Connect with us

Știri

Călărași este în topul celor mai slab cotate orașe din țară. Află ce cartiere sunt pe ultimul loc în privința nivelului de trai

Published

on

Blocurile sociale din cartierul „2 Moldoveni”

Municipiul Călărași este printre cele mai slab cotate orașe în ceea ce privește nivelul de trai, potrivit indexului T.R.A.I realizat de Storia. Mai mult, cartierul „2 Moldoveni” se află printre cele mai dezavantajoase cartiere din țară în care poți să trăiești, arată studiul Vocea Cartierelor, care face parte din indexul T.R.A.I. Au fost luate în considerare 13 criterii, printre care siguranța, curățenia, salubrizarea, transportul în comun și gradul de mulțumire al locuitorilor. 

T.R.A.I. este o unealtă „inovatoare în piața imobiliară” care realizează scorurile în baza a patru subindici: trafic, repere, aer și imobiliare. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât oamenii din zonă se bucură de un nivel de trai mai ridicat. 

Indexul T.R.A.I. calculează bunăstarea cartierelor și mai arată, pe lângă „2 Moldoveni”, cum călărășenii din Măgureni au cel mai scăzut nivel de trai din țară, dacă ne raportăm la date despre circulația rutieră, numărul de magazine, supermarketuri, baruri, parcuri etc, calitatea aerului și la costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartier. 

În topul clasamentului se află cartierele „Aviatorilor” și „Primăverii” din București, cu un punctaj de 62.18, respectiv 61.33. La polul opus este cartierul „Măgureni” din Călărași, cu un scor de doar 8.26 puncte. 

Advertisement

Datele au fost preluate din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly sau obținute direct de Storia. Așadar, indexul obține atât date obiective, dar și date subiective ale locuitorilor din cartiere. 

Ce înseamnă Vocea Cartierelor? 

Prin Vocea Cartierelor, Storia a adunat părerile oamenilor despre viața din cartierele în care locuiesc printr-un formular și au aflat dacă în zonă sunt locuri de parcare suficiente, cât zgomot e sau cât de curat e, „direct de la sursă”, precizează ei. 

Cele 13 categorii luate în considerare în realizarea studiului au fost siguranța, numărul pistelor de biciclete și al parcărilor, performanța sistemului de alimentare cu gaze, costul general al vieții, calitatea transportului în comun, a sistemului de salubrizare, canalizare, încălzire, apă, zgomot, curățenie și gradul de mulțumire al oamenilor din cartierele respective.

Astfel, cartierul „Orizont” a obținut un scor total de 67.5, iar cartierul „5 Călărași” 62.9 puncte. Pe ultimele locuri din țară s-a aflat cartierul „2 Moldoveni” cu un scor de 55.1, urmat de cartierul „Calea Galați” din Brăila (54.4) și cartierul „Nufărul 2”, din Oradea (44.2). 

Advertisement

Pentru context, cartierul „Băncilor” din Arad a obținut cel mai bun scor, cu un punctaj de 92.8. Este urmat de „Valea Aurie” și „Trei Stejari” din Sibiu. 

Vocea Cartierelor este a doua etapă de dezvoltare a indicelui T.R.A.I, realizat de Storia – platforma cu anunțuri imobiliare lansată de OLX, ce își propune să ofere tuturor celor care sunt în căutarea unei locuințe informații relevante despre orașele și cartierele din țară.

Orașele au fost selectate în baza numărului de respondenți. Storia precizează că e nevoie de peste 50 de răspunsuri pentru fiecare zonă în parte ca orașele respective să fie incluse în topul Vocea Cartierelor, aflat în continuă actualizare.  

Advertisement
Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate