Connect with us

Breaking News

Asociația Elevilor din Călărași solicită Consiliului Local să asigure fondul destinat activității de tineret

Published

on

Asociația Elevilor din Călărași, organizația care reprezintă drepturile și interesele elevilor la nivel județean, a transmis astăzi, 26 ianuarie, o adresă către Consiliul Local al municipiului Călărași, prin care solicită ca din bugetul local să se asigure fondul destinat activităților de tineret, conform art. 28 alin. (1) din Legea tinerilor nr. 350/2006.

            Propunerea a venit în contextul în care în aceste zile se definitivează proiectul bugetului local pentru anul 2018, urmând a fi supus aprobării în scurt timp. Astfel, printr-o adresă trimisă de Primăria Municipiului Călărași către Societatea Academică din România, aleșii locali au recunoscut că în perioada 2015-2017 nu au alocat niciun fond către sectorul de tineret, deși aveau obligația legală. Inexistența acestui fond a generat și inexistența organizării concursurilor de proiecte pentru ONG-uri care activează în sectorul de tineret, precum și a altor finanțări care să încurajeze tinerii călărașeni să dinamizeze pulsul comunității locale, să se implice activ în identificarea problemelor și a soluțiilor care se impun pentru ca orașul nostru să le ofere mai multe oportunități de instruire, educare și formare.

            În plus, este îngrijorător și faptul că administrația Drăgulin nu a fost niciodată preocupată de înființarea unui consiliu consultativ pentru probleme de tineret, consiliu care există în numeroase comunități locale și care asigură dialogul cu tinerii, în scopul consolidării aspectelor administrative ce îi vizează în mod direct.

            Alături de această revendicare, AECL a atras atenția autorităților locale și asupra obligației legale pe care o au de a asigura resursele financiare necesare acordării de burse școlare, în temeiul art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011, elevilor care se încadrează în criteriile prevăzute de legislația în vigoare. Deși administrația Drăgulin a început acest demers în urmă cu 2 ani, niciodată bursele nu au fost suficiente din punct de vedere numeric, foarte mulți elevi neputând să beneficieze de dreptul lor legitim.

            În acest context, Alexandra-Ioana Tuță, președinte al Asociației Elevilor din Călărași, a oferit următoarea declarație: ”Este bine-cunoscut faptul că municipiul Călărași nu este suficient de atractiv din punct de vedere profesional pentru tineri. Pe lângă faptul că oportunitățile de instruire și formare sunt limitate, autoritățile locale nu și-au dat concursul pentru a asigura alternative, astfel încât să nu mai asistăm la un fenomen de migrare a tinerilor către centrele universitare și după finalizarea studiilor. Lipsa politicilor locale și a finantărilor necesare în sectorul de tineret nu face decât să afecteze dezvoltarea comunității noastre și să îi determine pe tineri să găsească soluții în afara Călărașiului. Cred cu tărie că menținerea unui dialog cu aceștia, prin intermediul unui consiliu consultativ pe probleme de tineret, la care să ia parte ONG-uri și structuri din domeniu, ar fi un pas înainte în vederea conturării unor politici sustenabile și pliate pe necesitățile și prioritățile tinerilor noștri. Mai mult, este imperativ ca autoritățile locale să își respecte obligațiile prevăzute de lege, iar, în acest sens, Asociația Elevilor din Călărași va uzita de toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru ca tinerilor și, implicit, elevilor să le fie respectate drepturile.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Cod galben de vreme rea în județul Călărași

Published

on

Cod galben de vreme rea în județul Călărași

În această dimineață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași informează despre emiterea unui cod galben de vânt puternic pentru mai multe localități din județul Călărași. Conform avertismentului, intensificările temporare ale vântului vor depăși la rafală viteza de 55 km/h în zonele Borcea, Dragalina, Perișoru, Jegalia, Unirea, Stefan cel Mare și Dichiseni.

Codul galben va fi valabil în intervalul 27.04.2023 orele 10:00 – 16:00, iar autoritățile recomandă precauție în aceste zone, mai ales pentru șoferii care circulă pe drumurile din zonă.

În astfel de cazuri, autoritățile recomandă cetățenilor să evite deplasările în aer liber în această perioadă și să-și asigure obiectele aflate în aer liber pentru a preveni eventualele pagube produse de vânt.

De asemenea, se recomandă ca cei care locuiesc în zonele afectate să se asigure că ferestrele și ușile sunt bine închise și să evite deplasarea prin zonele cu arbori sau stâlpi electrici în această perioadă.

Continue Reading

Breaking News

ISU Călărași are 18 noi salvatori din pasiune

Published

on

Noi voluntari s-au înscris în programul „Salvator din pasiune” la I.S.U. Călărași. 18 tineri s-au înscris în prima serie de recrutare din acest an a proiectului ”Salvator din pasiune” și au început deja activitățile inițiale de pregătire.

Ei vor să se alăture pompierilor militari călărășeni în nobila lor misiune de a veni în ajutorul semenilor.

Cu toţii sunt tineri și sunt pregătiți să facă față unor provocări noi, sunt dispuși să ajute și foarte interesați să învețe, să știe cât mai multe lucruri despre folositrea accesoriilor şi despre atribuțiile salvatorului din pasiune.

Demersul Inspectoratului pentru Sitauţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași are la bază pregătirea tinerilor şi sprijinirea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

Activităţile de voluntariat sunt determinate de implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii şi constau în participarea efectivă la acţiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situaţiilor de urgenţă (incendii, inundaţii, dezastre naturale, epidemii, etc.), însuşirea şi punerea în aplicare a noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar, precum şi în cele de popularizare în rândul cetăţenilor a măsurilor preventive.

După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de efectivele inspectoratului vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori în proiectul „Salvator din pasiune” sunt următoarele:
– vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
– apt din punct de vedere medical;
– să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiuni lor cu intenţie;
– să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
– Plutonier adjutant şef Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Continue Reading

Breaking News

Ce a pățit o chiriașă care nu i-a răspuns proprietarului la telefon

Published

on

Furată de un somn adânc, o tânără din municipiul Călărași, care locuiește în chirie într-o garsonieră situată pe strada Progresul, a pus pompierii pe drumuri în această seară, după ce proprietarul a sunat la numărul de urgență 112 anunțând că aceasta nu răspunde la telefon.

Ajunși de urgență la fața locului cu mai multe autospeciale, printre care și o scară mobilă, salvatorii au pătruns în locuința respectivă, după ce au forțat unul dintre geamurile apartamentului.

În garsonieră, pompierii au găsit o tânără de 30 de ani care dormea.

Continue Reading

Cele mai accesate articole