Connect with us

La zi

Călărași: Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de pest 120.000 de lei şi a închis temporar 6 locaţii

Published

on

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi de 122.000 de lei unor operatori economici din judeţul Călăraşi şi au dispus oprirea activităţii pentru şase locaţii, în cadrul controalelor efectuate luni, 13 ianuarie, transmite Agerpres. „Pe data de 13.01.2025, echipe mixte de control ale Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov, Prahova şi Călăraşi au desfăşurat acţiuni de verificare a modului în care operatorii economici din judeţul Călăraşi respectă prevederile legale în domeniu.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în urma neregulilor constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni:

-13 amenzi contravenţionale în valoare de 122.000 lei;

-4 avertismente; oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de peste 8.000 lei;

Advertisement

-oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 6 locaţii verificate, respectiv: Sintax Catering SRL – Grătar la Nico, Direcţia Municipală de Servicii Publice a Municipiului Călăraşi – hala lactate, Piaţa Big, Petre & Ram SRL – fast-food, Ana 67 SRL – magazin de lactate, Daniel Filip Pesca SRL -magazin de peşte, Luca şi Anca SRL-magazin mixt.

Care au fost principalele abateri

Printre principalele abateri de la legislaţie se numără comercializarea unor produse alimentare fără a avea precizate pe etichete data durabilităţii minimale şi elementele de identificare-caracterizare, folosirea unor materii prime în afara datei durabilităţii minimale sau fără elemente de identificare înscrise pe etichete, folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu strat de praf, exces de gheaţă sau grad de uzură ridicat sau utilizarea unor ustensile şi vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat şi strat de grăsime arsă.

De asemenea, comisarii ANPC au mai constatat lipsa indicării în lista meniu a ingredientelor cu potenţial alergen, a ingredientelor preparatelor, precum şi a valorii nutriţionale a acestora, comercializarea unor produse fără a avea afişat preţul de vânzare şi condiţii igienico-sanitare improprii pentru funcţionare, precum paviment cu plăci de gresie spartă, chiuvete ruginite, murdare, aparate de aer condiţionat neigienizate, tavan cu pete de infiltraţie, mobilier depreciat.

 

Advertisement