Connect with us

Știri

A fost semnat contractul pentru modernizarea Bulevardului 1 Mai

Published

on

Astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de modernizare a străzii M. Kogălniceanu şi a bulevardului 1 Mai din aceeaşi localitate, prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny.

“Dragi călărăşeni, am încă o veste bună pentru dumneavoastră. Am semnat, astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării, contractul de finanţare, prin PNI Anghel Saligny, al proiectului „Modernizare str. M. Kogălniceanu şi B-dul 1 Mai din mun. Călăraşi, jud. Călăraşi”, transmite primarul Marius Dulce pe o rețea de socializare.

◾️ Suma alocată este de 5.553.866,74 lei (TVA inclus), valoarea totală a proiectului fiind de 5.845.328,19 lei (TVA inclus). Contribuţia de la bugetul local este de 291.461,45 lei (TVA inclus).

◾️ Urmează elaborarea documentaţiilor tehnice şi achiziţia constructorului după care vom trece la emiterea Ordinului de începere a lucrărilor.

◾️ Proiectul care vizează modernizarea celor două drumuri în lungime totală de 1.820 de metri, este cel de-al 4-lea pentru care am obţinut finanţare prin PNI Anghel Saligny. Celelalte 3 vizează modernizarea străzilor din cartierele Mircea Vodă şi Măgureni precum şi a străzii Independenţa, tronsonul cuprins între str. Dobrogei – str. Păcii.

◾️ Valoarea totală a celor 4 obiective finanţate prin PNI Anghel Saligny este de 43.005.794,80 (TVA inclus), suma alocată de la bugetul de stat, cifrându-se la 40.892.140,81 lei.

Mulțumesc consilierilor locali care şi-au dat acordul cu privire la realizarea acestor investiţii precum şi colegilor mei din cadrul Primăriei pentru eforturile depuse în implementarea proiectului.

𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̧𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐍𝐈 𝐀𝐧𝐠𝐡𝐞𝐥 𝐒𝐚𝐥𝐢𝐠𝐧𝐲:

𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫. 𝐌. 𝐊𝐨𝐠𝐚̆𝐥𝐧𝐢𝐜𝐞𝐚𝐧𝐮 𝐬̧𝐢 𝐁-𝐝𝐮𝐥 𝟏 𝐌𝐚𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐮𝐧. 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̧𝐢, 𝐣𝐮𝐝. 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̧𝐢
Valoarea totală a obiectivului: 5.845.328,19 (TVA inclus)
Valoarea alocată de la bugetul de stat: 5.553.866,74 lei (VA inclus)
Contribuţia de la bugetul local: 291.461,45 lei (TVA inclus).
Lungime drum: 1.820 metri

𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐳𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐫 𝐌𝐚̆𝐠𝐮𝐫𝐞𝐧𝐢
Valoarea totală a obiectivului: 10.015.754,35 lei (TVA inclus)
Suma alocată de la bugetul de stat: 9.434.130,47 lei (TVA inclus)
Contribuţia de la bugetul local: 581.623,88 lei (TVA inclus)
Lungimea totală străzi: 4.435,45 metri.

𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐳𝐢 𝐢̂𝐧 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐕𝐨𝐝𝐚̆, 𝐋𝐨𝐭 𝟐, 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̧𝐢
Valoarea totală a obiectivului: 19.937.764,27 lei (inclusiv TVA).
Suma alocată de la bugetul de stat: 19.062.090,15 lei (inclusiv TVA).
Contribuţia de la bugetul local: 875.674,12 lei (TVA inclus)

𝐑𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬̧𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐈𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭̧𝐞𝐢, 𝐭𝐫𝐨𝐧𝐬𝐨𝐧 𝐬𝐭𝐫. 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐨𝐠𝐞𝐢 – 𝐬𝐭𝐫. 𝐏𝐚̆𝐜𝐢𝐢
Valoarea totală a obiectivului: 7.207.088,80 lei (TVA inclus)
Suma alocată de la bugetul de stat: 6.842.053,45 lei (TVA inclus)
Contribuţia de la bugetul local: 365.035,35 lei (TVA inclus)
Lungime: 1.601,79 metri.

Valoarea totală a investiţiilor: 43.005.794,80 (TVA inclus)
Suma totală alocată de la bugetul de stat: 40.892.140,81 lei (TVA inclus)
Contribuţia de a bugetul local: 2.113794,80 lei (TVA inclus)

Știri

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni

Published

on

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni
Pompierii din Călărași au fost solicitați în această dimineață să intervină în localitatea Grădiștea pentru a salva mai multe căprioare care au rămas blocate într-un canal de irigații. Operațiunea de salvare a durat aproximativ două ore și a fost finalizată cu succes în jurul orei 10:30.
Potrivit informațiilor preliminare, căprioarele au ajuns în canalul de irigații din care obișnuiau să se apropie pentru a bea apă. Din cauza pereților betonați cu unghi mare de înclinare, animalele rămân adesea blocate în albia acestuia.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipe de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, echipate cu echipament specializat pentru intervenții în astfel de situații. Cu ajutorul unor corzi și a tehnici adecvate, pompierii au reușit să se apropie de căprioare și să le salveze una câte una.
Localnicii au privit cu bucurie intervenția pompierilor, iar mulți s-au oferit să ofere asistență în această operațiune delicată. Odată ce căprioarele au fost eliberate din canal, acestea au fost supravegheate de specialiștii în mediu înainte de a fi lăsate în libertate.
Animalele păreau să fie într-o stare bună de sănătate și au fost observate când se îndepărtau de locul intervenției, revenind în habitatul lor natural.
Continue Reading

Știri

Alertă de cod galben în județul Călărași

Published

on

 Alertă de cod galben!  Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare în această dimineață, cu privire la condițiile meteorologice nefavorabile care se vor înregistra în jumătatea de est a județului Călărași.
Potrivit informațiilor transmise, se așteaptă instabilitate atmosferică, descărcări electrice, averse torențiale cu cantități de precipitații între 20-25 l/mp și, local, chiar 30-40 l/mp.
De asemenea, există riscul de căderi de grindină, iar vântul se va intensifica semnificativ, putând genera vijelii.
Avertizarea este valabilă începând cu data de 29 mai 2023, în intervalul orar 12:00-23:00.
Continue Reading

Știri

Jocuri de societate – varianta europeană versus varianta americană

Published

on

Jocurile de societate sunt incredibil de distractive și, de asemenea, vin cu o mare varietate de stiluri, caracteristici și beneficii. Uneori apar confuzii atunci când persoanele descoperă că există jocuri în stil european și jocuri în stil american. În comunitățile de jocuri de societate, pot fi identificați adesea oameni care jonglează cu termenii „european” și „american” pentru a descrie stilul unui joc. Cu toate acestea, acești termeni nu sunt cu adevărat utili, decât dacă un jucător înțelege la ce anume să se aștepte. Totul poate fi clarificat, iar următoarele rânduri ajută în acest sens.

Jocurile de societate europene, numite și eurogames, au devenit foarte populare în anii ’90, în special cu Settlers of Catan. Sunt concepute pentru a fi distractive, dar și strategice și provocatoare. Cele mai multe dintre acestea folosesc o mecanică strânsă și un sistem care este autonom. Ideea este că sunt foarte ușor de învățat pentru jucători. Acesta este motivul pentru care sunt eliminate din start aruncările de zaruri și orice element de câștig cu zaruri nu este atât de important pentru jocurile în sine. Un alt lucru important de remarcat despre jocurile de societate europene este că sunt foarte concentrate pe aspecte precum economia – de multe ori, parte a strategiei de joc presupune să te asiguri că obții un venit bun sau că ți-ai creat un imperiu satisfăcător. Având în vedere acest lucru, interacțiunea este destul de limitată, conexiunile fiind de o importanță majoră atunci când tranzacționezi sau achiziționezi articole de la alții. Eficiența este importantă în acest caz, așa că acțiunea nu este tocmai principala modalitate de a câștiga.

Diferențele între stiluri trec dincolo de jocurile de și ajung să fie observate și în jocul de ruletă, fie când acesta este jucat direct la locație, fie când este accesat online, iar principala diferență se referă la numărul de zerouri – căsuțele verzi. În timp ce versiunea europeană prezintă doar unul dintre ele, cea americană are două. Acestea fiind spuse, cu o căsuță verde pe minus în ruleta europeană, jucătorul este mai aproape de situația în care mingea aterizează în locul pe care au pariat.

Revenind la eurogames, acestea au tot felul de componente abstracte și nu se concentrează pe utilizarea miniaturii. În general, atunci când joci jocuri de societate în stil european, îți dorești să ai reguli simple și coerente. Temele stau la dispoziție pentru a adăuga mai mult context, dar nu sunt foarte importante. În schimb, strategia reprezintă punctul central și pot exista unele variații în funcție de joc.

Spre deosebire de jocurile de societate în stil european, jocurile de societate în stil american sunt despre crearea unei teme și cufundarea jucătorilor în acea lume. Zombii și spațiul cosmic sunt teme foarte comune. În plus, și aceste jocuri au reguli care permit diferite opțiuni de a juca. Dar se concentrează mai puțin pe strategie, chiar dacă și ea, de asemenea, variază de la un joc la altul. Jocurile de societate în stil american au lupte acerbe, care pot implica și zaruri personalizate. De asemenea, este posibil ca jucătorii să aibă scenarii tactice și chiar puteri unice de la un joc la altul. Acestea fiind spuse, un joc ameritrash (așa cum mai este numit un joc de societate în stil american) are și un regulament, iar cărțile în sine au detalii despre personaje și acțiuni. Unele jocuri de societate în stil american au miniaturi personalizate. În general, aceste jocuri sunt foarte colorate, iar integrarea miniaturilor poate face în mod activ experiența și mai interesantă. Poveștile sunt spuse pe măsură ce joci, dar pot fi repetate în funcție de joc. Aceste jocuri tind, de asemenea, să aibă reguli opționale, iar varietatea este apreciată mult în acest caz.

Atât jocurile de societate, cât și cele de masă în stil american, cât și cele în stil european sunt grozave, totul se reduce la ceea ce te interesează cu adevărat. Eurogames sunt mai mult despre strategie, în timp ce jocurile ameritrash sunt foarte atmosferice și mai mult despre temă. În cele din urmă, toate sunt distractive, important este să-l găsești pe cel care îți este pe plac mai mult.

Continue Reading

Cele mai accesate articole