Connect with us

Știri

A fost semnat contractul pentru modernizarea Bulevardului 1 Mai

Published

on

Astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de modernizare a străzii M. Kogălniceanu şi a bulevardului 1 Mai din aceeaşi localitate, prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny.

“Dragi călărăşeni, am încă o veste bună pentru dumneavoastră. Am semnat, astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării, contractul de finanţare, prin PNI Anghel Saligny, al proiectului „Modernizare str. M. Kogălniceanu şi B-dul 1 Mai din mun. Călăraşi, jud. Călăraşi”, transmite primarul Marius Dulce pe o rețea de socializare.

◾️ Suma alocată este de 5.553.866,74 lei (TVA inclus), valoarea totală a proiectului fiind de 5.845.328,19 lei (TVA inclus). Contribuţia de la bugetul local este de 291.461,45 lei (TVA inclus).

◾️ Urmează elaborarea documentaţiilor tehnice şi achiziţia constructorului după care vom trece la emiterea Ordinului de începere a lucrărilor.

Advertisement

◾️ Proiectul care vizează modernizarea celor două drumuri în lungime totală de 1.820 de metri, este cel de-al 4-lea pentru care am obţinut finanţare prin PNI Anghel Saligny. Celelalte 3 vizează modernizarea străzilor din cartierele Mircea Vodă şi Măgureni precum şi a străzii Independenţa, tronsonul cuprins între str. Dobrogei – str. Păcii.

◾️ Valoarea totală a celor 4 obiective finanţate prin PNI Anghel Saligny este de 43.005.794,80 (TVA inclus), suma alocată de la bugetul de stat, cifrându-se la 40.892.140,81 lei.

Mulțumesc consilierilor locali care şi-au dat acordul cu privire la realizarea acestor investiţii precum şi colegilor mei din cadrul Primăriei pentru eforturile depuse în implementarea proiectului.

𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̧𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐍𝐈 𝐀𝐧𝐠𝐡𝐞𝐥 𝐒𝐚𝐥𝐢𝐠𝐧𝐲:

𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫. 𝐌. 𝐊𝐨𝐠𝐚̆𝐥𝐧𝐢𝐜𝐞𝐚𝐧𝐮 𝐬̧𝐢 𝐁-𝐝𝐮𝐥 𝟏 𝐌𝐚𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐮𝐧. 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̧𝐢, 𝐣𝐮𝐝. 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̧𝐢
Valoarea totală a obiectivului: 5.845.328,19 (TVA inclus)
Valoarea alocată de la bugetul de stat: 5.553.866,74 lei (VA inclus)
Contribuţia de la bugetul local: 291.461,45 lei (TVA inclus).
Lungime drum: 1.820 metri

Advertisement

𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐳𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐫 𝐌𝐚̆𝐠𝐮𝐫𝐞𝐧𝐢
Valoarea totală a obiectivului: 10.015.754,35 lei (TVA inclus)
Suma alocată de la bugetul de stat: 9.434.130,47 lei (TVA inclus)
Contribuţia de la bugetul local: 581.623,88 lei (TVA inclus)
Lungimea totală străzi: 4.435,45 metri.

𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐳𝐢 𝐢̂𝐧 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐕𝐨𝐝𝐚̆, 𝐋𝐨𝐭 𝟐, 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̧𝐢
Valoarea totală a obiectivului: 19.937.764,27 lei (inclusiv TVA).
Suma alocată de la bugetul de stat: 19.062.090,15 lei (inclusiv TVA).
Contribuţia de la bugetul local: 875.674,12 lei (TVA inclus)

𝐑𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬̧𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐈𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭̧𝐞𝐢, 𝐭𝐫𝐨𝐧𝐬𝐨𝐧 𝐬𝐭𝐫. 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐨𝐠𝐞𝐢 – 𝐬𝐭𝐫. 𝐏𝐚̆𝐜𝐢𝐢
Valoarea totală a obiectivului: 7.207.088,80 lei (TVA inclus)
Suma alocată de la bugetul de stat: 6.842.053,45 lei (TVA inclus)
Contribuţia de la bugetul local: 365.035,35 lei (TVA inclus)
Lungime: 1.601,79 metri.

Valoarea totală a investiţiilor: 43.005.794,80 (TVA inclus)
Suma totală alocată de la bugetul de stat: 40.892.140,81 lei (TVA inclus)
Contribuţia de a bugetul local: 2.113794,80 lei (TVA inclus)

Advertisement

Știri

Caniculă în Călărași. A fost emis un nou cod galben pentru temperaturi ridicate. Cum ne protejăm de temperaturile extreme

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o nouă avertizare de cod galben de caniculă pentru ziua de mâine, 25 iunie, care vizează întreg județul Călărași. Conform acestei atenționări, se așteaptă un val de căldură extremă, cu temperaturi ce vor atinge valori cuprinse între 34 și 35 de grade Celsius. În plus, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce indică un disconfort termic accentuat.

Canicula reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, în special pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente. Disconfortul termic accentuat poate conduce la deshidratare, insolație și alte probleme de sănătate legate de căldură. De asemenea, poate afecta activitățile zilnice și randamentul la locul de muncă.

ISU Călărași recomandă populației să ia măsuri preventive pentru a face față valului de căldură:

Hidratare Adecvata: Consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi, evitând băuturile alcoolice și cele cu conținut ridicat de zahăr.

Advertisement

Evitarea Expunerii la Soare: Încercați să evitați expunerea directă la soare între orele 11:00 și 18:00. Dacă trebuie să ieșiți, purtați haine lejere, de culoare deschisă și protejați-vă capul.

Răcorirea Locuinței: Folosiți aparatele de aer condiționat sau ventilatoarele și închideți ferestrele în timpul zilei pentru a menține locuințele răcoroase.

– Precauții Speciale pentru Persoanele Vulnerabile: Acordați o atenție deosebită copiilor, vârstnicilor și celor cu afecțiuni cronice, asigurându-vă că sunt hidratați și protejați de căldură.

Dacă totuși vă încumetați să vă bucurați de temperaturi ridicate, o puteți face fie la o piscină, fie pe una dintre plajele de lângă Călărași. Plaja Pod 4 sau Samskara Beach pot fi cele mai bune alegeri pentru un bronz ideal.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Primele răspunsuri oficiale în cazul hidranților defecți. ISU a identificat multiple asupra benzinăriei de lângă casa incendiată

Published

on

Un incendiu de proporții a izbucnit joi după-amiază, 20 iunie, pe strada Varianta Nord din municipiul Călărași, cuprinzând o casă locuită de mai multe persoane. Incidentul a creat clipe de coșmar pentru locuitorii din zonă și a scos la iveală deficiențe semnificative în sistemul de alimentare cu apă necesar pentru stingerea incendiilor.

Flăcări de necontrolat și vânt puternic

Incendiul, care a izbucnit în jurul orei 15:00, a mistuit rapid acoperișul și o parte din structura casei. Vântul puternic din acea după-amiază a agravat situația, împiedicând eforturile echipelor de intervenție. Pompierii au fost alertați imediat și mai multe autospeciale s-au deplasat la fața locului.

Probleme cu hidranții și alimentarea cu apă

Misiunea pompierilor a fost îngreunată și de problemele cu alimentarea cu apă. Primele autospeciale sosite au rămas fără apă, iar hidranții din apropierea benzinăriei nu aveau suficientă presiune. Situația a fost rezolvată doar după ce operatorul Ecoaqua a trimis două cisterne cu apă, fiecare având o capacitate de 10.000 de litri.

Verificări și deficiențe

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a confirmat că ultima verificare a benzinăriei Petrom a avut loc pe 7 septembrie 2023. În urma controlului, au fost identificate patru nereguli, care au fost sancționate conform legislației în vigoare.

Punctul de vedere al ISU Călărași:

Advertisement
  • Ultima verificare: 07.09.2023
  • Nereguli identificate: Patru, sancționate conform Legii nr. 307/2006 și HG nr. 537/2007
  • Funcționarea hidranților: Hidranții funcționau, dar nu aveau capacitatea de a satisface rapid necesitățile celor patru autospeciale.

De cealaltă parte, reprezentanții Petrom au spus pompierilor că ECOAQUA SA este responsabilă de montarea și funcționalitatea hidranților din incinta benzinăriei.

Într-un răspuns pentru Canalsud.ro, ECOAQUA spune că Petrom nu a informat operatorul cu privire la nefuncționalitatea hidrantului defect din incinta lor.

Potrivit datelor, pe raza municipiului Călărași există aproximativ 200 de hidranți amplasați pe domeniul public, pe care pompierii sau alte servicii de urgență i-ar putea folosi în caz de urgență. Mare parte dintre aceștia sunt nefuncționali. Surse din rândul pompierilor spun că mare parte dintre hidranții montați pe Varianta Nord din municipiul Călărași, în zona Saint-Gobain, sunt distruși de camioanele care staționează lângă partea carosabilă.

Reprezentanții benzinăriei Petrom nu au oferit încă un punct de vedere oficial referitor la deficiențele constatate. În schimb, pompierii au subliniat importanța unei bune colaborări cu operatorii de apă și necesitatea unor revizuiri periodice și riguroase ale sistemelor de alimentare cu apă pentru a preveni situații similare în viitor.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident în Călărași: Un șofer neatent a provocat un accident rutier la Orizont

Published

on

În dimineața zilei de duminică, la ora 02:00, un nou accident de circulație a avut loc în municipiul Călărași, la intersecția Orizont. Un autoturism înmatriculat în Italia, condus de un șofer imprudent, a acroșat un Mercedes care circula regulamentar pe strada București, condus de un alt tânăr.

Polițiștii și o ambulanță s-au deplasat de urgență la fața locului. Din fericire, nu au fost raportate victime.

Conform declarațiilor martorilor și verificărilor preliminare ale poliției, șoferul autoturismului înmatriculat în Italia a fost găsit vinovat pentru neacordarea priorității. Ca urmare, acestuia i s-a reținut permisul de conducere, devenind pieton pentru fapta sa.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate