Connect with us

Știri

A fost scos din sertar proiectul Canalului Dunăre – București

Published

on

A fost scos din sertar proiectul Canalului Dunăre – București

Guvernul vrea să reia lucrările la Canalul Dunăre București în 2024. Județul Călărași va beneficia enorm. La finalul anului trecut, în noiembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate privind continuarea lucrărilor pe Canalul Dunăre București. Anul acesta va fi semnat contractul.

Început în 1986, canalul București – Dunăre – Marea Neagră a fost realizat în proporție de 70%. După mai multe serii de promisiuni de reîncepere a lucrărilor, ba ale primarilor din București, ba ale guvernanților, acum, în sfârșit, autoritățile au aprobat refacerea studiului de fezabilitate pentru obținerea finanțării europene.

„Statul român intenţionează să reia acest proiect care ar permite navelor fluviale să transporte mărfuri spre şi dinspre Bucureşti, ceea ce ar transforma Capitala României într-un important nod logistic naval. În prezent, contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate privind continuarea lucrărilor pe Canalul Bucureşti-Dunăre are un câştigător.”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Conform autoritățior, reactualizarea studiului de fezabilitate, după semnarea contractului cu firma câștigătoare, va dura 9 luni de zile.

Ministerul Transporturilor a alocat aproximativ 7 milioane de lei pentru refacerea proiectului, urmând ca finanțarea să se facă din fonduri europene. De aproximativ 1,7 miliarde de euro ar fi nevoie ca lucrările la Canalul Dunăre-București să fie finalizate.

Bucureștiul va deveni, astfel, port la Dunăre, cu legătură la portul Constanța, dar și la alte orașe europene care au porturi la Dunăre. Artera navigabilă ar fi cea mai rapidă și ieftină pentru trasporturile de marfă.

Și județul Călărași va beneficia enorm în urma finalizări căii de navigație către București, municipiul Oltenița devenind kilometrul 0 al viitorului canal. Pe lângă locurile de muncă ce vor fi create odată cu demararea lucrărilor, canalul va aduce un plus economic substanțial atât pentru agricultură, putând fi folosit la irigații, cât și pentru turism.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Viorel Ghiveci, noul administrator special al AFC Dunărea Călărași 2005

Published

on

Asociația de Fotbal Club Dunărea 2005 Călărași își va schimba administratorul special, începând cu data de 10 aprilie 2023. Viorel Ghiveci va prelua această poziție, înlocuindu-l pe Aurel Stan, care și-a dat demisia la data de 9 martie 2023. Potrivit surselor, Stan a decis să plece din cauza pretențiilor  de reorganizare sportivă  solicitate de superiori pe care acesta nu le-ar fi putut onora. În cadrul unei conferințe de presă recente, Stan a declarat că a luat această decizie după o întâlnire cu conducerea Federației Române de Fotbal (FRF), unde a observat un accent mare pe performanța sportivă și a decis să facă un pas în spate.

 

Viorel Ghiveci, absolvent al Academiei de Poliție și fost lucrător al Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, va avea o indemnizație de 5.000 de lei net pe lună. El și-a prezentat planurile pentru mandatul său în cadrul unei ședințe ordinare de Consiliu Județean, în data de 29 martie. Ghiveci a afirmat că își dorește promovarea și dezvoltarea fotbalului de performanță și a sportului, în general, prin asigurarea unui proces de pregătire și competiție la un nivel ridicat, în cadrul clubului Dunărea 2005.

Cu o vastă experiență în domeniul juridic și militar, Ghiveci se bucură de un plan bine pus la punct pentru a-și atinge obiectivele în noua sa poziție. În trecut, acesta a activat în structurile Jandarmeriei Române, până în anul 2020, când a trecut în rezervă cu gradul de colonel din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui. Din acel moment, Ghiveci a activat în cadrul biroului său de mediere din zona Călărașiului.

Continue Reading

Știri

Elevii a patru clase din Călărași, captivați de exponatele de la Muzeul Științele Naturii

Published

on

Vizita la Muzeul Științele Naturii pentru elevii celor patru clase din municipiu a fost o modalitate foarte plăcută de a învăța lucruri noi.

Au fost captivați să vadă expus în diorame habitatul păsărilor și animalelor din regiunea Dunării, explorând fiecare exponat cu o mare curiozitate.


Viorel Cristea expertul pasionat și proprietar al exponatelor muzeului a fost un povestitor pe placul copiilor, oferind elevilor informații noi care le-a dezvoltat gustul pentru frumos dar și imaginația.

Copiii au participat și la atelierele din grădina Muzeului Dunării de Jos.
Fotografiile realizate pe parcursul vizitei reflectă încântarea copiilor la joaca cu podeaua și cartea interactivă.

Continue Reading

Știri

A fost semnat contractul pentru DJ311

Published

on

Astăzi, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a semnat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrației Publice, alături de secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica contractul de finanţare pentru Modernizarea drumului județean DJ 311, Arțari km0+000-Nicolae Bălcescu km 17+650

Proiectul este finanțat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, cu o valoare de 106.144.113,85 lei

Continuăm dezvoltarea și modernizarea infrastructurii județului.

Continue Reading

Cele mai accesate articole