Connect with us

La zi

Amelia Giurcan (USR) solicită bani de la CJ Călărași pentru achiziționarea unui bazin de amestec pentru îmbunătățirea sistemul de apă din comuna Crivăț

Published

on

Amelia Giurcan

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

 

Advertisement


În cadrul unei ședințe extraordinare desfășurate vineri, 9 februarie, în sala Consiliului Județean Călărași, Amelia Giurcan, reprezentanta consilierilor USR, a făcut un amendament la proiectul bugetul, pentru sprijinirea comunei Crivăț cu suma de 150.000 de lei. Scopul acestei sume este achiziționarea unui bazin de amestec, esențial în procesul de potabilizare a apei din localitate.

https://youtu.be/rd0y7B5kdGk?si=6FUYAz_i12YfKqCF

Amelia Giurcan a subliniat că locuitorii din comuna Crivăț suferă de mai bine de un an de zile din cauza calității slabe a apei din rețea. Deși anul trecut s-a realizat o curățare a filtrelor de apă de către Ecoaqua, lipsa acestui bazin de amestec împiedică funcționarea eficientă a sistemului de potabilizare. Fără acest echipament, calitatea apei nu poate fi menținută.

Advertisement

Amelia Giurcan spune că Primăria Crivăț a indicat lipsa resurselor financiare ca principală piedică în calea realizării acestei investiții pentru sănătatea și bunăstarea localnicilor. Amelia Giurcan a argumentat că, în aceste circumstanțe, sprijinul financiar din partea Consiliului Județean Călărași ar fi soluția salvatoare pentru comunitate.

Cu toate acestea, solicitarea făcută de Amelia Giurcan nu a fost aprobată. Voturile exprimate au fost predominant împotriva acesteia, chiar și din partea consilierilor PSD, care s-au opus sau s-au abținut de la vot. Această decizie i-ar obliga în continuare pe locuitorii din comuna Crivăț să cumpere apă îmbuteliată sau să-și fiarbă apa.

Ion Robu (PNL), fost primar al localității Crivăț și în prezent consilier local, confirmă această situație și declară că în anul 2017 autoritățile locale au transferat stația de apă din localitate către operatorul ECOAQUA S.A. Câțiva ani mai târziu, în 2020, edilul a pierdut alegerile din cauza acestei probleme, o recunoaște chiar el.

Advertisement

În ciuda acestor aspecte semnalate în ședința publică de către Amelia Giurcan, directorul ECOAQUA SA., Eduard Grama, afirmă că apa este potabilă în comuna Crivăț, iar calitatea acesteia este verificată periodic de specialiștii din cadrul operatorului regional de apă.

COMUNA CRIVĂȚ NU ARE CANALIZARE

Cu toate că încă din 2005, localnicii au acces la un sistem de alimentare cu apă curentă în întreaga localitate, absența canalizării creează un mare disconfort.

Valentin Niculae (USR), consilier local al Primăriei Crivăț, spune că rețeaua de apă a fost înființată în cadrul unui proiect finanțat prin fonduri europene acum mai bine de două decenii. În 2016, fostul președinte al Consiliului Județean, Răducu Filipescu, i-a sugerat primarului de la acea vreme (Ion Robu) transferul gestiunii serviciilor către operatorul Ecoaqua. Cu toate acestea, chiar și după acest pas, calitatea apei nu s-a îmbunătățit.

Advertisement

Amelia Giurcan, reprezentantă a USR Călărași, alături de Valentin Niculae, consilier local, au solicitat sprijinul prefectului județului, Valentin Barbu, pentru obținerea fondurilor de urgență necesare remedierii situației. Cu toate acestea, nici până în prezent, autoritățile nu au găsit o soluție.

În cadrul ședinței din 9 februarie, Amelia Giurcan a subliniat că autoritățile locale din comuna Crivăț nu dispun de suficiente fonduri pentru a suporta această investiție din bugetul propriu. Cu un buget de doar 4.823 mii de lei (48 mld. lei vechi) pentru anul 2024, din care peste 4.288 mii de lei (42 mld. lei vechi) se direcționează către cheltuieli, investițiile rămân foarte limitate. Cu alte cuvinte, peste 90% din buget se scurge în cheltuieli.

Ion Catană, primarul localității Crivat nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Advertisement

La zi

Un cal rănit grav a fost lăsat să agonizeze timp de o zi după un accident

Published

on

Noaptea trecută, orele 18:50, pe drumul național DN41 între Oltenița și Chirnogi, a avut loc un accident grav în care un atelaj hipo a fost acroșat de un autoturism. Incidentul s-a produs după ce o tânără aflată la volanul mașinii nu a păstrat distanța regulamentară față de căruța aflată pe carosabil, lovind-o din plin.

În urma impactului, o femeie în vârstă de 66 de ani, pasageră în căruță, a fost rănită și a fost transportată de urgență la Spitalul Municipal din Oltenița. Conform primelor informații, starea femeii este stabilă, însă necesită îngrijiri medicale.

Advertisement

De asemenea, calul care tracta atelajul a fost rănit în urma accidentului. Medicii veterinari au intervenit la fața locului, dar după mai bine de 24 de ore de agonie și suferință, animalul a fost eutanasiat la solicitarea polițiștilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor. Calul prezenta răni incompatibile cu supraviețuirea, iar decizia a fost luată pentru a-i curma suferința.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul. De asemenea, conducătoarea auto urmează să fie audiată.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Sandu Mihăiță, fostul primar al localității Frasinet, s-a stins din viață

Published

on

Localitatea Frasinet din județul Călărași este în doliu astăzi, după vestea trecerii în neființă a fostului primar Sandu Mihăiță, o personalitate respectată și iubită de comunitate. Acesta s-a stins din viață în această dimineață, lăsând în urmă amintiri de neprețuit și o contribuție remarcabilă la dezvoltarea localității pe care a condus-o cu devotament în perioada 2016-2020.

Sandu Mihăiță a fost un primar dedicat, ale cărui decizii au fost întotdeauna luate în interesul cetățenilor. De-a lungul mandatului său, a promovat modernizarea infrastructurii și a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru locuitorii din Frasinet. Toți cei care l-au cunoscut îl descriu ca pe un om integru, un lider care a rămas aproape de comunitatea sa chiar și după ce și-a încheiat activitatea administrativă.

Advertisement

Sandu Mihăiță va rămâne în amintirea tuturor ca un exemplu de dăruire și omenie, un lider care și-a pus sufletul în slujba comunității din Frasinet.

Advertisement
Continue Reading

Justiție și Ordine Publică

Acțiune de amploare a poliției din Călărași: Amenzi de peste 18.000 de lei și lemn confiscat

Published

on

Pe 16 octombrie, polițiștii din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Călărași au desfășurat o acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul silvic și pentru menținerea ordinii publice pe trenurile de călători. Operațiunea a implicat efective mărite și a reunit forțe din cadrul mai multor instituții, inclusiv Inspectoratul de Poliție Județean Călărași și Garda Forestieră București.

În cadrul verificărilor, au fost controlate două societăți de material lemnos și una de reciclare a fierului. În plus, au fost legitimate 168 de persoane, dintre care 7 străini, și au fost verificate 75 de autoturisme. De asemenea, polițiștii au patrulat în 7 stații de tren și în 7 trenuri de călători.

Advertisement

Acțiunea a dus la aplicarea a 35 de sancțiuni contravenționale, totalizând amenzi de peste 18.000 de lei. Polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un set de plăcuțe de înmatriculare, iar 53,5 metri cubi de lemn de esență tare, în valoare de peste 14.000 de lei, au fost confiscați.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate