Connect with us

Cultură

Cănița, exponatul lunii februarie la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Muzeul Dunării de Jos, subordonat Consiliului Județean Călărași, aduce în atenția publicului în februarie, în cadrul proiectului “Exponatul lunii”, o nouă descoperire fascinantă: o căniță, parte din colecția recipientelor de băut. Obiectul, găsit în 1965 în timpul săpăturilor arheologice de la Păcuiul lui Soare, dezvăluie o parte din trecutul medieval al așezării. Piesa, o reprezentare a ceramicii comune de uz gospodăresc, este expusă alături de alte artefacte relevante din zona Dunării de Jos, într-o expoziție ce poate fi vizitată în incinta Consiliului Județean Călărași.

Piesa face parte din categoria ceramicii comune, de uz gospodăresc, reproducând la o scară mai mică tipurile de oale cu toartă, specifice așezării. Repertoriul ceramicii comune de la Păcuiul lui Soare cuprinde piese precum oala cu toartă, borcanul, strachina, farfuria, ulciorul, cana sau opaițul. Cănița prezentată se află într-o stare bună de conservare, având dimensiuni reduse (h=8cm, diam. fund=3,5cm, diam. buză=5cm).

Probabil din cauza acestor dimensiuni ea s-a păstrat destul de bine, fiind descoperite mai multe exemplare întregi sau întregibile. Fundul este plat și ușor îngroșat. Toarta, circulară în secțiune, pornește de la marginea buzei răsfrânte în afară, asemenea unui cioc, și se sprijină pe partea bombată a corpului. Smalțul este prezent doar pe marginea buzei și pe partea superioară a torții, iar registrul ornamental este foarte simplu, constând în două linii paralele incizate pe umăr. Este lucrată la roată, cu ardere oxidantă, dintr-o pastă de culoare cărămizie roșiatică specifică vaselor descoperite în secolul al XIII-lea.

Advertisement

Fiind caracteristic ceramicii medievale, acest tip de vase de băut se regăsește și în alte așezări din țara noastră precum Zimnicea, Coconi, Frumoasa.

Piesa se află expusă în cadrul expoziției de bază Evoluția comunităților umane la Dunărea de Jos din cadrul Secției Arheologie, aflată la demisolul Consiliului Județean Călărași. Program de vizitare L- V (8- 16), S-D (9- 17).

Muzeograf,
Sorina Nedelcu

Advertisement

Cultură

VIDEO. Muzeul Municipal Călărași, 10 ani de activitate! Expoziția simbolurilor primei Loje Masonice sibiene a fost deschisă

Published

on

Muzeul Municipal Călărași a fost gazda unei expoziții ce aduce în prim plan istoria și simbolurile primei Loje Masonice sibiene, intitulată “Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”. Curatoriide dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță au prezentat peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu, datând din secolele XVIII și XIX, ce ilustrează existența și influența Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu.

Screenshot

Cu sprijinul Muzeului Național Brukenthal și al Marii Loje Naționale din România, expoziția reconstituie parcursul și impactul Lojei Sf. Andrei în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, evidențiind contribuția sa la propagarea ideilor iluministe și la dezvoltarea culturală a Transilvaniei. Această inițiativă reprezintă un moment de importanță istorică, evidențiind legăturile dintre activitățile masonice din Imperiul Habsburgic și Transilvania.

În contextul acestei expoziții, directorul Muzeului Municipal Călărași, Florin Rădulescu, a marcat și aniversarea a 10 ani de existență și activitate a instituției de cultură din municipiul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

VIDEO EXCLUSIV | Florin Rădulescu, directorul Muzeului Municipal Călărași, despre expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”: „Va fi o expoziție inedită”. Călărășenii sunt așteptați în număr cât mai mare

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Sâmbătă, pe data de 11 mai, călărășenii sunt așteptați la Muzeul Municipal Călărași pentru a lua parte la expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”, prezentată de Muzeul Național Brukenthal, din Sibiu.

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Călărași PRESS, Directorul Muzeului Municipal Călărași, Florin Rădulescu, a făcut câteva dezvăluiri despre această expoziție și a subliniat că este o ocazie unică pentru cetățeni de a intra atât de profund în istoria masoneriei și a curentului iluminist.

„Este prima ocazie, pentru călărășeni, de a vizita o expoziție mai deosebită. Este vorba de istoria primei loje masonice din Sibiu, o lojă înființată în 1767, susținută, la un moment dat, de Samuel von Brukenthal”, a spus Florin Rădulescu.

Advertisement

Expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”, curatoriată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță va aduce în atenția vizitatorilor mai bine de 60 de obiecte masonice de patrimoniu, care datează din secolele XVIII și XIX.

În acest sens, directorul Muzeului Municipal Călărași a enumerat câteva obiecte care vor fi prezentate în cadrul expoziției: „Obiectele care vor fi în expoziție provin de la Muzeul Brukenthal, sunt obiecte donate sau achiziționate în ultimii 200 de ani. Veți vedea artefacte folosite în interiorul masoneriei, obiecte gen: compas, echer, urnă de vot, sabie de consacrare”.

Loja masonică sibiană, cunoscută sub denumirea „Loja Sf. Andrei”, și-a desfășurat activitatea în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceasta a fost fondată în anul 1767 de nouă studenți sași, care, la rândul lor, și-au terminat studiile în cadrul centrelor Dresda, Erlagen, Jena și Tubingen, care găzduiau loje masonice de renume, la acea vreme.

Respectiva lojă a desfășurat activități în domeniul cultural, concentrându-se pe ramuri ale literaturii și publicismului. Membrii ei se focusau pe elaborarea de lucrări centrate pe geografia și istoria Transilvaniei.

„Este o expoziție care a început să fie vizibilă încă de anul trecut, realizată cu sprijinul Marii Loje Naționale din România și o expoziție inedită, care poate fi văzută și în Noaptea Muzeelor.

Advertisement

Vă așteptăm sâmbătă, pe 11 mai, la ora 10:00 și, pentru că ne dorim să fiți în număr cât mai mare și la vernisaj și la Noaptea Muzeelor, vă mai spun despre un eveniment care va avea loc pe 24 mai, la ora 17:00: Lansarea cărții călărășencei Luminița Velciu, despre Grupul Coral Song”, a mai declarat Florin Rădulescu, în cadrul interviului.

Continue Reading

Cultură

Expoziția “Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană” ajunge la Călărași. Unde are loc evenimentul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Muzeul Național Brukenthal prezintă la Muzeul Municipal Călărași cu sprijinul Marii Loje Naționale din României, expoziția ,,Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”. Expoziția curatoriată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță va prezenta peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu, din secolele XVIII și XIX, grăitoare pentru existența activității Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu. Interesul pentru istoria lojei masonice sibiene St. Andreas zu den drei Seeblättern/Sf. Andrei la cele trei frunze de nufăr a fost manifestat de-a lungul timpului de numeroși istorici și cercetători. Loja sibiană a fost activă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, bazele acesteia au fost puse de nouă studenți sași care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile, mai precis Dresda, Erlagen, Jena și Tubingen. Revenind la Sibiu aceștia au înființat, în anul 1767, Loja Sf. Andrei la trei frunze de nufăr, al cărei scop principal era propagarea „iluminismului”.
Activitatea lojei de la Sibiu se suprapune cu cea a activităților francmasonice din Imperiul Habsburgic. În perioada 1749-1790 în lojele francmasonice din Transilvania, inclusiv lojele afiliate, au pătruns aproape 350 de membri – lucru care, dată fiind poziția marginală și structura populației din Transilvania, dobândește o importanță deosebită. Activitatea lojei s-a concentrat în domeniul cultural ducând o activitate intensă în domeniul publicistic și literar, prin susținerea cercetărilor în vederea apariției unor lucrări legate de geografia și istoria Transilvaniei. Sub îndrumarea membrilor lojei s-au constituit prima colecție de minerale, cercul de lectură și s-au pus bazele unei biblioteci științifice.
Vă așteptăm sâmbătă, 11 mai, la ora 10.00, să participați la deschiderea expoziției.

Continue Reading

Cele mai vizualizate