Connect with us

Știri

Robert Barbu, tânărul din Călărași care a obținut nota 10 la examenul de admitere, a plecat în voiaj pe Bricul Mircea. Tânărul ofițer în atenția primarului Marius Dulce

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat pe rețelele de socializare că la bordul Bricului Mircea, pornit, azi dimineață, într-un nou voiaj de instrucție, se află și un călărășean.

Robert Barbu este un tânăr remarcabil din Călărași care și-a început cariera militară la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” și a fost primul pe lista admișilor la programul de studii: Navigație, hidrografie și echipamente navale, la Facultatea de inginerie marină din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, obținând nota 10 la testul scris.

În timpul celor 40 de zile de marș, Bricul Mircea va parcurge aproape 3.500 de mile marine și va acosta în porturi din Grecia, Italia, Franța și Turcia. Cadeții vor avea ocazia să promoveze tradițiile marinărești și excelența școlii românești de marină în aceste țări.

Primarul Dulce a anunțat că, datorită rezultatelor sale excepționale, tânărul ofițer Robert Barbu va fi unul dintre nominalizații la premiile oferite călărășenilor de succes cu ocazia Zilelor Municipiului 2024.

Advertisement

Știri

Mini-Delta de lângă Călărași A DISPĂRUT! Lacul Iezerul a secat complet, iar dezastrul ecologic e mai grav decât pare

Un dezastru ecologic în toată regula se desfășoară sub ochii autorităților, care par să nu aibă niciun plan de intervenție. Lacul Iezer din Călărași, supranumit “Mini-Delta” pentru biodiversitatea pe care o adăpostea, a secat complet în mai puțin de trei luni.

Recent, întinderea de apă măsura o adâncime de cca. 1,70 metri. Astăzi, pe cele 400 de hectare ale lacului nu mai curge nicio picătură de apă. În locul păsărilor, peștilor și vegetației specifice unei zone umede, a rămas doar praf, crăpături și tăcere.

Peste 30 de specii protejate au dispărut din zonă

Societatea Ornitologică Română a filmat zona în urmă cu doar câteva luni și a repetat filmarea recent, trăgând un semnal de alarmă dur: Lacul Iezer era important pentru supraviețuirea unor specii de păsări protejate la nivel european și internațional. Fără această sursă de hrană și adăpost, coloniile de păsări au fost nevoite să migreze în altă parte – dacă au reușit să supraviețuiască.

Advertisement
Continue Reading

Știri

A început construcția viitorului! Primăria Unirea investește în educație

Comuna Unirea face un pas important spre modernizarea infrastructurii educaționale. Au început lucrările pentru realizarea unei noi investiții menite să schimbe în bine viitorul copiilor din localitate.

Anunțul a fost făcut de primarul Ciprian Olteanu, care a transmis că noul proiect vizează dezvoltarea și îmbunătățirea condițiilor de învățare pentru elevi, ca parte a angajamentului administrației locale pentru educație și viitor.

„Au început lucrările pentru viitorul educației din comuna noastră. Este un proiect în care credem și care va face diferența în anii ce vin”, a declarat edilul, într-o postare publică.

Detalii exacte despre investiție – valoarea, termenul de finalizare sau obiectivul concret (grădiniță, școală nouă, sală de sport etc.) – nu au fost încă făcute publice, însă administrația locală promite să revină cu informații pe măsură ce lucrările avansează.

Advertisement

Comuna Unirea se alătură astfel localităților din județul Călărași care pun accent pe educație ca prioritate reală în dezvoltarea comunității.

Continue Reading

Știri

Cozonacul secuiesc, vedeta unui atelier delicios pentru copii, la Centrul Cultural Poșta Veche

Copiii din Călărași au avut parte de o experiență savuroasă și educativă la Centrul Cultural Poșta Veche, unde au descoperit tainele preparării unuia dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale – Kurtos Kalacs, cunoscut și sub numele de „cozonac secuiesc”.

În cadrul unui atelier special dedicat produselor din aluat, micii participanți au întins, tăiat și modelat aluatul pufos, învățând cum să-l ruleze în jurul unor forme ingenioase realizate din doze de suc. Partea preferată? Trecerea prin zahăr, scorțișoară și nucă – amestecul care, odată copt, s-a transformat într-o crustă crocantă și irezistibil parfumată.

Desertul, cu formă cilindrică și textură aerată, i-a cucerit rapid pe cei mici, care s-au bucurat nu doar de gust, ci și de bucuria de a găti împreună, într-un cadru prietenos și recreativ.

Atelierele se desfășoară de marți până vineri, între orele 09.00 – 17.00, la sediul Centrului Cultural Poșta Veche. Pentru programări la atelierul de preparat produse din aluat, cei interesați pot suna la 0723 645 200 – Mioara Achim.

Advertisement

Continue Reading