Connect with us

Știri

Chirii mai mari pentru piețarii din Călărași. Reacția comercianților: “Am reușit să strâng 60 de lei care să mă ajute să-mi cumpăr mâncarea necesară pentru o seară”

Published

on

Dacă în anul 2022, comercianții din Piața BIG plăteau 5 euro pentru închirierea tarabelor, anul 2023 vine cu o majorare, lucru care îi irită pe aceștia. Pe 28 aprilie a fost votată Hotărârea de Consiliu Local în care s-au stabilit noile prețuri, aplicate începând cu data de 1 mai 2023. Facturile din luna mai vor veni cu prețurile majorate.

“Prețurile au fost modificate sub rata inflației de 13,8%, dar s-au mărit și cele în euro, deoarece nu au fost mărite de vreo 15 ani și am încercat să le aliniem la prețurile la care se practică în închirierile de spații particulare, plus evaluările de la firmele specializate legate de terenuri și de spații în care administrăm noi piețele, iar în felul acesta le-am scumpit cu 2 euro în piața BIG, deoarece aceasta merge cel mai bine, iar în Piața Centrală, prețul chiriei a crescut cu un euro”, declară directorul SPPO Călărași, Vasile Manea, într-un interviu acordat Canal SUD.

Directorul Manea susține că în ambele piețe s-au făcut progrese, iar toate spațiile îndeplinesc și respectă condițiile impuse de UE.

Vasile Manea spune că prețurile alimentelor comercializate în piețele din Călărași nu ar trebui să fie influențate de această majorare a taxelor pentru închirierea tarabelor sau a spațiilor destinate comercianților.

În tabăra comercianților, părerile sunt împărțite. O bună parte sunt nemulțumiți de această situație, iar restul o acceptă. Cei nemulțumiți se simt înăbușiți de supermarketurile care le dau afacerilor mici peste cap, iar majorarea tarifelor impuse de noile chirii reprezintă o nouă lovitură.

Advertisement

“Începând de dimineață până la ora 14:00, am reușit să strâng 60 de lei care să mă ajute să-mi cumpăr mâncarea necesară pentru o seară. Să vină domnul primar să vândă cu 2 euro/metru pătrat. Dacă calculăm transportul, chiria și pâinea, nu ne rămâne cu nimic! Unde este profitul?” spune un comerciant reporterilor canalsud.ro

Știri

Podul de la Călărași, pe DN 3 B, intră în reparații capitale: Investiție de 100 de milioane lei

Published

on

pod 4 calarasi

CNAIR au anunțat că Podul ,,Siderurgic” de la Călărași, o componentă importantă a Drumului TranRegio Brăila – Călărași – Frontieră Bulgaria, va fi supus unor reparații capitale începând cu acest an. Construit în 1991 și având o lungime impresionantă de 843 de metri, podul va fi adus la standardele actuale de siguranță și funcționalitate printr-un contract în valoare de aproape 100 de milioane lei.

Contractul, lansat în licitație de către CNAIR, va fi finanțat din Fonduri Europene, Programul Transport 2021-2027, reprezentând o investiție strategică pentru infrastructura de transport din zonă. Aceste lucrări de reparații capitale sunt considerate necesare, având în vedere că este prima intervenție majoră asupra podului în ultimii 30 de ani.

Potrivit caietului de sarcini consultat, expertiza tehnică realizată în 2020 a evidențiat o serie de degradări și defecte majore ale structurii podului, inclusiv fisuri, crăpături, beton dislocat și armături corodate.

Redacția Călărașipress.ro a semnalat aceste aspecte în mai multe materile: 

Podul de peste Siderurgic, reabilitat de urgență. Când încep lucrările și ce restricții se impun

Advertisement

Situația Podului de peste Canalul Siderurgic de la Călărași, pe masa Ministerului Transporturilor. Câți bani ar urma să aloce Guvernul pentru reparațiile capitale

Podul 4 din Călărași, pericol pentru șoferi (2022)

Lucrările de reabilitare urmăresc să aducă podul la parametrii normali de exploatare, să asigure rezistența, stabilitatea și să îmbunătățească siguranța și confortul utilizatorilor. Această inițiativă este inclusă în Master Planul General de Transport, subliniind importanța sa în cadrul rețelei de infrastructură rutieră națională.

Ofertele pentru contractul de reparații pot fi depuse până pe 6 iunie 2024, iar lucrările sunt planificate să dureze 24 de luni, cu o garanție de 5 ani. Odată finalizate, aceste reparații vor contribui semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de transport în zonă și vor consolida legăturile dintre localități și regiuni, facilitând astfel mobilitatea și dezvoltarea economică.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pompierii militari desfășoară noua campanie umanitară „De Paște, bucurie împarte!” și prezintă acțiunile pentru menținerea siguranței în perioada sărbătorilor

Published

on

Pompierii călărășeni realizează în preajma sărbătorilor de Paște o nouă campanie cu caracter uman care „aduce un pic de bucurie celor nevoiași, iar nouă satisfacția unui gest frumos împlinit”, transmit aceștia. Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” au dăruit celor nevoiași, în special bătrânilor, alimente de bază, conserve, dulciuri, fructe și legume. De asemenea, autoritățile au prezentat într-o conferință de presă măsurile de ordine și siguranță publică întreprinse în această perioadă de structurile MAI. 

  • „Am mers printre ei, la casele lor, și am văzut din nou acele trăiri ce se puteau citi în ochii unor oameni aflați în nevoie. Ne-a bucurat nespus să vedem că am reuşit să le înseninăm chipurile pentru câteva momente şi să le dăm speranţă că sărbătorile pot fi frumoase. Acel “mulţumesc!” rostit cu tot sufletul de către toţi cei care ne-au lăsat să le trecem pragul astăzi şi să le oferim câte puţin, acum, înaintea Marii Sărbători a Învierii Domnului, ne-a împlinit întreaga zi și ne-a dat satisfacția unui gest frumos, nobil, omenesc! Paşte fericit tuturor!”, transmite purtătorul de cuvânt al inspectoratului. 

O bătrână de 90 de ani a răsplătit gestul pompierilor prin a le recita câteva poezii în timpul pe care l-au petrecut împreună, relatează ISU, iar o altă femeie de 93 de ani le-a mulțumit salvatorilor cu „lacrimi în ochi pentru pachețelul primit”. 

  • „Doamna Maria, în vârstă de 93 de ani, ne-a primit, de asemenea, în casă la ea cu toată bucuria, fiind de-a dreptul încântată că cineva s-a gândit şi la ea acum cu puţin timp înainte de Învierea Naşterii Domnului. Ne-a mulţumit cu lacrimi în ochi pentru pacheţelul pe care l-a primit de la noi”. 

Pompierii militari călărășeni asigură ordinea și siguranța publică de 1 mai și Paște 

 

Pompierii militari călărăşeni vor fi la datorie și pentru a veghea la siguranţa comunităţii în perioada minivacanţei prilejuită de Ziua Muncii şi Sărbătorile Pascale.

La nivelul județului Călăraşi, zilnic, peste 100 de pompieri cu 35 mijloace tehnice de intervenţie sunt pregătiți să acţioneze pentru acordarea primului ajutor medical de urgență, pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor care ar putea fi surprinse în medii ostile vieții.

Premergător acestor sărbători, personalul ISU efectuează controale tematice la lăcașurile de cult din județul Călărași, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși, precum şi informări preventive în vederea conştientizării asupra pericolelor la care se pot expune oamenii în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Advertisement

ISU Călărași recomandă cetăţenilor să respecte cu stricteţe măsurile de prevenire a incendiilor, iar pentru evitarea producerii unor incidente sau alte evenimente nedorite este necesară respectarea următoarelor reguli:

  • Accesul credincioșilor în incinta lăcașurilor de cult se permite în limita capacității bisericii, în scopul evitării producerii de accidente;
  • Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros, se face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție;
  • Este important ca lumânările şi candelele aprinse să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor materiale textile.
  • Este bine să acordați o atenție sporită copiilor şi persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor şi candelelor, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile materiale pot fi puse în pericol. 

Continue Reading

Actualitate

Un bătrân în nevoie de prim-ajutor a rămas blocat într-o fermă din cauza ploilor abundente. Cum au reușit pompierii să salveze bărbatul

Published

on

Un bătrân din comuna Grădiștea, județul Călărași, în nevoie de prim ajutor și îngrijire spitalicească a rămas blocat în dimineața aceasta într-o fermă din cauza ploilor abundente, ce au făcut ca drumurile să fie impracticabile pentru salvatorii din ambulanță. Pompierii militari călărășeni au intervenit astfel cu un echipaj de căutare – salvare, un echipaj de prim ajutor, o autospecială de intervenție, dar și cu un vehicul cu capacitate mărită de trecere SHEERP. Bărbatul a ajuns în siguranță la spital. 

În această dimineaţă, în jurul orei 7:00, pompierii militari călărăşeni au fost solicitați să intervină pe raza localităţii Grădiştea, la o fermă aflată la aproximativ 8 km de Drumul Naţional 31, pentru acordarea primului ajutor şi transportul la spital unui bărbat de aproximativ 70 de ani. 

Din cauza ploilor abundente, drumurile până la respectiva fermă au devenit impracticabile pentru ambulanţe. În aproximativ 55 de minute, pompierii au ajuns la fermă cu vehiculul cu capacitate mărită de trecere SHEERP şi au preluat persoana în stare de conştienţă. Ulterior a fost predată echipajului SMURD, care a transportat-o la Unitatea de Primiri Urgențe  (UPU) a Spitalului din Călărași, relatează purtătorul de cuvânt al ISU Călărași. 

Continue Reading

Cele mai vizualizate