Connect with us

Știri

Un bărbat din Fetești a murit în timp ce construia o bombă artizanală. Se pregătea pentru un posibil atac rusesc

Published

on

Un bărbat de 44 de ani din județul Ialomița a murit în urma unei explozii provocate de încercarea de a fabrica o bombă artizanală în locuința sa. Ancheta a relevat prezența articolelor pirotehnice și a elementelor de muniție în imobil.

”În cursul nopţii trecute, poliţiştii au fost sesizaţi, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că din locuinţa unui bărbat, de 44 de ani, din municipiul Feteşti, iese fum urmare a unui zgomot puternic, iar acesta este inconştient. La faţa locului, s-a deplasat cu operativitate o echipă complexă  de poliţişti, pompieri, jandarmi şi medici, care au constatat decesul bărbatului, iar în interiorul locuinţei au identificat mai multe obiecte susceptibile a conţine materiale pirotehnice şi explozive”, au transmis, miercuri seară, oficialii IPJ Ialomiţa, conform news.ro.

Potrivit autorităților, cercetările sunt conduse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița, unde a fost deschis un dosar penal pentru infracțiunile de omor, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și nerespectarea regimului materiilor explozive.

La fața locului au fost găsite articole pirotehnice și elemente de muniție, care au fost ridicate în siguranță pentru expertizare. Sprijinul pentru investigație a fost oferit de Serviciul Pirotehnic din cadrul Brigăzii Antitero a SRI. ”În cadrul cercetării la faţa locului, au fost identificate articole pirotehnice şi elemente de muniţie, care au fost ridicate în condiţii de siguranţă şi urmează a fi expertizate. Pentru ridicarea în condiţii de siguranţă şi investigarea materiilor explozive, s-a beneficiat de sprijinul Serviciului Pirotehnic din cadrul Brigăzii Antitero a Serviciului Român de Informaţii”, au declarat oficialii, potrivit aceleiași surse.

Advertisement

Sursele judiciare au indicat că incidentul a avut loc în timp ce bărbatul încerca să construiască o bombă artizanală, care i-a explodat în față.

Bărbatul se temea de un posibil atac rusesc

Vestea nu i-a surprins pe apropiații bărbatului: „De mic făcea ceva mai aparte. Construcţii uşoare, nişte fiare prin curte, un turnul Eiffel“, au declarat aceștia. conform adevarul.ro.

Tatăl individului a declarat că fiul său a început să construiască dispozitive explozive, fiind speriat de un posibil atac rusesc. Deși era pasionat de substanțe chimice și metale, bărbatul a ales să devină frizer.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Prețurile chiriilor au crescut. Cât este acum chiria unei garsoniere sau unui apartament din România

Published

on

Chiriile au înregistrat o creștere dramatică în marile orașe din România. În București, prețul unei garsoniere este acum în medie de 350 de euro pe lună, cu 50 de euro mai mult față de anul trecut. Cluj-Napoca înregistrează prețuri chiar și mai mari, reflectând o tendință alarmantă la nivel național.

În toate marile orașe din România, prețurile chiriilor au înregistrat creșteri semnificative. Conform unei analize realizate de o agenție imobiliară, proprietarii de apartamente au majorat considerabil costurile lunare de închiriere. În București, de exemplu, chiria pentru o garsonieră a crescut de la 300 de euro pe lună în anul precedent la 350 de euro în prezent, scrie gandul.ro. Aceeași tendință este observată și în cazul apartamentelor cu două camere. În Capitală, chiria medie pentru un astfel de apartament a urcat de la 450-470 de euro pe lună în 2023 la 520 de euro în 2024.

Cluj-Napoca rămâne în fruntea clasamentului cu prețuri ridicate, unde o garsonieră costă 350 de euro pe lună, iar chiria pentru un apartament cu două camere ajunge la 550 de euro.

 

Advertisement

Brașovul, un alt oraș important, nu scapă de trendul ascendent al chiriilor. În acest an, chiria pentru o garsonieră a ajuns la 320 de euro pe lună, în timp ce în Constanța și Iași prețul unei garsoniere este de 300 de euro. În Iași, chiria pentru un apartament cu două camere a depășit 400 de euro pe lună, reflectând o creștere uniformă în toate regiunile țării.

Chiriașii caută în mod special locuințe în zonele centrale, care oferă acces rapid la mijloacele de transport în comun și sunt aproape de restaurante sau baruri. Cu toate acestea, în zonele centrale, prețurile pot ajunge chiar și la 650 euro pe lună.

„Avem o creștere a tarifului de închiriere, iar 2024 comparativ cu 2023 avem creșteri de 10 până la 25% pe anumite zone și anumite orașe. După 15 august, în orașele mari, în orașele unde sunt foarte mulți studenți vor începe să fie active cererile din partea studenților, asta din punct de vedere al proprietăților nișate pe studenți” a declarat Christian Tudorache, reprezentantul unei agenții imobiliare, pentru stirileprotv.ro.

În cazul închirierii unui apartament, este crucial să încheiați un contract. Depunerea documentelor la ANAF poate reprezenta o protecție importantă, atât pentru chiriaș cât și pentru proprietar, în special în situațiile în care apar neînțelegeri între părți.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Pericol de inundații în mai multe zone din țară. Hidrologii au emis un cod portocaliu valabil până mâine

Published

on

Sursa: libertatea.ro

Hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru inundații pe râuri din 12 județe ale țării. De asemenea, este activ un cod galben de inundații pentru râuri din 8 județe. Atenționarea este în vigoare începând de astăzi și până miercuri la ora 16:00.

„Începând de astăzi, de la ora 16:00, până miercuri, la ora 14:00, va intra în vigoare Codul portocaliu, care vizează judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Mureş, Alba, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Neamţ, Botoşani şi Iaşi. De asemenea, este activ şi Codul galben, cu valabilitate începând de astăzi, la prânz, până miercuri, la ora 16:00, pe anumite sectoare de râuri din Maramureş, Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Bucovina şi Moldova. Avertizarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Suceava”, au transmis într-un comunicat reprezzentanții Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), potrivit agerpres.ro.

Conform informațiilor furnizate de sursa menționată, vor fi afectate bazinele hidrografice ale râurilor: Tisa (la intrarea în țară), Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Dunărea – afluenții mici în sectorul amonte de stația hidrometrică Calafat, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Siret și Prut.

Sursa: inhga.ro

Sursa: inhga.ro

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Țara din Europa care introduce săptămâna de lucru de șase zile. Este o destinație preferată de mulți români pentru vacanța de vară

Published

on

Începând cu 1 iulie, într-o țară din Uniunea Europeană frecventată anual de peste 1 milion de români pentru vacanțe, s-a introdus săptămâna de lucru de 6 zile. Această măsură a fost adoptată pentru a combate deficitul de muncă.

Grecia devine prima țară din UE care introduce săptămâna de lucru de șase zile. Angajații vor lucra până la 48 de ore pe săptămână, beneficiind de stimulente financiare. Reforma se aplică atât sectorului public, cât și celui privat, cu excepția funcționarilor publici, ceea ce a generat critici aspre din partea sindicatelor.

„Nu are niciun sens”, a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „În timp ce aproape toate celelalte țări civilizate adoptă săptămâna de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă”, scrie theguardian.com.

Guvernul pro-business condus de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis argumentează că această inițiativă a fost impusă de dublul pericol al scăderii populației și al lipsei de lucrători calificați. Înainte de a anunța legislația, care face parte dintr-un set mai larg de legi ale muncii adoptate anul trecut, Mitsotakis a caracterizat schimbarea demografică anticipată drept o „bombă cu ceas”.

Advertisement

Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, în mare parte tineri educați, au emigrat începând cu sfârșitul anului 2009, în timpul crizei datoriilor care a persistat aproape un deceniu.

Schema de muncă de șase zile, conform oficialilor, va fi aplicată doar întreprinderilor private care oferă servicii non-stop. În cadrul săptămânii de lucru extinse, angajații din anumite industrii și unități de producție vor avea opțiunea de a lucra două ore în plus pe zi sau de a efectua o tură suplimentară de opt ore, beneficiind de o compensație suplimentară de 40% din salariul zilnic.

Indiferent de opțiunea aleasă, guvernul de centru-dreapta afirmă că aceasta va rezolva problema angajaților care nu sunt remunerați pentru orele suplimentare și va aborda, de asemenea, problema răspândită a muncii nedeclarate.

Alte țări implementează săptămână de lucru de 4 zile 

Studii au arătat că programele de lucru de patru zile pot fi mai eficiente în creșterea productivității, cercetătorii atribuind acest lucru odihnei prelungite și creșterii concentrării. Începând cu 2022, Belgia a legalizat reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile. Această schemă a fost implementată și în alte țări precum Marea Britanie, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada.

Advertisement

Grecii au deja cea mai lungă săptămână de lucru din Europa, cu o medie de 41 de ore pe săptămână. Opoziția de stânga a criticat frecvent politicile guvernului liberal, pe care îl acuză că este responsabil pentru „salariile bulgărești într-o țară cu prețuri britanice” și pentru promovarea migrației creierelor către vest, conform sursei menționate anterior.

În România, conform digi24.ro, se lucrează cel mai mult în Europa, cu o medie de 2.029 de ore pe an, dar productivitatea este cu 30% sub media UE. În țările cu o productivitate ridicată precum Germania, Austria și Țările de Jos, angajații lucrează în medie doar 1.679 ore pe an.

Continue Reading

Cele mai vizualizate