in

Amenzi de până la 30.000 lei dacă ai împuțit scara de bloc cu miros de mâncare

Legea mirosurilor a fost aprobată recent în Parlament și trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Actul normativ a fost inițiat de doi parlamentari USR la propunerea unei timișorence.

Cea care a propus legea, Rodica Militaru a observat incapacitatea Gărzii de Mediu de a da amenzi fabricii de cauciucuri de lângă Pădurea Verde, deoarece nu exista nicio prevedere legală care să sancționeze disconfortul olfactiv, iar celelalte măsurători ieșeau în parametri legali.

Aactul normativ permite acum agenților Gărzii de Mediu să ia probe de aer pe care să le trimită apoi către un laborator autorizat, cum este cel de la Institutul de cercetare pentru ecologie industrială din București (ECOIND)Acolo, operatori certificați pot stabili gradul de disconfort olfactiv, iar în baza rezultatelor cei care le-au emanat pot fi amendați.

Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancțiunile maxime sunt de 80.000 de lei.

Întrebată dacă legea se poate aplica și în cazul celor care gătesc și își pot deranja vecinii din cauza mirosului, inițiatoarea legii, Rodica Militaru a declarat că și cei care produc miros pe scara blocului pot intra sub incidența actului normativ.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.

Dar dacă există acest obicei în mod constant și vecinul nu ține cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată.

Dacă mirosurile sunt ocazionale și în aer liber, cred că putem fi cu toții înțelegători”, a mai declarat Rodica Militaru, citată de Adevărul.

0 0 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Borcea/ Aniel Pațurcă, despre stadiul proiectului de distribuție gaze naturale

Patru bărbați din Călărași au fost reținuți de polițiști după ce au bătut un alt bărbat din cartierul “2 Moldoveni”