Connect with us

Știri

Bibliovacanța începe în curând la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași! Cei mici pot participa la ateliere pe timpul verii

Published

on

sursă foto: freepik

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași dă startul înscrierilor pentru activitățile de vară din cadrul proiectului Bibliovacanța, ediția a VIII-a. Organizatorii transmit că proiectul a fost inițiat din dorinta colectivului de bibliotecari de a se implica activ în viața comunității călărășene. Pe perioada vacanței de vară, proiectul s-a bucurat de succes și a fost îmbunătățit la fiecare ediție, pentru a se plia cât mai mult pe solicitările participanților. Atelierele vor fi variate și vor avea loc între 1 iulie și 9 august 2024, însă înscrierile încep de mâine (17 iunie). 

Proiectul este destinat preșcolarilor / școlarilor mici și adolescentilor (maxim 15 persoane/ grupă), grupuri țintă cu care se lucrează în funcție de vârstă. Se vor forma câte 6 grupe din fiecare categorie de vârstă, în limita locurilor disponibile. Aceștia vor desfășura activități pe durata unei săptămâni, între orele 10.30-12.00, în perioada 01 iulie – 9  august.

Proiectul a atras colaboratori valoroși, dispuși să-și petreacă ore prețioase din vacanța de vară la bibliotecă: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistență Educaţională Călărași, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Palatul Copiilor Călărași sau artizani locali, transmit organizatorii. 

Advertisement

Fiecare săptămână va avea o tematică stabilită anterior, fiecare zi a săptămânii fiind dedicată unui tip de activitate din cele menționate mai jos:

  • Cărți, joacă și prietenie – club de împrietenit cu ceilalți și cu lectura, cu dezbateri și joc de rol.
  • Handmade și creativitate – club de cusut, țesut, lipit, tehnică origami, quilling, în colaborare cu artizani locali sau profesori de la Palatul Copiilor 
  • Dezvoltare și cunoaștere – zi în care sunt implicați specialiști în comunicare și dezvoltare personală, sunt desfășurate activități și jocuri de consiliere a carierei, de autocunoaștere. 
  • Mai informat, mai puternic – este ziua în care sunt invitați specialiști din diverse domenii (medici, politiști, preoți, inspectori în consiliere și prevenție antidrog) 
  • Club de film- vizionarea și dezbaterea unor producții cinematografice realizate după cărți celebre care au făcut subiectul clubului de lectură.

„Programul propus de noi pentru perioada vacanțelor, are ca scop aducerea împreună a copiilor și adolescenților, prin activități constructive, relaxante, într-un mediu cultural destins, cu multă socializare. Este un prilej de legare a multor prietenii”, transmite Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu”. 

Înscrierile vor avea loc în perioada 17-28 iunie 2024, personal, la recepția instituției, sau telefonic la numărul 0242316757. Fiecare persoană se poate înscrie pentru activitățile desfășurate pe parcursul unei săptămâni, fiind repartizată în grupa de vârstă căreia îi aparține.

 

Advertisement
Advertisement

Știri

Un autoturism a fost cuprins de flăcări din cauza unui scurtcircuit

Published

on

Astăzi, pe strada Locomotivei din Călărași, un autoturism a fost cuprins de flăcări în fața magazinului Supeco. Incidentul a avut loc în jurul orei 13:00, când o femeie care se întorcea de la cumpărături a observat că mașina sa începe să scoată fum de dedesubt.

Potrivit martorilor oculari, fumul a devenit din ce în ce mai dens în doar câteva minute, după care flăcările au cuprins rapid partea din față.

Trecătorii, care au asistat la scenă, au reacționat și au încercat să stingă focul folosind extinctoarele de la fața locului.

Din fericire, în urma acestui incident nu au fost înregistrate victime. De asemenea, niciun alt participant la trafic sau pieton nu a fost rănit.

Advertisement

Echipajele de pompieri au sosit rapid la fața locului și au preluat controlul asupra situației.

În urma evaluării inițiale, se pare că incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit la sistemul electric al mașinii.

Continue Reading

Știri

Activitatea polițiștilor locali din Călărași din luna iunie: 229 de amenzi în valoare de peste 95.000 de lei și 580 de persoane legitimate

Published

on

Primăria Municipiului Călărași publică raportul de activitate al poliției locale din municipiul Călărași. În luna iunie 2024, autoritățile au aplicat 229 de amenzi în valoare totală de peste 95.000 de lei, au legitimat 580 de persoane, au constat 355 de fapte antisociale și au intervenit la 288 de sesizări primite telefonic. Pe lângă asta, 71 de șoferi care nu respectau prevederile privind staționarea/parcarea au primit informări. 

În această perioada polițiștii locali din cadrul Direcției Poliția Locală Călărași au desfășurat următoarele activități specifice:

– au fost legitimate un număr de 580 persoane;

– au intervenit la 245 sesizări primite prin Dispeceratul instituției și 43 sesizări primite prin sistemul unic 112;

Advertisement

– au aplanat 31 stări conflictuale;

– au aplicat 71 de informări posesorilor de autovehicule care nu respectau prevederile legale privind staționarea/parcarea, au emis 31 de invitații la sediul instituției pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au săvârșit anumite fapte antisociale;

În perioada analizată, Direcția Poliția Locală Călărași, prin polițiștii locali aflați în dispozitivele stradale, au constatat 355 fapte antisociale și au aplicat un număr de 229 sancțiuni contravenționale (valoarea totală a amenzilor aplicate însumând 95.860 lei) și 126 avertismente verbale, la actele normative la care poliția locală este abilitată, conform atribuțiilor stabilite de legea de organizare și funcționare. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pompierii călărășeni au adus cinste județului nostru la faza interjudețeană a Competiției Serviciilor Voluntare și Private pentru Situaţii de Urgenţă

Published

on

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (SVSU și SPSU) din cinci județe s-au întrecut în cadrul Concursurilor profesionale – Faza interjudeţeană, unde și-au dovedit calităţile şi aptitudinile de pompieri. Competiția a fost organizată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “General Eremia Grigorescu” al județului Galați, gazdă fiind Stadionul Dunărea Galați. SVSU Grădiștea Călărași și SPSU Saint-Gobain Glass Călărași au reprezentat județul nostru și au obținut locuri de cinste în competiție. 

Echipele care au reprezentat județul nostru au fost pompierii din cadrul SVSU Grădiștea Călprașii şi SPSU Saint-Gobain Glass Călărași. Acestea au avut de înfruntat echipajele din județele Brăila, Constanța, Galați și Ialomița. 

La finalul competiției, clasamentul pe probe a fost următorul:

– Dispozitivul de intervenție la SPSU:

Advertisement

Locul 1: SPSU Vard Shipyards Romania Brăila

Locul 2: SPSU Oil Terminal S.A. Constanța

Locul 3: SPSU Saint-Gobain Glass Călărași

– Dispozitivul de intervenție și Ștafeta 4x 100 metri la SVSU:

Locul 1: SVSU Grădiștea Călărași

Advertisement

Locul 2: SVSU Cosmești Galați

Locul 3: SVSU Ciocile – Brăila

ISU Galați precizează că la sfârșitul competiției, toți concurenții și-au demonstrat abilitățile necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate