Connect with us

Breaking News

Asociația Elevilor din Călărași, un nou pas în apărarea drepturilor elevilor

Published

on

La un an după reușita ce avea să le aducă apreciere publică la Gala Premiilor Participării Publice – Ediția 2018, Asociația Elevilor din Călărași, organizația care și-a asumat apărarea drepturilor elevilor la nivel județean, inițiază un nou demers în sprijinul principalilor beneficiari ai educației. După ce au convins Consiliul Local al municipiului Călărași să subvenționeze cu 50% transportul local cu mijloace în comun, #AECL a solicitat astăzi Consiliului Județean să acorde același sprijin, în temeiul dispozițiilor legale – de această dată pentru efectuarea transportului de persoane la nivel județean.

În concret, este vorba despre art. 84 alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care se arată că ”Elevii din învățământul obligatoriu și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.” Elevii arată că, în mod corelativ, art. 17 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local, obligă Consiliul Județean să suporte acordarea de astfel de facilități și subvenții.

Totodată, reprezentanții Asociației atrag atenția asupra impactului pozitiv pe care o astfel de facilitate l-ar avea în vederea reducerii abandonului școlar și a absenteismului, în contextul în care, de facto, naveta elevilor care nu studiază în localitatea de domiciliu nu poate fi decontată integral. Acest lucru nu numai că încalcă dreptul constituțional al elevilor de a beneficia de învățământ de stat gratuit, consacrat prin art. 32, dar reprezintă și o piedică în calea parcurgerii traseului educațional. Costurile pe care acești elevi sunt nevoiți să le suporte din propriul buzunar ajung la sume considerabile, care, de multe ori, îi îndeamnă să renunțe la a mai veni la orele de curs și, treptat, să renunțe la actul educațional în sine.

Așadar, acest demers, odată concretizat, nu doar că ar fi în total acord cu legislația în vigoare, dar ar reprezenta și o măsură cu un impact social de netăgăduit. Sperăm ca autoritățile publice locale să trateze cu simț de răspundere solicitarea elevilor la următoarea ședință a Consiliului Județean, urmând a o materializa într-un proiect de hotărâre. Până atunci, felicităm Asociația Elevilor din Călărași pentru implicare și le rămânem aproape în lupta pentru apărarea drepturilor lor!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Amenințare cu bombă la Târgul de Crăciun din Călărași! Politia evacuează zona

Published

on

Amenințare cu bombă la Târgul de Crăciun din Călărași. Un apel pe 112 a anunțat situația, însă bărbatul nu a putut fi identificat.

Mulțimea de oameni a fost evacuată de urgență. La fața locului urmează sa ajungă lucrătorii Serviciului Român de Informații pentru efectuarea verificărilor specifice.

Potrivit unor informații, cartela de pe care a fost efectuat apelul prin care s-a anunțat atentatul aparține unei femei, însă cel care a vorbit este un bărbat.

Echipa operativa a stabilit locația apelantului în localitatea Mihai Viteazu din Călărași,  la fața locului deplasându-se un echipaj pentru efectuarea cercetărilor. A fost interceptată mașina apelantului însă la sosirea forțelor de ordine nu a fost găsit nimeni.

Poliția face mai multe filtre la toate ieșirile din Călărași pentru a control.

PRECIZARE IPJ CALARASI 

“În seara de 2 decembrie a.c., un bărbat a sesizat, prin S.N.U.A.U. 112, despre faptul că în cadrul Târgului de Crăciun din municipiul Călărași este amplasată o bombă.

Numărul a fost reapelat, iar persoana a răspuns spunând că a fost o glumă.

În cauză se efectuează verificări, în vederea identificării persoanei și luarea măsurilor legale care se impun.” precizează IPJ Călărași pentru Călărași PRESS.

In curs de actualizare

Continue Reading

Breaking News

Accident la Drajna Nouă pe DN21, patru autovehicule implicate cu 10 persoane

Published

on

Un nou accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN21 – Drajna Nouă din Călărași, unde au fost implicate patru autovehicule în care se aflau 10 persoane, transmis pompierii călărășeni.
Potrivit primelor date, este vorba despre un accident rutier cu 10 persoane implicate, dintre care o victima rănită ușor, neîncarcerată, în sat Drajna Noua, comuna Dragalina, pe Drumul Național 21. Se circulă pe o bandă dirijat de poliție.

Continue Reading

Breaking News

Accident pe DN21, trei mașini implicate. SMURDUL a fost solicitat la fața locului

Published

on

Un nou accident rutier în această seară, orele 19:00, pe DN21,  între Drajna Nouă și Radu Negru, în dreptul benzinărie Octano, aproape de intrarea pe Autostrada Soarelui, produs între trei autoturisme care au intrat în coliziune.

Traficul rutier se desfășoară în condiții specifice unui eveniment rutier. La fața locului se deplasează un echipaj SMURD pentru a acorda îngrijiri medicale persoanelor implicate. 

În curs de actualizare…

Continue Reading

Cele mai accesate articole