Connect with us

Știri

Bibliovacanța începe la Biblioteca Județeană Călărași! Cum arată programul de șapte săptămâni

Published

on

Sursă imagine: Biblioteca Județeană Călărași/Facebook

După finalizarea perioadei de înscriere, Biblioteca Județeană Călărași publică programul proiectului „Bibliovacanța” ediția a VIII-a, plin de teme săptămânale atractive și numeroase activități. „Programul propus de noi pentru perioada vacanței are ca scop aducerea împreună a copiilor și adolescenților, prin activități constructive, relaxante, într-un mediu cultural destins, cu multă socializare”, transmit organizatorii. 

Bibliovacanța este o „călătorie în șapte săptămâni” unde se vor desfășura cursuri de limba engleză, șah, inițiere în robotică, inițiere în grafică 3D, calculator, dezvoltare personală, prim ajutor. 

Calendarul proiectului 

  • Săptămâna 1- 1-5 iulie- Călătorie în lumea artelor- teatru, film, pictură, poezie, dans
  • Săptămâna 2- 8-12 iulie- Călătorie în lumea subacvatică
  • Săptămâna 3- 15-19 iulie- Călătorie în spațiul cosmic
  • Săptămâna 4- 22-26 iulie- Călător în lumea sportului
  • Săptămâna 5- 29 iulie- 2 august- Călătorie în lumea poveștilor
  • Săptămâna 6- 5- 9 august- Călător în lumea copilăriei
  • Săptămâna 7- 12- 14 august- Călător în județul meu

Activitățile vor avea loc atât la sediul de pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 1, dar și la Filiala „Orizont”. 

Advertisement
Advertisement

Știri

Călărași: Atacatorii cu acid au fost identificați. Primul suspect a fost reținut, iar alți doi au fugit din țară

Published

on

În noaptea de luni, 4 iunie, un atac fără precedent a avut loc în Călărași, pe strada Independenței. Doi tineri, Daniela Jora și Gabriel Mihai Gugoașă, au fost victimele unui atac, fiind stropiți cu acid de baterie. La patru zile de la faptă, anchetatorii au format primul grup de suspecți.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași este audiat un tânăr de 30 de ani din Timișoara, considerat principalul suspect al atacului.

Vor fi emise mandate de arestare în lipsă pentru ceilalți doi atacatori, un alt tânăr și o tânără, ambii fiind în prezent fugari. Au părăsit țara în noaptea respectivă, reușind să ajungă în Italia.

Investigațiile preliminare nu au dezvăluit nicio legătură între victime și agresori, ceea ce a condus anchetatorii la ipoteza unui atac comandat. În acest moment, Gabriel Mihai Gugoașă se află în stare critică.

Advertisement

În ceea ce privește trecutul victimelor, se pare că atât Daniela Jora, cât și Gabriel Mihai Gugoașă au fost implicați într-o rețea de trafic de droguri. În 2021, ambii au fost condamnați cu suspendarea condiționată a executării pedepsei.

Continue Reading

Știri

O femeie din Călărași, bătută cu pumnii de soțul ei din cauza unei cerți. Ce resurse au la dispoziție victimele violenței domestice

Published

on

Imagine cu rol ilustrativ. Sursă: Freepik

O femeie de 36 de ani din satul Răzvani, județul Călărași, a fost bătută cu pumnii în zona feței de către soțul ei, în vârstă de 38 de ani. Evenimentul a avut loc cât timp cei doi erau acasă și s-a întâmplat din cauza unei cerți. Autoritățile au fost chemate de o vecină. Potrivit unor surse judiciare citate de Canal Sud, agresorul s-a dezbrăcat în fața polițiștilor când aceștia au ajuns la fața locului. 

Un ordin de protecție a fost emis împotriva bărbatului, iar victima a refuzat montarea unui sistem de supraveghere electronic. 

„La data de 2 iulie a.c., în jurul orei 11:29, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Lehliu-Gară au fost sesizați, prin apel 112, de către o tânără, de 29 de ani, cu privire la faptul că vecina sa, o femeie, de 36 de ani, din satul Răzvani, județul Călărași, a fost agresată fizic de către soțul său, de 38 de ani. Din primele cercetări a reieșit faptul că, la data de 2 iulie a.c., în timp ce femeia s-ar fi aflat alături de soțul său la locuința comună, pe fondul unor neînțelegeri, ar fi fost lovită de mai multe ori cu pumnii în zona feței. Totodată, soțul acesteia a recurs la acte de exhibiționism” a transmis Inspectoratul de Poliție (IPJ) Călărași. 

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și ultrajul contra bunelor moravuri, față de bărbat fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

Advertisement

Ce resurse au la dispoziție victimele violenței domestice

Centrul FILIA este o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități și activități de advocacy, activism, sensibilizare și multe altele. Centrul a întocmit o serie de statistici referitoare la violența domestică din familie, iar datele arată că: 

  • În prima jumătate a anului 2022 au avut loc peste 26.000 de fapte de violență domestică. O treime din cele 5.163 de ordine de restricție au fost încălcate (IGPR, 2022).
  • În primele 6 luni ale anului 2022 au fost emise 5163 de ordine de protecție împotriva agresorilor domestici. Ca în fiecare an, o treime dintre acestea au fost încălcate. 6 162 de ordine de protecție provizorii au fost emise; 420 dintre acestea au fost încălcate. 707 dintre ordinele de protecție provizorii au fost infirmate de procuror.
  • În prima jumătate a anului 2022 s-a înregistrat o creștere a numărul cazurilor de violență în familie raportate autorităților: 16 272 de fapte de loviri sau alte violențe

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse Între Femei și Bărbați pune la dispoziția tuturor o linie telefonică gratuită pentru ajutor specializat – HELPLINE 0800 500 333, numărul unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice. 

Numărul este gratuit, asigurat 24/24 ore, 7/7 zile, și poate fi apelat pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau discriminare multiplă. 

Experții din spatele liniei telefonice gratuite asigură asistență și consiliere pentru depășirea tuturor situațiilor de urgență din domeniu – identifică soluții adecvate cazurilor expuse sau semnalate, oferind informații cu privire la demersurile pe care le poate iniția victima pentru a ieși din situația de criză, în funcţie de tipologia faptelor de violență domestică semnalate, precum și servicii adecvate nevoilor lor.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Călărași, printre județele cu cei mai puțini elevi care au reușit să obțină medii peste 5 la Evaluarea Națională 2024

Published

on

Sursă imagine: Freepik

Județul Călărași este codaș în ceea ce privește rezultatele obținute la Evaluarea Națională 2024, alături de județele Vaslui și Caraș-Severin. Aceste județe au înregistrat cele mai puține medii peste 5 la examenul de final de clasa a VIII-a. În contrast, București, Cluj și Brăila sunt județele cu cele mai bune rezultate, având cele mai multe medii peste 5. Statisticile publicate de Edupedu reprezintă notele inițiale publicate pe 3 iulie 2024, înainte de contestații. 

Procentele arată că doar puțin peste 60% dintre elevii călărășeni care au dat Evaluarea Națională anul acesta au reușit să ia o medie mai mare decât 5. La nivel național ne plasăm pe penultimul loc, alături de Vaslui de pe ultimul loc și Caraș Severin. 

La polul opus, cu cele mai multe medii peste 5, se află București, Cluj și Brăila.

Sursă: Edupedu.ro

Cea mai mare medie din județul Călărași de la Evaluarea Națională de anul acesta este de 9,95, obținută de Denis Andrei Vasilache, elev al Școlii Gimnaziale Nr. 2 Borcea. Acesta a obținut nota 10 la Limba și Literatura Română și 9,90 la Matematică, potrivit Canal Sud.  

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate