Apa Mării Negre are, de câteva zile, o nuanță brun-roșiatică în anumite zone, cauzată de dezvoltarea abundentă a unor microalge, favorizată de condițiile de mediu. Nu este vorba despre o poluare chimică.
După ce a analizat microscopic probe de apă din Portul Tomis din Constanța, biologul Adrian Bîlbă, a declarat că este vorba despre o microalgă brună, un dinoflagelat din genul Lingulodinium, rezistentă la schimbările de mediu, în special la variațiile de salinitate. În anumite condiții, aceasta poate secreta o biotoxină, periculoasă doar dacă se acumulează în corpul moluștelor filtratoare, cum ar fi midiile în acest caz, scrie agerpres.ro.
“S-au alertat pescarii, curioşii, televiziunile, de prezenţa unui val de apă brun-roşcată la Marea Neagră, în Portul Tomis în special, acolo unde am recoltat o anumită cantitate, am centrifugat-o, în urma centrifugării a rezultat un sediment (…), a rezultat o structură de formaţiuni ce populează această apă, nişte alge brune care au fost identificate de biologii de la INCDM (…). Nu este o poluare cu vreun chimical sau vreun sediment de orice fel, ci sunt nişte alge brune. Unii se îngrijorează pentru că din specia lor există variante şi situaţii în care devin toxice, adică produc o biotoxină. Ele sunt potenţial dintr-o subspecie toxică care şi ea la rândul ei este potenţial toxigenă, iar substanţele, toxinele acumulate nu au ele în sine un risc pentru om în diluţia marină. Deci putem înota, putem atinge, ne putem juca cu apa mării fără probleme”, a scris biologul pe propria pagină de socializare.
Sursa: ziuadeconstanta.ro
Totodată, acesta recomandă evitarea recoltării scoicilor din zonele cu concentrații ridicate de alge brune.
“Dacă scoicile care filtrează această algă, şi filtrează câţiva litri pe zi, ajung să încorporeze o cantitate mai mare de toxine, atunci aceste scoici pot deveni toxigene pentru noi. Pentru asta există un institut special la Bucureşti, de igienă şi sănătate publică veterinară, care urmăreşte acest risc, aceste potenţial situaţii de toxigene. Cum spuneam este o algă brună, dintr-o specie potenţial toxică, la rândul ei nu întotdeauna toxică ci în anumite condiţii, iar toxina trebuie să se acumuleze în corpul bivalvelor. Aşa că se menţine restricţia generală de a nu recolta scoici din port, acolo unde există o concentraţie mare a acestor alge. Şi, în general, în port sunt concentraţii de tot ce înseamnă poluanţi chimici sau biologici. În consecinţă, după părerea mea este o situaţie neriscantă, interesantă din punct de vedere biologic şi, bineînţeles, că mai departe specialiştii vor urmări şi vor putea identifica dacă este cazul luării vreunei măsuri”, a mai adăugat Adrian Bîlbă.