Connect with us

La zi

Rezultate la Evaluarea Națională 2024: 74,4% dintre elevi au obținut media peste 5

Published

on

Sursa: romaniatv.ro

La Evaluarea Națională, 74,4% dintre elevi au obținut medii mai mari sau egale cu 5, un procent mai scăzut comparativ cu ultimii trei ani. Rezultatele publicate miercuri arată că elevii au întâmpinat dificultăți mai mari la matematică, unde procentajul celor care au obținut note mai mari sau egale cu 5 a fost mai mic comparativ cu anii 2023 și 2022.

Datele furnizate de minister arată că din cei 152.903 elevi prezenți la examen, 113.708 au obținut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă o rată de 74,4%. Aceasta este în scădere față de anul 2023 (76,2%), anul 2022 (82,3%) și anul 2021 (76,8%).

În același timp, 25,6% dintre elevi (39.195) au obținut medii sub 5, comparativ cu 17,73% în anul 2022 și 23,8% în anul 2023.

De asemenea, 65 de absolvenți de gimnaziu au obținut media 10 la examen, în comparație cu 429 (anul trecut) și 221 (în anul 2022).

În ceea ce privește proba de Limba și literatura română, 119.088 de elevi (77,6%, procent similar cu cel din anul trecut: 77,4%) au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 407 elevi au fost evaluați cu nota 10.

La proba de Matematică, 105.122 de elevi (68,7%) au obținut note mai mari sau egale cu 5. Comparativ cu ani anteriori, procentele au fost de 75,4% în 2023 și 77,5% în 2022. Numărul elevilor notați cu 10 a fost de 1.060.

În ceea ce privește proba de Limbă și literatură maternă, 8.321 de elevi (90,5%) au obținut note mai mari sau egale cu 5. În anii precedenți, procentele au fost de 90,1% în 2023 și 96,1% în 2022. De asemenea, 68 de elevi au obținut nota 10.

Examenul din acest an a înregistrat o rată de participare de 95,3%, cu 152.903 de absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți dintr-un total de 160.467 înscriși pentru a susține examenul. În ultimii doi ani, rata de prezență a fost de 95,3% în sesiunea 2023 și de 95,5% în sesiunea 2022.

„Cea mai ridicată prezenţă s-a înregistrat în judeţele Bucureşti, Neamţ, Constanţa, Ilfov, Tulcea şi Gorj peste 98% cea mai scăzută prezenţă s-a înregistrat în judeţele Teleorman, Brăila, Olt, Satu Mare şi Bihor, unde am avut o rată de prezenţă între 89,3% şi 91,4%”, a spus Ligia Deca, ministrul educaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit mediafax.ro.

Advertisement

Rezultatele au fost publicate în centrele de examen și în unitățile de învățământ, precum și pe site-ul dedicat evaluare.edu.ro, accesibil fiecărui candidat prin intermediul unui cod unic alocat și comunicat individual.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise electronic astăzi, 3 iulie, în intervalul 16:00 – 19:00, și joi, 4 iulie, în intervalul 8:00 – 12:00. Elevii care depun sau transmit contestațiile trebuie să completeze, să semneze și să depună o declarație-tip prin care confirmă că sunt conștienți că nota obținută în urma soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, fie prin creștere, fie prin scădere. Aceste documente trebuie semnate și de către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor minori. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

 

Meteo și Mediu

Weekend cu ploi în județul Călărași

Published

on

Avertizare meteo: Cod Galben de ploi abundente și instabilitate atmosferică în județul Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o avertizare de Cod Galben valabilă pentru județul Călărași, începând de sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 15:00, și până duminică, 6 octombrie 2024, ora 12:00. În acest interval, se așteaptă averse semnificative și instabilitate atmosferică accentuată.

Conform ISU Călărași, cantitățile de apă vor fi cuprinse între 20-30 l/mp, iar local se pot înregistra chiar și valori de 40-50 l/mp. De asemenea, există riscul producerii unor fenomene severe precum ploi torențiale cu intensificări ale vântului și descărcări electrice.

Autoritățile recomandă cetățenilor să ia măsuri de precauție, să evite deplasările inutile și să își asigure bunurile în cazul unor precipitații abundente.

Continue Reading

La zi

Amenajările cu saci de nisip făcute de Apele Române în Călărași au stârnit valuri de critici și ironii: ”Am crezut că sunt la mișto pozele”

Published

on

În ultimele zile, angajații de la Apele Române au construit diguri provizorii din saci de nisip în județul Călărași, iar imaginile apărute online au generat o serie de critici și ironii.

Angajații Apele Române au instalat aceste diguri provizorii pentru a preveni inundațiile, dar intervenția lor a fost intens ironizată în mediul online. „Munca” lor a stârnit numeroase reacții negative din partea utilizatorilor rețelelor sociale.

Reacțiile românilor au fost dominate de furie și ironie, criticând sacii de nisip folosiți de Apele Române pentru a construi diguri temporare în Călărași. Mulți au considerat măsurile insuficiente și luate în grabă.

„Sute de saci se montează în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi prin realizarea unor diguri provizorii, paralele cu linia de apărare existentă. Intervenim cu forţe proprii în toate zonele vulnerabile, astfel încât tranzitarea debitelor să se realizeze în siguranţă,” a declarat Administrația Națională Apele Române (ANAR) pe pagina sa de Facebook.

Amenajările făcute de Apele Române la Ciocănești și Baital, pe brațul Borcea, au fost intens criticate și ridiculizate pe rețelele de socializare, unde internauții au considerat că măsurile luate sunt ineficiente și pripite. „Dacă și ăsta e zid de apărare contra inundațiilor, cred că ar trebui să vă dați toți șefii demisia de la Apele Române și să plecați acasă! Oricum sunteți puși acolo politic și nu aveți nicio legătură cu domeniul,” a scris un utilizator.

Un alt comentariu pune la îndoială capacitatea acestor saci de nisip de a opri o viitură pe Dunăre: „O viitură se oprește fix în sacii voștri! Doamne ferește! Multă minte vă lipsește!”

Românii au ironizat în mod constant „zidul” de apărare realizat din saci de nisip, comentând sarcastic: „Se vede că nu ați avut parte de lego în copilărie.”

Deși Apele Române au oferit explicații, susținând că lucrarea respectă normativele și face parte dintr-un plan de apărare mai amplu, valul de ironii nu s-a oprit. Un alt comentariu notează: „Fi-miu are 7 ani. Fi-mea are 5 ani. Eu pot să pun pariu că dacă îi aduc la fata locului cu 2 basculante de lego, vor inventa un sistem de 5 ori mai bun decât mizeria asta sinistră. Până și ei m-au întrebat: tati, de ce au pus sacii în picioare? Când vine apa mare nu o să îi împingă peste cap?”

Altcineva adaugă: „Se vede că nu ați avut parte de lego în copilărie! Bravo, tot așa să continuați, România lucrurilor bine făcute / Eu am crezut că sunt la mișto pozele care circulau pe net. Am zis că vrea careva să vă denigreze.”

Advertisement
Continue Reading

La zi

Avarie pe rețeaua de apă din municipiul Călărași: alimentarea va fi sistată pe strada Dobrogei

Published

on

Operatorul regional de apă și canalizare, EcoAqua S.A., a transmis o informare importantă pentru locuitorii municipiului Călărași. În cursul zilei de 2 octombrie, alimentarea cu apă potabilă va fi sistată temporar pe strada Dobrogei, în zona cuprinsă între Strada Plevna și Strada Rahova, din cauza unei avarii apărute pe rețeaua de distribuție.

Echipele de intervenție ale EcoAqua vor lucra pentru remedierea situației și estimează că alimentarea cu apă va fi oprită aproximativ două ore.

Reprezentanții operatorului își cer scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de această întrerupere temporară și asigură cetățenii că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca problema să fie soluționată cât mai rapid.

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate