Connect with us

Știri

Sistare temporară a furnizării de apă potabilă în municipiul Călărași din cauza unei avarii la rețea

Published

on

Astăzi, 14 septembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi temporar întreruptă în zona blocurilor “E” din municipiul Călărași, în urma unei avarii apărute la rețeaua de apă. Locuitorii și agenții economici din această zonă vor fi afectați de această întrerupere neprevăzută.

Reprezentanții Ecoaqua Călărași au anunțat că echipele lor de intervenție se află deja la fața locului, lucrând intens pentru remedierea situației. Estimarea actuală pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei este de aproximativ patru ore.

Advertisement

Știri

Baza 86 Aeriană Borcea sărbătorește Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene. Cum au marcat militarii acest eveniment istoric

Published

on

By

Baza 86 Aeriană Borcea a sărbătorit astăzi, 19 septembrie, Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene, eveniment marcat printr-o postare pe pagina lor de Facebook. Mesajul transmis de unitatea militară subliniază importanța acestei zile și include urări colegilor care fac parte din această armă strategică.

Imaginea din postarea Bazei 86 Aeriene Borcea îi prezintă pe militarii acestei unități, încadrați lângă un tun antiaerian istoric, simbol al unei tradiții de peste un secol în apărarea spațiului aerian românesc.

Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene este o dată semnificativă pentru istoria armatei române, fiind legată de evenimentele din 19 septembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, când, în timpul manevrei de la Flămânda, Armata 3 a doborât primul avion inamic. Acest succes a fost obținut de o baterie de artilerie dotată cu tunuri antiaeriene specializate, un pas înainte față de utilizarea tunurilor terestre modificate, utilizate anterior în apărarea împotriva aeronavelor inamice, conform www.mapn.ro.

Sursă: Facebook Baza 86 Aeriană Borcea

De la înființarea sa, în august 1916, Corpul Apărării Antiaeriene a avut un rol esențial în protejarea teritoriului național, în special a capitalei, pe măsură ce mijloacele de atac aerian au devenit tot mai sofisticate, potrivit www.forter.ro.

Evoluția rapidă a tehnologiei a impus o adaptare constantă a artileriei antiaeriene, care a participat activ în ambele războaie mondiale și a continuat să își dezvolte capacitățile și după 1945, în contextul noilor realități geopolitice.

Astăzi, apărarea antiaeriană rămâne un element esențial al strategiei militare naționale, protejând obiective militare și civile de importanță strategică. Această ramură a armatei a cunoscut o modernizare continuă, fiind echipată cu tehnologii noi și adaptată pentru a face față provocărilor impuse de secolul XXI.

 

Continue Reading

Știri

Zilele Municipiului Călărași 2024: Restricții de circulație și modificări în trafic programate între 19 și 23 septembrie

Published

on

Primăria Municipiului Călărași anunță că traficul va fi întrerupt pe anumite tronsoane de drum în perioada 19 – 23 septembrie 2024, în contextul celebrării Zilelor Municipiului Călărași – 429 de ani de atestare documentară. Evenimentul va avea loc în perioada 21 – 22 septembrie 2024, în zona centrală a municipiului.

Pentru buna desfășurare a activităților comerciale, Primăria a decis întreruperea circulației rutiere pe strada București, tronsonul Strada Pompieri – Strada 13 Decembrie, începând de joi, 19 septembrie, ora 07.00 până luni, 23 septembrie, ora 12.00 pentru amplasarea operatorilor economici cu profil alimentar (rulote).

De asemenea Strada Sloboziei va fi blocată în intervalul joi, 19 septembrie, ora 07.00 – luni, 23 septembrie, ora 12.00 când vor fi ridicate restricțiile de circulație.

În acest context, stația de taxi de la Școala Gimnazială Carol I va fi repoziționată tot pe Strada Sloboziei, pe segmentul cuprins între Strada Grivița și Strada Plevna.

Pe perioada desfășurării manifestărilor se va permite accesul autovehiculelor pe segmentele de drum mai sus – menționate numai pentru aprovizionare până în jurul orei 17.00.

Primăria mai anunță că operatorii economici cu profil de alimentație publică (restaurante, producție și comercializare produse de cofetărie / patiserie) vor fi instalați în parcarea Primăriei. În plus, pe platoul din vecinătatea parcării vor fi amplasați operatorii economici cu profil alimentar și nealimentar.

Traseul autobuzului va fi de asemenea deviat după cum urmează: CSC – Str. Prel. București – 5 Călărași – Str. Progresul – Str. Eroilor (stație Tribunal) – Str. Eroilor – B-dul Republicii (stație zona Bălan) – B-dul Republicii (stație Penny 3) – B-dul Republicii (stație I.L. Caragiale) – B-dul Republicii (stație str. Șantierului – zona Ostrovit) – B-dul Republicii – Str. București (ISU) – Modelu.

Continue Reading

Știri

Un polițist din Călărași a recunoscut că a divulgat ilegal informații secrete de serviciu din baza de date a MAI. Ce s-a întâmplat cu acesta

Published

on

Un subcomisar de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase este cercetat pentru divulgarea ilegală a informațiilor secrete de serviciu, după ce a accesat baza de date a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Direcția Generală pentru Evidența Populației. Polițistul a recunoscut fapta și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași. Acesta a primit o amendă de 42.500 de lei.

Potrivit Direcției Generale Anticorupție (DGA), ofițerul a accesat baza de date în 23 septembrie 2022, căutând datele personale a cinci persoane. La două zile după, acesta a transmis fișele respective, sub formă de fotografii, prin aplicația WhatsApp unui alt inculpat din dosar, persoană fără calitate specială, care intenționa să folosească informațiile într-un litigiu civil.

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei și a acceptat pedeapsa stabilită: o amendă penală de 42.500 de lei, cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani. Dosarul penal a fost trimis la Tribunalul Călărași pentru judecare.

„Din probele administrate în cauză s-a reţinut faptul că, la data de 23.09.2022, inculpatul a accesat baza de date administrată de MAI – Direcţia Generală pentru Evidenţa Populaţiei, căutând fişele conţinând datele personale a cinci persoane. Fişele de evidenţă au fost transmise la data de 25.09.2022 prin intermediul aplicaţiei WhatsApp, sub forma a şase fotografii, de la numărul de telefon al inculpatului, către un alt inculpat din acelaşi dosar, persoană fără calitate specială, care intenţiona să folosească datele de identificare ale persoanelor respective în cadrul unui litigiu civil, în care era necesară repunerea pe rol a unei cauze suspendate, prin citarea moştenitorilor uneia dintre părţi.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv o amendă penală în cuantum de 42.500 de lei, dispunându-se, totodată şi amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani”, se arată în comunicatul de presă transmis de Agerpres.

Cercetările în acest caz au fost realizate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Călărași, în baza ordonanțelor emise de procurorul de caz.

Continue Reading

Cele mai vizualizate