Connect with us

Actualitate

Senatorul Nicușor Cionoiu susține organizarea alegerilor la termen, în noiembrie și decembrie

Published

on

Senatorul social-democrat Nicușor Cionoiu și-a exprimat recent susținerea pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare la termen, în lunile noiembrie și decembrie, subliniind importanța implicării cetățenilor în procesul electoral. Într-o declarație publicată pe o rețea de socializare, senatorul a salutat decizia Guvernului de a stabili datele alegerilor și a evidențiat motivele pentru care această decizie este benefică pentru România.

Potrivit hotărârii Guvernului, primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, urmat de turul doi pe 8 decembrie. Alegerile parlamentare vor fi organizate pe data de 1 decembrie, coincizând cu Ziua Națională a României.

  • primul tur de la prezidenţiale în data de 24 noiembrie
  • alegerile parlamentare pe 1 Decembrie (Ziua Naţională)
  • al doilea tur de la prezidenţiale pe 8 decembrie.

Senatorul Cionoiu consideră că această alegere de date este strategică și oportună, asigurându-se că românii vor putea participa în număr mare la vot, fără a fi afectați de perioada concediilor de vară.

Susțin desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale la termen, în lunile noiembrie și decembrie! Campania electorală se face cu și pentru cetățeni. Astfel, o campanie electorală în august ar fi fost o alegere nepotrivită, deoarece s-ar fi suprapus cu concediile românilor,” a declarat senatorul pe pagina sa de socializare. El a mai subliniat că Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 decembrie, este un moment simbolic și prielnic pentru cetățeni de a-și exercita dreptul constituțional la vot.

Senatorul Cionoiu a făcut apel la toți cetățenii, atât din țară, cât și din diaspora, să participe activ la aceste alegeri, exprimându-și încrederea că prezența la vot va fi una semnificativă. “Este de datoria fiecărui cetățean, atât din țară cât și din diaspora, să participe. Sunt convins că aceștia se vor prezenta în număr mare la cele trei tururi de alegeri, a adăugat el.

Advertisement

Advertisement

Actualitate

Criză de sânge în spitale! Apel disperat al centrelor de transfuzii pentru a salva vieți

Published

on

Spitalele au o mare nevoie de sânge, iar angajații centrelor de transfuzii îi îndeamnă pe cei capabili să doneze, deoarece aceasta este singura modalitate de a salva vieți.

Din păcate pentru sistemul medical, numărul donatorilor scade în această perioadă, când mulți români sunt în vacanță.

În multe județe se fac apeluri pe rețelele sociale pentru cei care pot salva vieți donând sânge. Conform stirileprotv.ro, unul dintre aceste județe este Alba Iulia. În această dimineață, la centrul de transfuzii din Alba au ajuns cei care au fost contactați și încurajați să vină să doneze sânge.

„Numărul donatorilor a scăzut cu 20% față de o perioadă obișnuită din an. Am întâmpinat greutăți la grupele cu Rh negativ, se știe că acestea sunt mai rare. Fiind perioada concediilor o parte dintr donatori sunt plecați din localitate. Alții amână donarea din cauza căldurii” a declarat Ana Savu, directoare Centrului de Transfuzii Sanguine Alba pentru stirileprotv.ro.

Advertisement

Condiții de eligibilitate pentru donare

Condițiile generale de eligibilitate pentru donarea de sânge includ următoarele aspecte:

  • Vârstă: De obicei, donatorii trebuie să fie între 18 și 65 de ani. În unele țări sau centre de donare, limitele de vârstă pot varia.
  • Greutate: Greutatea minimă este de obicei de cel puțin 50 kg. Acest lucru asigură că donatorii au suficiente volume de sânge pentru a face donarea în condiții de siguranță.
  • Stare de sănătate: Donatorii trebuie să fie în stare bună de sănătate în momentul donării. Nu ar trebui să aibă infecții acute sau cronice, boli transmisibile prin sânge sau alte afecțiuni care ar putea afecta siguranța donării.
  • Puls și tensiune arterială: Acestea trebuie să fie în limite normale înainte de donare.
  • Hemoglobina: Nivelul de hemoglobină în sânge trebuie să fie adecvat pentru a face o donație fără a afecta starea de sănătate a donatorului.
  • Istoric medical: Donatorii trebuie să completeze un chestionar medical pentru a evalua istoricul lor medical și posibilele comportamente de risc pentru transmiterea bolilor.
  • Perioada de recuperare: În general, donatorii trebuie să aibă o perioadă de recuperare adecvată între donări, pentru a permite organismului să-și refacă nivelul de sânge.

La fiecare donare, se colectează aproximativ 400 ml de sânge, iar donatorii primesc o compensație financiară de 280 de lei, însoțită de o zi liberă.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Bărbat atacat cu un cuţit, în faţa unui magazin din Călărași. Făptașul, prins de jandarmi

Published

on

sursa foto: călărașipress.ro

În cursul nopții trecute, în timp ce se aflau în misiune de patrulare pe raza municipiului Călărași, plutonier Bogdan Marian și sergent major Rusu Gabriel, au fost solicitați de către un echipaj de poliție pentru a-i sprijini în depistarea unei persoane care a comis o agresiune asupra unei alte persoane, folosindu-se de un cuțit.
“Ajunși la fața locului au constatat că agresorul fugise de la locul faptei. Bărbatul agresat le-a relatat forțelor de ordine cele întâmplate pe fondul unor neînțelegeri și le-a explicat cum arată „cuțitarul”.
După ce l-au predat unui echipaj al ambulanței pentru a i se acorda primul ajutor, jandarmii au pornit în căutarea agresorului. Folosindu-se de informațiile și descrierea provenite de la victimă, colegii noștri au pornit în căutarea acestuia și au reușit, în foarte scurt timp, să îl identifice într-unul din parcurile din oraș. Agresorului i-a fost efectuat controlul corporal preventiv, a fost legitimat și condus la sediul IPJ Călărași, unde a fost predat pentru continuarea cercetărilor în cauză” transmit jandarmii călărășeni

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de ploi și vijelii în România. Ce zone sunt vizate

Published

on

Pe 17 iulie au fost emise multiple avertizări de vreme severă. ANM a lansat coduri roșii, galbene și portocalii, indicând un val de căldură intensă și persistentă, caniculă, disconfort termic extrem de accentuat, iar recent un cod galben de ploi și vijelii pentru capitală și alte zone ale țării.

După 48 de ore cu temperaturi de peste 43 de grade, ANM a actualizat prognoza, emițând multiple avertizări de cod roșu, portocaliu și galben pentru întreaga țară. Pe lângă canicula și temperaturile de foc, inclusiv la nivelul Capitalei au fost și furtuni puternice, vijelii și chiar ploaie abundentă.

Ziua de astăzi nu se va încheia pentru bucureșteni fără un nou cod galben de ploi și vijelii, această avertizare fiind valabilă și pentru alte regiuni, anume Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei.

În intervalul menționat, în zona de munte, în Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Advertisement

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

Notă: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse, anunță ANM.

Codul roșu de caniculă persistă

Pentru zilele de 17 și 18 iulie, ANM a menținut avertizările de cod roșu, vizând valul de căldură intensă și persistentă, canicula și disconfortul termic extrem de accentuat.

„În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade.

Advertisement

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale” au transmis specialștii în meteorologie.

Canicula a provocat efecte devastatoare în aproape toată țara, iar în zona litoralului temperatura aerului a depășit 43 de grade ieri, până la ora prânzului.

Conform prognozei ANM, aceste valori peste medie vor persista până la finalul săptămânii, existând o mare probabilitate să continue și în perioada 22 – 26 iulie.

 

 

Advertisement

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate