Connect with us

Știri

Afacerile și politica, mână în mână: Senatorul Ciprian Pandea și o directoare de la Cancelaria premierului și-au pasat firme de construcții abonate la contracte publice

Published

on

Un senator călărășean din PNL și o directoare a Cancelariei primului ministru și-au pasat, în ultimii trei ani, două firme care sunt abonate la contracte publice. Prima companie a obținut contracte publice de zeci de miloane de lei de la Compania Națională de Investiții, iar a doua a încasat bani de la comune din Călărași, chiar în circumscripția senatorului Ciprian Pandea, președinte PNL Călărași și vicepreședinte PNL Muntenia Sud. De curând a fost numit și președinte interimar la PNL Teleorman. Jurnaliștii de G4media.ro au publicat un articol despre acest subiect. Acesta poate fi citit aici.

În ultimii trei ani, senatorul PNL de Călărași Ciprian Pandea și Oana Cozmina Bercu, director la Cancelaria primului ministru, au fost implicați în schimbul a două companii care au câștigat contracte publice în valoare de zeci de milioane de lei. Senatorul Pandea, ex-președinte PSD Călărași, a vândut în 2020 firma de construcții Magnum Construct Proiect SRL, obținând ulterior un mandat de parlamentar în PNL. Oana Bercu, director la Cancelaria primului ministru, a preluat acțiunile și a devenit parte a firmei.

Magnum Construct Proiect a câștigat contracte de zeci de milioane de euro cu Compania Națională de Investiții (CNI) în ultimii trei ani. După ce Oana Bercu a cumpărat 25% din acțiuni în decembrie 2020, compania a obținut mai multe contracte CNI, inclusiv unul în noiembrie 2022 în valoare de 6 milioane de lei și un altul în decembrie de 12 milioane de lei. În total, Magnum Construct Proiect a câștigat 22 de licitații în valoare de peste 180 de milioane de lei în trei ani.

Oana Bercu a fost în acționariatul firmei până în septembrie 2022, când a vândut împreună cu alți acționari. Ulterior, în noiembrie, companiei i-au fost atribuite noi contracte în valoare de milioane de lei. Bercu susține că succesul companiei la licitații se datorează și faptului că în unele cazuri, Magnum a fost singurul ofertant.

Oana Bercu deține acum și firma Quick Consulting MD SRL, preluată la începutul anului, în care Ciprian Pandea a fost acționar timp de doi ani. Această firmă a obținut și ea contracte publice pentru documentații tehnice în 2022. Printre beneficiari se numără comunele Platonești și Săveni din județul Ialomița, unde senatorul Ciprian Pandea deține teren agricol. În Săveni, firma a câștigat un contract de 135.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate legat de construirea unui complex sportiv multifuncțional, în condițiile în care primarul localității este soacra lui Ciprian Pandea.

Advertisement

Pe lângă aceasta, în august 2022, primărița comunei Săveni și soția senatorului, Diana Ștefania Pandea, i-au predat lui Ciprian Pandea compania Daria Agriculture, cu sediul în Săveni Ialomița. Ciprian Pandea a împrumutat apoi compania cu suma de 465.000 de lei.

declaratie de avere Ciprian Pandea Declarație de interese Ciprian Pandea

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate