Connect with us

Știri

Pompierii militari din Călărași, chemați la 59 de intervenții în doar trei zile! În ce situații de urgență au fost solicitați salvatorii

Published

on

În ultimele trei zile, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași au intervenit în 59 de situații de urgență, fiind solicitați pentru diverse misiuni care au inclus stingerea incendiilor, salvarea persoanelor și acordarea primului ajutor.

Din totalul acestor intervenții, 53 de misiuni au fost desfășurate de echipajele SMURD, care au oferit asistență medicală de urgență și au transportat la spital persoane rănite sau cu probleme medicale grave, conform unei postări publicate astăzi pe pagina oficială de Facebook ISU Călărași. Restul intervențiilor au inclus măsuri de prevenire și stingere a incendiilor, dar și acțiuni rapide în cazul a două accidente rutiere, produse în localitățile Sultana și Plătărești.

Advertisement

Sursă: Facebook ISU Călărași

În urma accidentelor rutiere, în care au fost implicate patru vehicule, trei persoane au suferit traumatisme ușoare și au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe Călărași pentru îngrijiri medicale.

Pompierii au intervenit și pentru stingerea a patru incendii, care au avut loc în localitățile Frumușani, Dragalina, Călărași și Budești. Din fericire, aceste incendii, care au afectat două locuințe, un autoturism și un service auto, nu s-au soldat cu victime sau pagube materiale semnificative.

Sursă: Facebook ISU Călărași

În fața numeroaselor intervenții ale pompierilor militari din Călărași, este important să conștientizăm cât de esențial este să fim pregătiți pentru situații de urgență. Fie că e vorba de incendii, accidente rutiere sau alte incidente neprevăzute, o reacție rapidă și corectă poate face diferența. De aceea, este recomandat să ne informăm din timp despre măsurile de siguranță accesând platforma fiipregatit.ro și să avem mereu la îndemână aplicația DSU pentru a ști cum să acționăm corect în momente critice.

Advertisement

Știri

Bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu devine o raritate. Românii o vând pe bani grei colecționarilor

Published

on

Sursa: observatornews.ro

Bancnota de 20 de lei, prima din istoria modernă care ilustrează chipul unei femei, devine din ce în ce mai valoroasă atât ca aspect, cât și ca preț. Multe persoane o consideră o raritate și o păstrează acasă sau o vând colecționarilor pentru sume de mii de lei. Între timp, comercianții se plâng de o criză de monede, afirmând că abia au cu ce să dea restul. 

Colecționarii sunt dispuși să cheltuie mii de lei pentru un singur exemplar. Cea mai valoroasă bancnotă de 20 de lei se vinde cu 5.800 de lei, iar aceștia speră să le păstreze pentru a obține profit din vânzarea ulterioară.

Advertisement

“Sunt rare pentru că le păstrează acasă, nu sunt în circulaţie şi asta îţi dă impresia că le găseşti rar şi atunci când o găseşti o pui deoparte ceea ce creează raritate pentru alţii. Colecţionezi bancnote care au o raritate foarte mare, care au o valoare investiţională foarte mare” spune Adrian Asoltanie, consultant financiar, potrivit observatornews.ro.

Bancnota cu Ecaterina Teodoroiu, tânăra care a luptat și a murit în Primul Război Mondial, a fost emisă acum trei ani. Banca Națională a pus în circulație 40 de milioane de exemplare, însă puțini români o utilizează; unii așteaptă să se îmbogățească din vânzarea acesteia.

Între timp, comercianții se plâng că nu mai au monede cu care să ofere rest.

Advertisement

“Moneda aproape că n-o găsim pe piaţă. Suntem obligaţi să căutăm firme care gestionează tonomate de cafea, aparate care vând diverse chestii cu fise şi să-i rugăm să ne aducă moneda, pentru că băncile nu ne pot oferi atâta monedă câtă avem noi nevoie şi dacă ne oferă, ne oferă contracost, contra unui comision de schimb. Cerem 10.000 de lei monedă şi primim 9800”, transmite Feliciu Paraschiv, preşedintee Asociaţiei Comercianţilor Mici şi Mijlocii, conform aceleiași surse.

Banca Națională a emis monede în patru valori diferite. Mulți comercianți se plâng că aproape nimeni nu mai folosește monedele de un ban și de cinci bani, iar cele de 10 și 50 de bani sunt considerate rarități.

 

Advertisement

 

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ofertă unică de călătorie lansată de TAROM: bilete cu tarife de la 23 de euro pentru zborurile într-un singur sens

Published

on

Compania TAROM a anunțat luni, printr-un comunicat transmis agerpres.ro, că pune în vânzare bilete de avion la tarife începând de la 23 de euro pentru zborurile într-un singur sens pe toate rutele interne, în perioada 21-23 octombrie.

Oferta este valabilă pentru zborurile operate de TAROM pentru călătorii începând cu 18 noiembrie.

Advertisement

“Aşadar, săptămâna poate începe cu o alegere bună scurtând distanţa şi călătorind în Romania de la 23 euro pentru un zbor într-un singur sens (dinspre destinaţiile interne spre Bucureşti), 47 euro (dinspre Bucureşti către destinaţiile interne), respectiv 69 euro pentru un zbor dus-întors”, menţionează TAROM.

Tariful include toate taxele, un bagaj de mână de opt kg, iar toţi pasagerii beneficiază de check-in gratuit.

Oportunitatea este ideală pentru cei care își doresc să călătorească rapid și eficient în interiorul țării, reducând distanțele dintre marile orașe.

Advertisement

Continue Reading

Știri

O ploaie de meteori va fi vizibilă pe cer în această noapte. Fenomenul astronomic Orionidele 2024 poate fi observat și în România

Published

on

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2024, Orionidele vor oferi un spectacol ceresc, cu până la 30 de meteori pe oră. Acest fenomen poate fi admirat pe tot parcursul nopții cu ochiul liber, fără a fi necesar un echipament special.Orionidele poartă această denumire deoarece provin din constelația Orion.
Orionidele pot fi observate după miezul nopții până aproape de răsăritul Soarelui. Acest eveniment astronomic este vizibil din majoritatea regiunilor țării, însă cel mai bine se vede din zonele rurale sau departe de sursele intense de lumină artificială.
de meteori Orionide are loc anual între octombrie și noiembrie, când Pământul trece printr-o zonă bogată în particule de praf cosmic. Aceste particule provin de la asteroizi și comete, iar în cazul Orionidelor, ele sunt resturi lăsate de celebra cometă Halley, care orbitează Soarele o dată la 76 de ani. Pământul traversează această regiune de două ori pe an.
Deși par să provină din aceeași direcție, meteorii pot apărea în orice parte a cerului, fără o direcție preferențială, explică specialiștii.
„Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa.Vă trebuie totuși puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieșiți afara la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer. Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi……nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului! Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare”, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, conform adevarul.ro.
Curenți de meteori ușor observabili
În fiecare an avem parte de câțiva curenți de meteori semnificativi, ale căror denumiri provin de la constelația în care se află radiantul. Cele mai bune momente pentru a observa un număr mare de meteori sunt în preajma maximului curentului.

Anul debutează cu Quadrantidele, un curent de meteori al cărui radiant se află în constelația Bootes, lângă Carul Mare. Maximul acestui curent are loc pe 3 sau 4 ianuarie, și este unul dintre cei mai puternici curenți de meteori, cu un ritm de 100 până la 140 de meteori pe oră. Meteorii din acest curent sunt deosebit de strălucitori și foarte rapizi.

Lunile februarie și martie nu sunt favorabile pentru observarea meteorilor, deoarece nu există curenți bogați în această perioadă.

Odată cu venirea primăverii, meteoriții revin în prim-plan, începând din aprilie. Curentul de meteori Lyride atinge maximul între 20 și 22 aprilie, când pot fi văzuți aproximativ 20 de meteori pe oră din constelația Lyra, lângă steaua strălucitoare Vega. Ocazional, Lyridele oferă surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.

Advertisement

Urmează curentul de meteori eta-Aquaride, cu maximul pe 5 sau 6 mai, care poate fi observat în condiții favorabile, deoarece nopțile sunt mai calde. În această perioadă, se pot vedea între 40 și 85 de meteori pe oră, aceștia fiind deosebit de interesanți deoarece provin din faimoasa cometă Halley.

În luna iunie, șansele de a vedea mulți meteori sunt reduse, însă situația se schimbă începând cu mijlocul lunii iulie.

A doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori, cu mai mulți curenți activi, având radianți apropiați în constelațiile Aquarius și Capricornus. În fiecare seară, pot fi observați între 15 și 30 de meteori pe oră.

Advertisement

În luna august, pe 11, 12 sau 13, are loc maximul curentului de meteori Perseide, cel mai cunoscut dintre toate. Acest curent produce între 50 și 80 de meteori pe oră, deși în unii ani activitatea poate fi chiar mai intensă.

Luna septembrie este una liniștită în privința meteorilor, însă în octombrie devine activ un curent important: Orionidele.

Între 21 și 22 octombrie, Orionidele pot produce până la 30 de meteori pe oră, toate provenind din fragmentele lăsate de cometa Halley.

Advertisement

Leonidele ating maximul între 16 și 18 noiembrie, cu o activitate de 10-15 meteori pe oră. Între 1998 și 2002, acest curent a fost deosebit de activ, datorită trecerii cometei Tempel-Tuttle la periheliu.

În decembrie, apare Geminidele, poate cel mai spectaculos curent de meteori, cu un maxim de 60-80 de meteori pe oră, mulți dintre ei fiind extrem de strălucitori (bolizi). Maximul se înregistrează în jurul datei de 13 decembrie.

Ultimul curent meteoric al anului este Ursidele, cu un maxim pe 22 sau 23 decembrie, când se pot vedea 5-10 meteori pe oră. Ocazional, acest curent oferă surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate