Connect with us

Știri

PSD Călărași își dorește 60% din voturile călărășenilor la alegerile din 9 iunie. Ion Samoilă, secretar executiv PSD: „Dacă în 2020 am fost pe locul 5, acum vrem să fim puțin mai sus”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Partidul Social Democrat Călărași își propune să obțină un scor și mai bun la alegerile locale de anul acesta, având în vedere că în 2020 organizația județeană a câștigat 27 de primari și a luat majoritatea în Consiliul Județean. Ion Samoilă spune că feedback-ul din partea călărășenilor este bun și precizează că partidul din care face parte își propune să obțină un scor de 60% pe 9 iunie, potrivit unei conferințe de presă de ieri, în ultima zi de precampanie. Astăzi, 10 mai 2024, a început oficial campania electorală.

Ion Samoilă, vicepreședinte al Consiliului Județean și secretar executiv al PSD, a vorbit despre perioada de precampanie și despre părerile oamenilor din județ despre activitatea partidului din ultimii patru ani. 

  • „Astăzi este ultima zi de precampanie. În toată această perioadă, Organizația Județeană a avut multe întâlniri în majoritatea localităților din județ. Am avut întâlniri zonale și am discutat cu cetățenii. Am prezentat realizările pe care noi le-am avut în acest mandat. Am ascultat propunerile privind viitorul, ce-și dorește fiecare, în fiecare localitate, în fiecare zonă, le-am notat”.
  • „Aprecierile vreau să vă spun că sunt bune. În majoritate oamenii ne-au creditat în continuare pentru încă un mandat. Inclusiv în municipiul Călărași, am făcut întâlniri zonale, plecând de la Mircea Vodă până în Măgureni, în toate cartierele. Am avut întâlniri cu foarte mulți cetățeni și feedback-ul este unul foarte, foarte bun. Intrăm încrezători în această campanie. Astăzi încheiem precampania. De mâine, oficial, se deschide campania electorală”.

Ion Samoilă a mai precizat și ținta pe care PSD Călărași își propune să o atingă la alegerile locale de pe 9 iunie: un target de 60% la vot direct. 

  • ”În 2020 am intrat în competiție electorală cu 17 primari în funcție și am ieșit cu 27. Am câștigat zece primari și majoritatea în Consiliul Județean. Acum intrăm în această competiție cu 33 de primari în funcție. Sunt convins că pe 9 iunie în urma calculelor făcute de noi ne-am propus ca target că obținem 60% la vot direct. Este un scor bun pe care ne gândim să îl atingem. Avem calcule realiste. Avem șanse reale ca în cel puțin șase localități să ne batem la câștigarea primăriei. Ne respectăm adversarii, dar suntem căliți în aceste bătălii electorale. Vrem să rămânem în vârful clasamentului”.

Secretarul executiv al PSD mai precizează că șanse reale pentru a câștiga noi primari sunt în Dichiseni, Nicolae Bălcescu, Jegălia sau Modelu: „Eu cred că lumea mai se și satură de figura unora și eu cred că și candidații care sunt la al șaselea, al șaptelea mandat încep să dea semne de  oboseală și cred că o rutină trebuie înlocuită”, a mai precizat acesta. 

Astăzi, 10 mai 2024, a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare ce vor avea loc în aproximativ o lună, pe 9 iunie. PSD Călărași transmite că are încheiate toate contractele privind desfășurarea campaniei. 

 

Advertisement

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate