Connect with us

Știri

Camionul cu sănătate al Consiliului Județean Călărași face a doua oprire în comuna Alexandru Odobescu

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Camionul cu sănătate, proiectul lansat de Consiliul Județean Călărași, a ajuns duminică (14 aprilie 2024) în comuna Alexandru Odobescu. E a doua oprire pe care tirul o face în județul Călărași, după ce a fost inaugurat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății în comuna Dichiseni. Inițiativa deservește în primul rând persoanele din mediul rural care nu pot ajunge în unitățile specializate din municipiu pentru un control de rutină. În Alexandru Odobescu, aproximativ 100 de persoane au beneficiat de aceste servicii medicale gratuite realizate de voluntari. 

Consiliul Județean Călărași, inițiatorul acestui proiect, menționează că un consult medical regulat îi va ajuta pe cei din familiile defavorizate, vârstnici sau pe călărășenii fără asigurare medicală să identifice din faza incipientă problemele de sănătate pe care le au. Scopul acțiunii ar fi de a diagnostica din timp posibilele afecțiuni și de a la trata înainte de a se agrava. 

De data aceasta, pacienții din comuna Alexandru Odobescu au primit și un control oftalmologic. Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași din partea PSD, a declarat pentru Canal Sud că e necesară crearea unei colaborări cu mediul privat pentru ca cetățenii să aibă acces la cât mai multe servicii medicale de calitate. 

Advertisement

„În această dimineață, puteți vedea Camionul cu sănătate în comuna Alexandru Odobescu. Este o comună cu încurcătură specială pentru mine. De aici provin bunicii mei și tocmai am discutat cu două doamne de vârstă apropiată cu cea pe care ar fi trebuit să o aibă bunica ea. M-a șocat faptul că aceste două doamne nu au fost niciodată la medic. Această inițiativă vine exact în sprijinul acestor tip de oameni. Știm foarte clar că în mediul rural ne confruntăm cu o lipsă a cadrelor medicale specializate, iar caravana își propune diminuarea acestor nevoi”, a declarat Mihai Bodan, administratorul public al județului Călărași, pentru Canal Sud

Dotarea camionului și celelalte cheltuieli pentru realizarea proiectului se ridică la 30 de mii de euro, o sumă suportată în totalitate de Consiliul Județean Călărași. 

Alături de ceilalți oficiali călărășeni a fost prezent și Valter Dragnea, candidatul PSD pentru funcția de primar al comunei Alexandru Odobescu. Actualul primar din comună, Niculae Eremia, este din partea PNL. Camionul cu sănătate pare a urmări un anume tipar, având în vedere că și comuna Dichiseni, unde proiectul a fost inaugurat, este reprezentată de un primar PNL. 

Advertisement
Advertisement

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
  • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
  • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate