ciorbă cu carne de porc, mazăre cu carne de porc, ciorbă cu carne de pui, fasole scăzută, ciorbă de perișoare, orez sârbesc, supă de pui cu găluște și ghiveci de legume cu carne de porc. Când vorbim de hrana rece, fiecare asistat social primește, spre exemplu, pentru weekend, următoarele: pulpe de pui (1 kg), salam rustic (200 g), făină (1 kg), telemea de vacă (298 g), ciuperci (314 g-1 cutie), conservă de macrou (200 g-1 cutie), măsline (500 g), conservă de pate (200 g-1 cutie), compot de fructe (720 g-1 borcan), eugenii și napolitane.
În prezent, 7 familii (10 beneficiari) realizează venituri care se situează peste nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social. Aceste familii achită o contribuție de 30% din venitul per persoană, fără a depăși costul meselor servite.
Totodată, pentru 18 persoane care din motive medico-sociale, rezultate din ancheta socială, nu se pot deplasa la sediul cantinei, se asigură distribuirea gratuită a hranei la domiciliu cu autoutilitara din dotare a Cantinei de Ajutor Social.
Procurarea de alimente necesare pregătirii hranei se face în baza unui referat de necesitate, conform meniurilor săptămânale prestabilite, acestea fiind întocmite de bucătar, semnate de șeful de serviciu, vizate de medicul de unitate și aprobate de directorul executiv.
După stabilirea numărului de asistați din ziua respectivă, se efectuează eliberarea produselor alimentare, în baza listei zilnice de alimente pentru masa din ziua în curs, în funcție de meniul prestabilit.
Înscrierea se face în baza unei cereri scrise de către solicitant, care trebuie înregistrată la sediul Direcției de Asistență Socială, la care se atașează actele doveditoare privind membrii și veniturile familiei și orice alt act necesar, urmând apoi ancheta socială la domiciliu. În funcție de starea materială și socială a familiei, comisia de anchetă socială stabilește numărul persoanelor care beneficiază de servirea mesei la cantină, data înscrierii, perioada în care poate beneficia de aceste servicii, cuantumul contribuției financiare (după caz) și un membru major al familiei apte de muncă (după caz) va avea obligația să presteze, lunar, orele de muncă stabilite prin Planul de acțiuni și lucrări de interes local, aprobat prin H.C.L.nr.40 din 24.02.2022 (40 de ore pe lună). Ancheta se semnează de către solicitant, comisia de anchetă, șeful de serviciu și directorul executiv al Direcției de Asistență Socială. Ulterior, aceasta este aprobată de către primarul municipiului Călărași, în baza căreia se va încheia un contract pentru acordarea de servicii sociale.
Evidența prezenței la masă se ține în baza cartelei primite la începutul fiecărei luni, de unde decupează bonul aferent zilei respective. La sfârșitul programului de lucru, bucătarul transmite gestionarului numărul de beneficiari care nu s-au prezentat pentru a ridica hrana.

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

La secția de pompieri Lehliu Gară din Călărași s-a pensionat un tată, iar fiul acestuia a preluat ștafeta

Published

on

La secția de pompieri Lehliu Gară, plutonier adjutant șef  Neculae Onuţă a ieşit la pensie în aplauzele colegilor săi de serviciu, iar băiatul său, soldat gradat profesionist Neculae Robert Andrei, preia ştafeta. 

Pe platoul din incinta Secţiei de pompieri Lehliu Gară, salvatorii lehlieni s-au despărţit de unul dintre camarazii lor de arme, Plutonier adjutant şef Neculae Onuţă, care se retrage „pentru a se bucura de o binemeritată odihnă și de o pensie liniștită alături de familie şi de toţi cei dragi”, precizează ISU Călărași. 

Reprezentantul comenzii I.S.U. Barbu Știrbei al județului Călărași – Prim adjunct al inspectorului şef –Colonel Stoian Codruţ l-a felicitat pe plutonier, i-a mulțumit pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în cadrul unității şi i-a urat să se bucure de multă sănătate și de viață lungă.

Și colegii din cadrul ISU Călărași îi transmit colegului lor proaspăt intrat în rândul pensionarilor să aibă parte de „multă sănătate, liniște în familie și pensie cât mai lungă”, a precizat purtătorul de cuvât, plutonier adjutant șef, Tătăranu Ștefan-Ovidiu.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pompierii militari au venit în sprijinul iniţiativei „Săptămâna Verde” la Grădinița „Step by Step” din municipiul Călărași. La ce activități au participat cei mici

Published

on

Sursă fotografii: ISU Călărași

Pompierii militari călărăşeni au desfăşurat activităţi de informare preventivă şi exerciţii de evacuare în caz de incendiu la Grădiniţa „Step by Step” din municipiul Călăraşi, cu ocazia inițiativei naționale „Săptămâna Verde”. La eveniment au participat specialişti din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție şi Rezilienţa Comunităţii, alături de reprezentanţi ai Inspecţiei de Prevenire.

Cu această ocazie, copiilor li s-au prezentat mai multe teme și informații specifice din cadrul campaniilor naționale de informare preventivă elaborate la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă: 

  • F.O.C. – “Flăcările Omoară Copii”, 
  • R.I.S.C. – “Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale!”,
  • „Renunţă! Siguranța nu este un joc de noroc!”,
  • “Nu tremur la cutremur!”

ISU spune că cei mici au fost încântaţi de tot ceea ce au văzut și s-au arătat a fi foarte interesaţi de întreaga activitate a pompierilor militari, de echipamentele, accesoriile şi autospecialele lor de intervenţie. Copiii au dorit să pună foarte multe întrebări, iar salvatorii au răspuns tuturor solicitărilor. Unii dintre cei prezenţi şi-au ales deja meseria, spunând în cor ce vor să facă când vor fi mai mari: pompieri şi paramedici SMURD. 

Mulţi dintre cei mici au dorit, de asemenea, să se îmbrace cu echipamentele de intervenţie ale salvatorilor şi chiar să folosească accesoriile şi pistoalele de înaltă presiune ale autospecialelor în cadrul unor sesiuni demonstrative, iar salvatorii au răspuns pozitiv tuturor solicitărilor. Cu această ocazie, copiii de la Grădiniţa „Step by step” au putut vedea şi interiorul autospecialei de pompieri.   

Ce este săptămâna verde?

Potrivit Ministerului Educației, „Săptămâna verde” este un program național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

Advertisement

Sursă: Ministerul Educației

În județul Călărași, Săptămâna Verde are loc în perioada 22-26 aprilie.

Edupedu scrie că programul a primit 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, pentru 2024 și 2025, adică echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev. Aceeași sursă precizează că Marcel Ciolacu a declarat că „banii vor fi folosiți în acest an și anul viitor pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului”.

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate